Connect with us

Economic

TOP / Unde lucrează românii cu cele mai mari, respectiv cele mai mici salarii

Redactia

Publicat

pe

În luna noiembrie 2020, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5565 lei, cu 113 lei (+2,1%) mai mare decât în luna octombrie 2020. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.411 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 68 lei (+2,0%), potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică (INS). Comparativ cu luna noiembrie a anului 2019, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,3%.

Publicitate

Top 5 domenii cu cele mai mari salarii

De departe, cele mai mari salarii medii nete au fost înregistrate în domeniul IT și a activităților conexe acestuia. Cele mai mari salarii din noiembrie 2020 au fost înregistrate de cei care activează în sectoarele de tehnologia informației (IT) și a serviciilor informatice, cu aproximativ 8.273 de lei și cei din informații și comunicații (cu 6812 de lei), potrivit datelor furnizate de INS.

După angajații din IT, specialiștii cu cele mai mari salarii nete lucrează în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului. Aceștia au câștigat, la final de noiembrie 2020, aproximativ 6715 de lei.

Pe locul al patrulea în topul domeniilor cu cele mai mari salarii nete sunt angajații care activează în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, unde cele mai valori ale salariului net au fost de 6042 de lei.

Câștiguri salariale nete de peste 6.000 de lei s-au înregistrat și în activități de editare (cărți, broșuri, pliante, ziare, reviste, publicații etc.), unde cel mai mare salariu net a fost de 6041 de lei, la final de noiembrie 2020, mai arată datele centralizate de INS.

Publicitate

Top 5 domenii cu cele mai mici salarii

La coada clasamentului se află lucrătorii din industria de hoteluri și restaurante, un domeniu care în anul 2020, nu a mai arătat deloc la fel ca în 2019. În mediu, un angajat din HoReCa a câștigat, „în mână” 1668 de lei net, la finalul anului trecut.

Totodată, în fabricile din industria textilă, care au cunoscut o scădere considerabilă a producției, pe fondul pandemiei de COVID-19 regăsim și românii cu cele mai mici salarii, la final de noiembrie 2020, cu un salariu net de 1880 de lei. Și angajații din care se lucrează în zona de tăbăcire şi finisare a pieilor, în fabricarea articolelor de voiaj, marochinărie și încălţăminte au câștigat 2179 de lei, față de 2129 de lei, cât au încasat în octombrie 2020.

În 2020, pe fondul pandemiei de COVID-19, și zona de servicii a fost puternic impactată de restricțiile impuse în contextul crizei sanitare. Prin urmare, salarii nete din acest sector s-au menținut în noiembrie 2020 la 2204 de lei.

Publicitate

Și industria alimentară se regăsește la coada clasamentului în ceea ce privește salariile, în ciuda cererii crescute pentru acest sector, pe fondul pandemiei de COVID-19. În noiembrie 2020, un angajat din această industrie a câștigat un salariu mediu net de 2241 de lei.

Când se anunță revenirea economică pentru sectoarele afectate de COVID-19

„Efectele pandemiei, procesele de automatizare și digitalizare pun presiune asupra locurilor de muncă în educație, producție, logistică, ospitalitate și divertisment. Aceste locuri de muncă au fost și vor continua să fie afectate până cel puțin în prima parte a lui 2021”, a declarat pentru Florin Godean, Cluster Manager Adecco România și Ungaria, unul din cei mai importanți jucători din domeniul resurselor umane.

Specialistul spune că în privința domeniilor afectate de pandemia de COVID-19, se estimează că activitățile din aceste sectoare își vor reveni treptat în 2021, la nivelul de dinaintea pandemiei. În ceea ce privește nivelul salariului mediu net, Florin Godean mai spune că dacă până la finalul acestui an, ritmul de creștere nu revine cel puțin la nivelul celui din 2019, vom avea parte de o creștere economică modestă, marcată de un consum mai redus și de o stagnare a pieței muncii.

Publicitate

Sursa: Wall-Street.ro

Publicitate
1 Comentariu
 • Avatar Bibanu spune:

  La 1600 salariu in horeca va mai mirati ca nu gasiti personal 🙁
  Si sa muncesti 11 h si de sarbatori si sa faca bani doar patronu

 • Economic

  Un nou mall se va deschide pe 18 Martie, la doar 25 de kilometri de Braşov

  Redactia Brasov

  Publicat

  pe

  Publicitate

  Primul mall din judeţul Covasna va fi inaugurat pe 18 martie la Sfântu Gheorghe, unde fondul de investiţii Prime Kapital construieşte “Sepsi Value Centre” pe strada Lunca Oltului.

  Centrul comercial va avea o suprafață totală de aproximativ 16.000 mp de spații moderne pentru cumpărături și petrecerea timpului liber, iar „piesa de rezistență” va fi hypermarketul Carrefour – primul din regiune, însă nu vor lipsi retaileri de renume, internaționali și din țară, precum Sportisimo, New Yorker, Sinsay, Orsay, LC Waikiki, KFC, Spartan sau Mesopotamia.

  Publicitate

  „Din dorința de a răspunde cât mai bine cerințelor comunității, centrul conține și o serie de spații comerciale dedicate operatorilor locali. Prin calitatea și diversitatea ofertei comerciale cât și prin investiția de amploare de peste 25 de milioane de euro, Sepsi Value Centre va avea o contribuție majoră la creșterea calității vieții și la dezvoltarea economică a orașului Sfântu Gheorghe, și a județului Covasna”, declara în toamna anului trecut reprezentantul fondului de investiții, Nemes Zoltán.

  Complexul comercial va cuprinde şi un magazin Dedeman, urmând ca în următoarele săptămâni pe strada Lunca Oltului să fie construit un sens giratoriu care să fluidizeze traficul în zonă şi să permită accesul în zona mall-ului.

  Citește mai mult

  Economic

  Braşovul în topul judeţelor cu cele mai mari datorii la bănci

  Redactia Brasov

  Publicat

  pe

  Publicitate

  Bucureşti-Ilfov conduce clasa­men­tul celor mai creditate 10 judeţe la final de 2020 cu un sold al finanţărilor pentru companii şi populaţie, în lei şi valută, de peste 108 mld. lei, fiind urmat pe podium de ju­de­ţe­le Cluj şi Timiş, po­trivit da­te­lor BNR.

  Soldul credi­telor pen­tru popu­laţie şi com­panii, în lei şi valu­tă, de la finalul anu­lui 2020 din Bucu­reşti-Ilfov a ajuns la o pon­dere de 39,3% din soldul total al cre­di­telor în valoare de 275,43 mld. lei. Com­pa­rativ cu sol­dul înre­gis­trat la finalul anu­lui 2019, soldul cre­di­te­lor din Bucu­reşti şi Ilfov a crescut anul trecut cu 5,8%.

  Cluj, al doilea cel mai creditat judeţ din clasa­ment, ajuns la o va­loa­re a sol­du­lui de credite de 14,62 mld. lei la fi­nalul anului 2020, în creştere cu 4,4% comparativ cu sol­dul din 2019. Pon­de­rea acestui judeţ din soldul total al creditelor de la finalul lunii decembrie 2020 este de 5,3%.

  Publicitate

  Astfel, se poate observa o valoare a soldului semnificativ redusă comparativ cu Bucureşti-Ilfov, unde nivelul finan­ţărilor sunt mari şi în creştere.

  Judeţul Timiş completează podiu­mul celor mai creditate 10 judeţe de la fi­nalul anului 2020, cu o valoare a sol­du­lui credi­telor pen­tru companii şi popu­laţie, în lei şi va­lută, de 13,95 mld. lei, cu 7,8% mai mult com­pa­rativ cu soldul din 2019. Ponderea acestui judeţ din soldul total al creditelor de la fi­nalul lunii decem­brie 2020 este de 5,1%.

  Prin urmare, ana­lizând soldul creditelor prime­lor trei judeţe din cla­sament, se ob­servă că soldul cumulat al finan­ţărilor acordate în Bucureşti-Ilfov, Cluj şi Timiş reprezintă aproa­pe jumătate, res­pec­tiv 49,6% din soldul total al fi­nanţărilor pentru companii şi popu­laţie, în lei şi valută, de la fi­nalul anului 2020.

  În continuare, judeţul Braşov se clasează pe poziţia a patra, cu un sold al creditelor pentru companii şi populaţie, în lei şi valută, în valoare de 11,69 mld. lei la finalul lunii decembrie 2020, în creştere cu 6,3% faţă de soldul înregistrat la finalul anului 2019. Ponderea acestui judeţ din soldul total al creditelor de la finalul anului trecut este de 4,2%.

  Publicitate

  Constanţa este al cincilea judeţ cu cel mai mare sold al finanţărilor la finalul anului 2020, înregistrând o creştere a soldului de 7,9%, până la valoarea de 11,12 mld. lei. Constanţa a urcat o poziţie în clasament, după ce în 2019 judeţul Iaşi ocupa poziţia cinci. Ponderea acestui judeţ din soldul total al finanţărilor de la finalul lunii decembrie 2020 este de 4%.

  Cumulat, soldul primelor cinci cele mai creditate judeţe din clasament ajunge la o valoare de 159,53 mld. lei, însemnând o pondere din soldul total al creditelor de la finalul anului 2020 de 57,9%.

  Publicitate

  Iaşi ocupă poziţia şase în clasamentul celor mai creditate 10 judeţe, cu o valoare a soldului creditelor pentru companii şi populaţie, în lei şi valută, de 10,98 mld. lei la finalul lunii decembrie 2020, în creştere cu 5,7% faţă de soldul de la finalul anului 2019. Ponderea acestui judeţ din soldul total de la finalul anului 2020 este de 3,9%, scrie zf.ro.

  Citește mai mult

  Economic

  Aproximativ 70% din ingredientele folosite în fabrica de bere din Brașov provin din România. Anul trecut s-au investit peste 10 milioane de euro în modernizare

  Avatar

  Publicat

  pe

  Publicitate

  Jumătate din ingredientele folosite în producţia loca­lă de bere – cereale, hamei – provin din România, potrivit Aso­ciaţiei Berarii României. Acest lucru trebuie privit în con­textul în care industria locală de profil acoperă 97% din consumul intern, ponderea importului fiind foarte mică.

  Jucătorii importanţi din această piaţă au facilităţi de pro­ducţie în România şi îşi achiziţionează materia primă majoritar de pe plan local. În cazul celor mai mari doi pro­ducători, ponderea materiilor prime în total urcă la 70%.

  „Avem peste 1.500 de angajaţi în cinci mari oraşe din ţară şi ne bazăm pe economia locală, achiziţionând, în medie, între 50% şi 70% din produse şi servicii din România“, spune Dragoş Constantinescu, preşedintele Ursus Breweries, liderul pieţei de profil din România după cifra de afaceri, într-un raport al asociaţiei.

  Compania operează trei fabrici de bere în Braşov, Buzău şi Timişoara şi o minifabrică în Cluj-Napoca, având în portofoliu branduri precum Timişoreana, Ciucaş, Ursus şi Peroni Nastro Azzurro.

  Tot un portofoliu mix – mărci locale şi internaţionale – are şi Heinkenen România, care pe lângă brandul cu acelaşi nume, mai deţine şi Silva, Ciuc sau Neumarkt. Compania olandeză produce însă local brandul internaţional Heineken, conform datelor ZF.

  „Contribuţia noastră la dezvoltarea pieţei locale nu se reflectă doar în branduri, ci şi în acţiunile noastre: avem peste 1.100 de angajaţi, peste 70% din ingredientele pe care le folosim sunt locale (…)“, spun oficialii companiei.

  Fabrica de bere Brașov

  Publicitate

  Fabrica de bere din Braşov a fost fondată în anul 1892 de către concernul Friedrich Czell şi Fiii, care a cumpărat distileria Dârste şi a construit o mică fabrică de bere, iniţial aceasta având aproximativ 40 de angajaţi.

  Fabrica producea, la început, doar 14.000 de hectolitri de bere pe an, însă afacerea s-a extins treptat, astfel că în anul 1922 s-a ajuns la un număr de 130 de angajaţi, iar producţia a crescut până la 40.000 de hectolitri de bere şi 80 – 90 de vagoane de malţ.

  În anul 1948, fabrica de bere Dârste a fost naţionalizată şi şi-a schimbat numele în „Aurora”, ulterior aceasta trecând printr-un proces de modernizare şi retehnologizare, care a dus la mărirea capacităţii de producţie, precum şi la mecanizarea proceselor.

  Publicitate

  În perioada 1965 – 1971, fabrica Aurora a produs diverse tipuri de bere blondă, brună şi Porter, iar după anul 1980 mărcile de bere au fost diversificate. Astfel, au început să se fabrice mărcile Poiana sau Piatra Craiului şi mărcile de bere superioară Aurora (Bucegi), Bârsa (Valea Prahovei), Cerbul (Carpaţi), precum şi Ciucaş, care beneficia de o cerere importantă pe piaţă.

  Privatizată în 1995, fabrica de bere din Braşov a continuat să producă unele dintre cele mai cunoscute şi apreciate beri din România. În anul 2004, fabrica a fost cumpărată de concernul SAB Miller şi a devenit parte integrantă din Ursus Breweries până în ziua de azi.

  Anul trecut fabrica a trecut printr-un proces de modernizare în urma unei investiții de 10 milioane de euro.

  Citește mai mult
  Publicitate

  De Interes

  >