Connect with us
Publicitate

Economic

Țările membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să asigure un salariu minim decent. Directiva a fost votată de europarlamentari

Publicat

pe

Cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, care câștigă salariul minim pe economie, ar putea primi mai mulți bani odată cu adoptarea unei directive care prevede că țările trebuie să garanteze salarii minime decente. Practic, guvernele din statele UE vor fi obligate să asigure un venit minim garantat astfel încât să permită oamenilor să aibă un trai decent, ținând seama de costul vieții și de nivelul general al salariilor, scrie digi24.ro.

Publicitate

Pentru evaluarea caracterului adecvat al salariilor lor minime legale existente, statele membre pot să utilizeze ca referinţă un coş de bunuri şi servicii la preţuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul median brut şi 50% din salariul mediu brut. Proiectul a fost adoptat de europarlamentari cu 505 voturi pentru, 92 împotrivă și 44 de abțineri.

Această nouă directivă se va aplica tuturor lucrătorilor din UE care au un contract de muncă sau raporturi de muncă. Ţările UE în care salariul minim este deja protejat exclusiv prin acorduri colective nu vor fi obligate să introducă aceste norme şi nici să facă acordurile respective universal aplicabile.

Textul convenit obligă ţările UE să creeze un sistem de punere în aplicare, inclusiv o monitorizare fiabilă, controale şi inspecţii pe teren, pentru a asigura conformitatea şi a combate subcontractarea abuzivă, activitatea independentă fictivă, nedeclararea orelor suplimentare sau creşterea intensităţii muncii.

Publicitate

„Preţurile alimentelor, energiei şi locuinţelor sunt în creştere. Oamenii se străduiesc cu adevărat să facă faţă cheltuielilor de zi cu zi. Nu avem timp de pierdut, munca trebuie să aducă din nou beneficii. Această directivă stabileşte standardele pentru cum ar trebui să arate un salariu minim adecvat. În acelaşi timp, oferim un impuls negocierilor colective, astfel încât mai mulţi lucrători să fie mai bine protejaţi”, a spus raportoarea olandeză Agnes Jongerius, din grupul S&D, citată de acceași sursă.

Se preconizează ca acordul să fie aprobat oficial de Consiliul UE în septembrie, iar statele membre au apoi la dispoziţie doi ani pentru a se conforma directivei.

Cele mai mari salarii minime sunt în Luxemburg, Irlanda şi Germania, iar cele mai mici în Bulgaria, Letonia şi Estonia. În UE, 21 din 27 de ţări au salariu minim prevăzut de lege, iar în celelalte şase (Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia şi Suedia) nivelurile salariilor sunt determinate prin negocieri salariale colective.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes