Connect with us
Publicitate

Util

Titi Aur: Cum puteau fi evitate accidentele în lanț din Brașov. Regula celor două secunde

Publicat

pe

Titi Aur, specialist în conducere defensivă, a explicat ce pot face şoferii pentru a evita caramboluri pe şosele aglomerate, într-un interviu pentru DC News.

Publicitate

Asta în contextul în care miercuri dimineaţă, pe varianta ocolitoare a Braşovului, nu mai puţin de 23 de maşini s-au ciocnit. Din fericire, nu au fost victime.

„Vorbim de efectul de turmă când vorbim de accidente în lanţ, mai ales pe autostradă. Cum se explică asta? Eu merg liniştit, în condiţii de vizibilitate redusă, şi cred eu că o viteză de 90 km/h e viteza de siguranţă. Altul pe lângă mine, în paralel, are tendinţa să meargă mai repede. Când ajunge în dreptul meu are tendinţa să mă şi depăşească. Şi atunci apare în şoferi orgoliul. Pe ideea ‘dacă ăla poate, înseamnă că se poate, sunt eu mai fraier?’. Şi merge şi primul şofer mai tare. Şi tot aşa. 

Dacă am măsura viteza de deplasare a unei coloane de maşini la intrarea pe autostradă din Bucureşti spre Constanţă, să zicem, am vedea că e mai mică decât viteza de peste 40-50 km. De ce? Pentru că apare efectul de turmă. Dacă alţii merg repede, înseamnă că se poate. Şi ne împingem unul pe altul, intrând în zona de risc. Mintea noastră nu se gândeşte la pericol, ci la ce fac ceilalţi. Şi cât timp nu se întâmplă nimic în faţă, nici nu contează ce am făcut. Chestiunea asta e valabilă în toată lumea, nu doar în România. Când apare ceva, fie unul oprit, fie unul care merge încet, bineînţeles că distanţa mică şi viteza mare duc la frânări bruşte şi la carambol.”, a declarat  Titi Aur pentru DC NEWS. 

Publicitate

Care este distanţa regulamentară 

„Deşi în lege nu este reglementată o distanţă minimă, în zona condusului defensiv este implementată ideea celor două secunde faţă de maşina din faţă noastră. Cum se face asta? Când maşina din faţă trece pe lângă un obstacol fix, eu, cel din spate, număr ‘1001, 1002…’. Şi trebuie să nu fi trecut de acelaşi obstacol înainte să ajung la 1002. Astea două secunde, traduse în distanţă, înseamnă cam jumătatea în metri a vitezei cu care merg. La 100 km/h înseamnă 50 de metri distanţă. Dar cum e greu să apreciezi distanţa, atunci cu secundele e mult mai simplu. 

Tot regula condusului defensiv spune că mergi la 2 secunde faţă de maşina din faţă când ai vizibilitate şi aderenţă perfectă. Cu fiecare 5 metri în plus ai maşinii pe care o conduci, mai măreşti cu o secundă. Dacă eşti o maşină lungă, ca de exemplu camion, dubă, autobuz, trebuie mărită distanţa cu cel puţin o secundă. La fel şi când scade vizibilitatea, aderenţa sau apare aglomeraţia!”, a mai spus Titi Aur. 

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes