Social
Taxă nouă pentru românii care vor serviciile unui anumit medic din spitalele de stat. Ministerul Sănătății a denumit-o „coplată”

Românii care vor să fie tratați de un anumit medic care lucrează într-un spital de stat vor trebui să scoată bani în plus din buzunar, chiar dacă sunt asigurați în sistemul public de sănătate. Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică proiectul care privește strategia națională de sănătate pentru perioada 2023 – 2030, iar printre propuneri se numără și introducerea unei noi taxe care va fi plătită de pacienți.
Potrivit evz.ro, Ministerul Sănătății propune introducerea unei taxe pentru pacienții care au deja asigurări de sănătate. Proiectul care prevede noul bir a fost pus în dezbatere publică pe site-ul ministerului condus de Alexandru Rafila. Mai precis, ministerul vrea ca pacienții care vor să primească serviciile medicale de la un anumit medic să plătească o taxă.
De asemenea, un pacient care vrea să beneficieze de servicii medicale din altă localitate sau alt județ trebuie să demonstreze că serviciile de care dispune în zona în care locuiește nu sunt suficient de bune pentru problema sa. În caz contrar, va trebui să plătească o taxă. Aceasta a fost numită de minister drept coplată.
„Strategia vizează pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăți reglementate legal și suportate de beneficiar și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări”, se arată în nota de fundamentare a strategiei.
Ministerul a mai precizat că noua taxă va fi introdusă mai întâi sub forma unui program pilot, doar în anumite regiuni. Prin această coplată, ministerul vrea să fie implementate politici de sănătate care să asigure accesul tuturor pacienților la servicii medicale de calitate. De asemenea, se vrea reducerea inegalităților dintre pacienți. Ministerul condus de Rafila a mai adăugat, în hotărârea emisă, și ce rezultate va avea proiectul:
creșterea calității și accesului la servicii medicale,
- creșterea gradului de satisfacție a pacienților și personalului medical,
- îmbunătățirea indicatorilor stării de sănătate la nivel național,
- micșorarea diferențelor în starea de sănătate raportat la media Uniunii Europene.
Strategia mai prevede proiecte precum informatizarea spitalelor și asigurarea unor servicii de urgență de către medicii de familie. Totuși, nu au fost oferite mai multe detalii în legătură cu modul în care vor fi atinse ceste obiective în documentul emis.
-
Administrațieacum 2 zile
Se fac angajări la Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav. Șase posturi au fost scoase la concurs
-
Fapt diversacum 2 zile
FOTO / Delir: Iohannis, somat să ”predea cheile” Transilvaniei. O organizație din Viena susține că regiunea a devenit ”independentă”
-
Evenimentacum 2 zile
Ninsori și viscol, în mare parte din țară. Județul Brașov se va afla sub incidența a două coduri galbene de vreme rea
-
Entertainmentacum 2 zile
FOTO / Unde vor fi montate scenele pe care vor urca artiștii la Massif Festival, din Poiana Brașov. Organizatorii au dezvăluit harta evenimentului
-
Evenimentacum 2 zile
Urmărie ca în filme, pe străzile din Apața. Un șofer băut a gonit nebunește pe șosea, cu polițiștii pe urmele sale. Aventura s-a încheiat într-un cap de pod
-
Evenimentacum o zi
VIDEO / Probleme în traficul din Brașov, din cauza ninsorilor abundente. Șoferii se plâng că utilajele de deszăpezire nu au intervenit pe străzile din oraș
-
Culturalacum 3 zile
Tradiții păstrate, în Țara Făgărașului. Brașovenii și turiștii sunt așteptați la șezătoare, în Sâmbăta de Jos
-
Evenimentacum 2 zile
Presupusul criminal din Șimon, care a ucis doi tineri, soț și soție, va fi expertizat psihiatric. Anchetatorii iau în calcul ca individul să fi avut un complice