Connect with us
Publicitate

Economic

Taxa pe bogăție impusă de Gurvern nu se aplică şi la Braşov. Din oraş aduce doar 60.000 de lei. Nici 30 de locuinţe nu depăşesc pragul

Publicat

pe

„Taxa pe lux” se dovedește doar o corvoadă în plus pentru contribuabili și muncă suplimentară fără prea mare efect din partea angajaților ANAF. Premierul Marcel Ciolacu anunța că vor veni astfel sume importante la buget, dar realitatea dovedește că lucrurile nu stau deloc așa.

Guvernul Ciolacu s-a gândit că românii care dețin case foarte scumpe și mașini la fel trebuie să plătească, pe lângă impozitul la bugetul local, și o taxă către bugetul central. Pragul de la care trebuie plătită această taxă a fost stabilit la 2,5 milioane de lei în cazul locuințelor și 375.000 de lei în cazul autovehiculelor.

Guvernul a stabilit că diferența dintre cele două praguri și valoarea impozabilă a clădirilor, respectiv, valoarea de achiziție a autovehiculelor să fie impozitată cu 0,3% pe an. Dacă în ce privește valoarea de achiziție a mașinilor aceasta este identică în toată țara, la clădiri diferă de la un oraș la altul.

De la Brașov, doar 60.000 de lei pe locuințe

Brașovul este printre orașele scumpe din România în ce privește prețurile locuințelor, însă, cu toate acestea, doar 29 de locuințe din oraș depășesc acest prag, potrivit directorului executiv al Direcției Fiscale Brașov, Marian Voinescu. Acesta spune că valoarea totală a impozitului anual pentru aceste locuințe este de aproximativ 60.000 de lei, potrivit adevarul.ro.

Direcția Fiscală Brașov, ca, de altfel, toate structurile locale aflate în subordinea primăriilor, are în baza de date doar valoarea impozabilă a clădirilor. În ce privește autovehiculele, impozitul pe acestea se plătește în funcție de capacitatea cilindrică, fără vreo informație despre valoarea de achiziție.

Publicitate

Legea prevede că fiecare contribuabil care deține o locuință mai scumpă de 2,5 milioane de lei (500.000 de euro) sau mașini care au costat mai mult de 75.000 de euro trebuie să anunțe acest lucru la Fisc. Potrivit legii, contribuabilii trebuie să calculeze și să declare suma pe care trebuie să o plătească.

Cei cu case scumpe pot suna la Fisc să afle dacă au de plătit taxa

În cazul locuințelor, declarația și plata trebuie să fie făcute până la 30 aprilie, iar în cazul mașinilor până la 31 decembrie. Din baza de date a Direcției Fiscale Brașov a reieșit că doar 29 de locuințe depășesc această sumă, iar în ce privește autovehiculele, o situație vom putea avea doar la 31 decembrie, dacă presupunem că toți proprietarii își respectă obligația impusă de lege.

În municipiul Brașov, vilele care urmează să fie suprataxate ca urmare a intrării în vigoare a acestei legi se află în diverse părți ale orașului, cum ar fi străzile Codrii Cosminului, George Călinescu, Mihai Eminescu, Ceahlău, Stejarului, Tomis, Oituz, Ioan V. Socec sau Zizinului.

Contribuabilii care au case scumpe pot suna la Direcția Fiscală Brașov ca să afle dacă valoarea impozabilă a locuinței lor depășește pragul impus de lege, situație în care pot afla această valoare impozabilă. Din aceasta vor scădea 2,5 milioane lei (500.000 de euro) și la această diferență vor aplica 0,3%. Rezultatul este suma care trebuie plătită către bugetul statului, potrivit noilor prevederi legale.

Valoarea de achiziție a mașinilor de lux, din catalog

În ce privește bolizii de lux, angajații de la Direcția Fiscală Brașov vor trebui să verifice valoarea de catalog a fiecărui autoturism înmatriculat în oraș, pentru a identifica cine sunt proprietarii mașinilor care au o valoare de achiziție mai mare de 75.000 de euro și pentru a calcula „taxa pe bogăție” datorată la Bugetul de Stat.

Din prețul în lei al mașinii se scade suma de 375.000 de lei. Acestei diferențe i se aplică procentul de 0,3% și rezultatul este taxa pe bogăție care trebuie plătită în cazul mașinilor. Aici este mai simplu pentru proprietar, deoarece poate găsi chiar el prețul de catalog al mașinii sale, în cazul în care nu a fost primul deținător al acesteia.

Pentru cei care au cumpărat mașina de nouă este și mai simplu de calculat suma pe care trebuie să o achite anual către ANAF.

75 de euro pe an pentru o mașină de 100.000 de euro

Marian Voinescu spune că efortul făcut de contribuabili și angajați care se ocupă de toate documentele nu se justifică, dacă ținem cont de încasările pe care le va avea statul român. De exemplu, pentru o mașină care a costat 100.000 de euro, proprietarul ei va trebui să plătească 75 de euro, adică 375 de lei pe an.

În cazul vilelor vorbim de mult mai mulți bani, însă numărul acestora este mult mai mic decât al automobilelor de lux, astfel că suma totală la care se ajunge nu este una care să influențeze prea mult bugetul României. În schimb, vor fi cheltuieli suplimentare pentru colectarea acestei taxe și bătăi de cap pentru cei care vor trebui să le plătească.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes