Connect with us

Economic

TOP / Unde lucrează românii cu cele mai mari, respectiv cele mai mici salarii

Redactia

Publicat

pe

În luna noiembrie 2020, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5565 lei, cu 113 lei (+2,1%) mai mare decât în luna octombrie 2020. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.411 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 68 lei (+2,0%), potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică (INS). Comparativ cu luna noiembrie a anului 2019, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,3%.

Publicitate

Top 5 domenii cu cele mai mari salarii

De departe, cele mai mari salarii medii nete au fost înregistrate în domeniul IT și a activităților conexe acestuia. Cele mai mari salarii din noiembrie 2020 au fost înregistrate de cei care activează în sectoarele de tehnologia informației (IT) și a serviciilor informatice, cu aproximativ 8.273 de lei și cei din informații și comunicații (cu 6812 de lei), potrivit datelor furnizate de INS.

După angajații din IT, specialiștii cu cele mai mari salarii nete lucrează în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului. Aceștia au câștigat, la final de noiembrie 2020, aproximativ 6715 de lei.

Publicitate

Pe locul al patrulea în topul domeniilor cu cele mai mari salarii nete sunt angajații care activează în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, unde cele mai valori ale salariului net au fost de 6042 de lei.

Câștiguri salariale nete de peste 6.000 de lei s-au înregistrat și în activități de editare (cărți, broșuri, pliante, ziare, reviste, publicații etc.), unde cel mai mare salariu net a fost de 6041 de lei, la final de noiembrie 2020, mai arată datele centralizate de INS.

Publicitate

Top 5 domenii cu cele mai mici salarii

La coada clasamentului se află lucrătorii din industria de hoteluri și restaurante, un domeniu care în anul 2020, nu a mai arătat deloc la fel ca în 2019. În mediu, un angajat din HoReCa a câștigat, „în mână” 1668 de lei net, la finalul anului trecut.

Totodată, în fabricile din industria textilă, care au cunoscut o scădere considerabilă a producției, pe fondul pandemiei de COVID-19 regăsim și românii cu cele mai mici salarii, la final de noiembrie 2020, cu un salariu net de 1880 de lei. Și angajații din care se lucrează în zona de tăbăcire şi finisare a pieilor, în fabricarea articolelor de voiaj, marochinărie și încălţăminte au câștigat 2179 de lei, față de 2129 de lei, cât au încasat în octombrie 2020.

În 2020, pe fondul pandemiei de COVID-19, și zona de servicii a fost puternic impactată de restricțiile impuse în contextul crizei sanitare. Prin urmare, salarii nete din acest sector s-au menținut în noiembrie 2020 la 2204 de lei.

Publicitate

Și industria alimentară se regăsește la coada clasamentului în ceea ce privește salariile, în ciuda cererii crescute pentru acest sector, pe fondul pandemiei de COVID-19. În noiembrie 2020, un angajat din această industrie a câștigat un salariu mediu net de 2241 de lei.

Când se anunță revenirea economică pentru sectoarele afectate de COVID-19

„Efectele pandemiei, procesele de automatizare și digitalizare pun presiune asupra locurilor de muncă în educație, producție, logistică, ospitalitate și divertisment. Aceste locuri de muncă au fost și vor continua să fie afectate până cel puțin în prima parte a lui 2021”, a declarat pentru Florin Godean, Cluster Manager Adecco România și Ungaria, unul din cei mai importanți jucători din domeniul resurselor umane.

Specialistul spune că în privința domeniilor afectate de pandemia de COVID-19, se estimează că activitățile din aceste sectoare își vor reveni treptat în 2021, la nivelul de dinaintea pandemiei. În ceea ce privește nivelul salariului mediu net, Florin Godean mai spune că dacă până la finalul acestui an, ritmul de creștere nu revine cel puțin la nivelul celui din 2019, vom avea parte de o creștere economică modestă, marcată de un consum mai redus și de o stagnare a pieței muncii.

Sursa: Wall-Street.ro

Publicitate
1 Comentariu
 • Avatar Bibanu spune:

  La 1600 salariu in horeca va mai mirati ca nu gasiti personal 🙁
  Si sa muncesti 11 h si de sarbatori si sa faca bani doar patronu

 • Economic

  Muncitorii unei fabrici Schaeffler din Germania, revoltați de intenția șefilor de a le muta locurile de muncă la Brașov

  Avatar

  Publicat

  pe

  Publicitate

  Numeroși muncitori din industria metalurgică din districtul Hassberge au intrat în grevă vineri. Mitingurile au avut loc la Bosch Rexroth din Augsfeld și la Schaeffler din Eltmann – deși la Schaeffler obiectivele grevelor de avertizare pe care IG Metall (sindicatul german al muncitorilor din metalurgie) le ceruse, au fost împinse într-o altă direcție. Aici sindicatul și forța de muncă luptă în prezent, în primul rând, pentru a-și menține locația, pe care compania dorește să o închidă .

  „Nu sunt adesea fără cuvinte, dar chiar nu am cuvinte pentru ceea ce sa întâmplat de ieri”, a declarat Ulrich Schöpplein, președintele comitetului de întreprindere de la Schäffler din Eltmann, la începutul după-amiezii, în fața a aproximativ 250 de greviști. Sindicaliștii au făcut numeroase concesiuni pentru a satisface cerințele companiei, dar aceasta și-a menținut poziția ferm.

  Publicitate

  La sfârșitul lunii februarie a existat încă o rază de speranță: Schaeffler a dat sindicaliștilor zece zile lucrătoare pentru a dezvolta idei cu privire la modul în care aceștia ar putea satisface financiar cererile angajatorului. Și rezultatele au fost „copleșitoare”, a spus Schöpplein: Potrivit președintelui comitetului de întreprindere, acestea au dezvoltat un potențial de 19 milioane de euro, pe care compania l-ar putea economisi dacă fabrica Eltmann ar fi păstrată – și, în unele cazuri, la un sacrificiu mare pentru forța de muncă. „Am dat peste 19 milioane de perle, dar nu le-au ridicat”, a spus Schöpplein.

  Thomas Höhn de la IG Metall Schweinfurt a lăudat, de asemenea, eforturile și dorința angajaților Eltmann de a face sacrificii pentru a nu închide uzina. „Dar condițiile sunt dificile”, a spus el. Pentru că, în ciuda întregului potențial de economisire, compania insistă asupra faptului că păstrarea fabricii în Eltmann ar trebui să aducă cel puțin la fel de mulți bani ca mutarea locurilor de muncă în Schweinfurt sau mutarea la Brașov, România.

  Publicitate

  Aici rămâne un decalaj care nu poate fi închis. „Dar există lucruri care nu pot fi introduse într-un tabel Excel”, a subliniat Höhn. Pentru că motivația angajatorului este cu siguranță un factor economic. Höhn a subliniat, de asemenea, că închiderea planificată a fabricii Eltmann nu se referă doar la Eltmann însuși: „Avem de-a face și cu un atac asupra Germaniei ca locație”.

  Primarul din Eltmann, Michael Ziegler, și ministrul de stat Dorothee Bär au mers, de asemenea, la uzina Schaeffler pentru a asculta doleanțele greviștilor. Cei doi politicieni CSU au lăudat în mod expres disponibilitatea de a face sacrificii și angajamentul forței de muncă. „Nu v-ați gândit doar la voi înșivă, ci la locație și la compania Schaeffler”, a subliniat Ziegler într-un interviu cu această echipă editorială.

  Dorothee Bär a mai spus într-un interviu că Schaeffler trebuie să reacționeze acum în consecință. „Când faceți o astfel de ofertă, trebuie să fiți serioși”, a remarcat ea despre timpul care compania le-a acordat reprezentanților angajaților pentru a stabili potențialul de economisire. „Sper că aceste zece zile nu au fost doar un placebo. Nu așa se tratează oamenii.”

  Ministrul de stat Dorothee Bär și primarul Michael Ziegler (centru) în conversație cu președintele comitetului de întreprindere Ulrich Schöpplein

  Publicitate

  „Schaeffler face parte pur și simplu din Eltmann”
  „Ne luptăm de la începutul lunii septembrie pentru a ne asigura că locația este păstrată”, a spus ministrul de stat, care a crescut ea însăși în orașul vecin Eltmann, Ebelsbach. Ea a subliniat, de asemenea, rolul major pe care compania l-a jucat pentru oraș. „Schaeffler face parte pur și simplu din Eltmann” Cunoaște numeroase familii, dintre care câteva generații au lucrat în uzină de zeci de ani, dintre care multe s-au mutat în regiune, în special datorită locurilor de muncă. „Există multe biografii asociate locației. Nu trebuie să uităm niciodată ce înseamnă factorul uman.”

  Articolul în limba germană poate fi citit integral aici

  Citește mai mult

  Economic

  O companie IT cu zeci de angajaţi la Brașov cumpără agenţia Five, cu sedii în SUA şi Croaţia

  Redactia

  Publicat

  pe

  Publicitate

  Endava, compania de software britanică prezentă pe piaţa locală cu şapte centre de livrare, a anunţat vineri că achiziţionează agenţia digitală Five, cu sedii în SUA şi Croaţia.

  „Endava, compania de software britanică prezentă pe piaţa locală cu 7 centre de livrare în Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timoşoara, Târgu-Mureş şi Piteşti, a anunţat achiziţia agenţiei digitale Five, cu sedii în Statele Unite ale Americii (Brooklyn, New York) şi Croaţia. Five este o agenţie digitală full-service, a cărei ofertă include zona de strategie de produs, design, gândirea şi implementarea de experienţe digitale şi growth marketing, care se bazează în livrare pe un mix între folosirea metodologiei Agile şi o abordare ştiinţifică fundamentată pe indicatori cheie specifici design-ului de produs”, anunţă compania.

  Publicitate

  Odată cu această achiziţie, Endava îşi dezvoltă capacitatea de a concepe, planifica şi livra servicii digitale inteligente şi îşi îmbunătăţeşte capabilităţile în zona de strategie digitală de produs şi servicii dedicate zonei de optimizare a acestora.

  Achiziţia Five aduce în portofoliul Endava clienţi aflaţi cu precădere pe piaţa din Statele Unite precum Rosetta Stone, Bullhorn Inc. şi Napster.

  Publicitate

  Five are o echipă de aproape 200 angajaţi în sediile aflate în Brooklyn (New York) şi Croaţia, o mare parte dintre aceştia aflându-se în centrele de livrare din patru mari oraşe ale Croaţiei.

  „Five aduce abilităţi complementare în Endava, cu focus în zona de strategie de produs şi strategii de optimizare, zone pe care le considerăm interesante pentru o multitudine dintre clienţii noştri. În acelaşi timp, recunoaşterea lor ca una dintre agenţiile de top din New York şi faptul că mare parte din echipă se află în centrele din livrare din Croaţia se potrivesc modelului nostru de business şi strategiei Endava de a-şi creşte prezenţa în regiunea Adriatica”, a declarat John Cotterell, CEO Endava.

  Endava a înregistrat o capitalizare bursieră de 4,26 miliarde dolari pe Bursa din New York, la data de 4 martie 2021.

  Publicitate

  „Credem că intrarea sub umbrela Endava va deschide mai multe oportunităţi pentru angajaţii noştri şi va aduce clienţilor pentru care deja lucrăm posibilitatea de a răspunde şi altor nevoi”, a declarat Viktor Marohnić, founding partner al FIVE.

  Endava este lider în furnizarea de servicii tehnologice de ultimă generaţie şi îşi sprijină clienţii în dezvoltarea propriilor organizaţii, prin utilizarea soluţiilor scalabile de Distributed Enterprise Agile. Clienţii Endava activează în industriile de Plăţi, Servicii Financiare, TMT (Tehnologie, Media şi Telecom), Bunuri de Consum, Logistică şi Medicală.

  Endava avea 7.464 de angajaţi la data de 30 decembrie 2020 în birourile sale din America de Nord, Europa de Vest şi în centrele de livrare din România, Moldova, Bulgaria, Serbia, Macedonia de Nord, Argentina, Uruguay, Venezuela şi Columbia.

  Citește mai mult

  Economic

  Programul Noua Casă 2021: Condiții de înscriere. Număr mai mic de români care vor putea să își cumpere locuințe în acest an

  Redactia

  Publicat

  pe

  white and red wooden house miniature on brown table

  Publicitate

  În 2021 doar 6.000 de tineri îşi vor putea cumpăra o locuinţă prin acest program, faţă de 8.000 de beneficiari câţi au profitat de Noua Casa anul trecut. Programul este extrem de necesar tinerilor mai ales în oraşele în care preţurile sunt mari.

  Noul program Noua Casă este susținut prin credite guvernamentale iar condițiile de acordare a creditului au rămas neschimbate în 2021 față de cele de anul trecut.

  Publicitate

  Programul Noua Casă va avea în acest an un plafon de 1,5 miliarde de lei, faţă de 2 miliarde de lei cât a fost în 2020, potrivit reprezentanţilor Fondului de Garantare.

  Noua casă 2021: Mai puțini bani în acest an

  Programul Noua Casa este cel mai avantajos produs de creditare din piaţă, motiv pentru care tinerii mizeză pe el pentru a-şi cumpăra o locuinţă. De exemplu, în Cluj-Napoca apartamentele se vând la un preţ mediu de circa 1.850 de euro pe metrul pătrat.

  Publicitate

  Din 2009 până în prezent, aproximativ 250.000 de români şi-au cumpărat imobile cu ajutorul acestui program.

  Noua Casă 2021: Ce tip de locuințe pot fi cumpărate 

  Programul “Noua Casa” este un program guvernamental care are că obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat.

  Beneficiarii pot achiziționa în cadrul programului următoarele tipuri de locuințe:

  Publicitate

  a) locuințe noi, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenția Națională pentru Locuințe, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;

  b) locuințe consolidate, destinate achiziționării, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;

  c) alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

  Garanțiile acordate în cadrul Programului sunt garanții în numele și în cont stat, iar procentul de garantare se aplică în funcție de categoria de locuință.

  Nouă Casă 2021: Plafoanele maxime ale garanțiilor

  • Garanție în nume și cont stat de până la 60% pentru creditele pentru locuințe noi, de până la 140.000 de mii de euro. Avansul solicitat beneficiarului în cazul acestor credite este de 15%;
  • Garanție în nume și cont stat de până la 50% pentru credite pentru locuințe noi de până la 70.000 de euro. Avansul solicitat beneficiarului în cazul acestor credite este de 5%;
  • Garanție în nume și cont stat de până la 50% pentru credite pentru locuințe vechi de până la 70.000 euro. Avansul solicitat beneficiarului în cazul acestor credite este de 5%.

  Noua Casă 2021: Condițiile de eligibilitate în 2021

  Beneficiarii Programului pot fi persoane fizice ce îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  a) la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuința, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită, fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuința, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafața utilă mai mică de 50 mp;

  b) achiziționează în cadrul Programului o singură locuința, aflată pe teritoriul României, înscrisă în cartea funciară în condițiile legi;

  c) are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul.

  Citește mai mult
  Publicitate

  De Interes

  >