Connect with us
Publicitate

Administrație

Taxele și impozitele locale din Brașov vor fi cu 5,1% mai mari, în 2023. Consiliul Local a aprobat indexarea dărilor cu rata inflației

Publicat

pe

Autoritățile locale din Brașov au aprobat, în cea mai recentă ședință de consiliu local, ca taxele și impozitele să fie indexate cu rata inflației. Asta înseamnă că din anul 2023 brașovenii vor plăti cu 5,1% mai mult pentru dările locale.

Astfel, de exemplu, anul viitor, pentru un apartament cu suprafața utilă de 65 mp, în zona A, impozitul va fi de 259 lei, în timp ce pentru un apartament de 50 mp suprafață utilă în zona B, impozitul datorat în 2023 va fi de 191 de lei. În zona C, pentru un apartament de 50 mp suprafață utilă, impozitul va fi de 164 de lei, iar în zona D, pentru o suprafață utilă de 43 mp proprietarul va plăti un impozit de 134 lei.

Pentru 500 mp de teren în zona A, proprietarul va datora 607 lei în anul 2023, în timp ce dacă terenul se află în zona B, impozitul datorat va fi de 455 lei. Tot pentru 500 mp de teren, dar în zona C, impozitul va fi de 305 lei, iar pentru zona D, suma datorată va fi de 145 lei.

În cazul impozitelor pentru mașină, pentru un motor clasic de 971 cmc, impozitul va fi de 64 de lei, iar la un motor de 1321 cmc, de 101 lei. Tot ca exemplu, pentru motoare de 1996 cmc, impozitul va fi de 288 lei/an. Pentru motoarele mai mari, de exemplu de 2350 cmc, impozitul va fi de 1384 lei, iar pentru unul de 3350 cmc, suma va ajunge la 7897 lei.

Publicitate

Bonificația pentru plata integrală, la primul termen, a impozitului datorat pe întreg anul pentru clădiri, terenuri sau autovehicule a rămas 5%. Neplata la termen a obligațiilor fiscale implică majorări de întârziere de 1% din cuantumul obligațiilor fiscale principale neachitate la termen, calculate pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.

Cea mai nouă metodă de plată, introdusă din acest an, este cea prin intermediul stațiilor de plată SelfPay, instalate în marile rețele de retail, în universități, centre comerciale, piețe, benzinării și magazine de proximitate, însă cetățenii pot plăti taxele și impozitele locale utilizând mai multe modalități de plată:

  • On-line,cu cardul bancar, pe site-ul brasovcity.ro (necesită cont de utilizator sau cheia unică de securitate, aflată în decizia de impunere);
  • On-line, cu cardul bancar, pe site-ul, ghiseul.ro (necesită cont de utilizator);
  • Cu ordin de plată, în lei, prin virament bancar sau internet banking;
  • Cu numerar, în lei, sau cu cardul bancar, la Stațiile de Plata SelfPay
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes