Connect with us
Publicitate

Social

Taxă nouă pentru românii care vor serviciile unui anumit medic din spitalele de stat. Ministerul Sănătății a denumit-o „coplată”

Publicat

pe

Publicitate

Românii care vor să fie tratați de un anumit medic care lucrează într-un spital de stat vor trebui să scoată bani în plus din buzunar, chiar dacă sunt asigurați în sistemul public de sănătate. Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică proiectul care privește strategia națională de sănătate pentru perioada 2023 – 2030, iar printre propuneri se numără și introducerea unei noi taxe care va fi plătită de pacienți.

Potrivit evz.ro, Ministerul Sănătății propune introducerea unei taxe pentru pacienții care au deja asigurări de sănătate. Proiectul care prevede noul bir a fost pus în dezbatere publică pe site-ul ministerului condus de Alexandru Rafila. Mai precis, ministerul vrea ca pacienții care vor să primească serviciile medicale de la un anumit medic să plătească o taxă.

De asemenea, un pacient care vrea să beneficieze de servicii medicale din altă localitate sau alt județ trebuie să demonstreze că serviciile de care dispune în zona în care locuiește nu sunt suficient de bune pentru problema sa. În caz contrar, va trebui să plătească o taxă. Aceasta a fost numită de minister drept coplată.

„Strategia vizează pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăți reglementate legal și suportate de beneficiar și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări”, se arată în nota de fundamentare a strategiei.

Publicitate

Ministerul a mai precizat că noua taxă va fi introdusă mai întâi sub forma unui program pilot, doar în anumite regiuni. Prin această coplată, ministerul vrea să fie implementate politici de sănătate care să asigure accesul tuturor pacienților la servicii medicale de calitate. De asemenea, se vrea reducerea inegalităților dintre pacienți. Ministerul condus de Rafila a mai adăugat, în hotărârea emisă, și ce rezultate va avea proiectul:

creșterea calității și accesului la servicii medicale,

  • creșterea gradului de satisfacție a pacienților și personalului medical,
  • îmbunătățirea indicatorilor stării de sănătate la nivel național,
  • micșorarea diferențelor în starea de sănătate raportat la media Uniunii Europene.

Strategia mai prevede proiecte precum informatizarea spitalelor și asigurarea unor servicii de urgență de către medicii de familie. Totuși, nu au fost oferite mai multe detalii în legătură cu modul în care vor fi atinse ceste obiective în documentul emis.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes