Connect with us
Publicitate

Economic

Tarifele RCA ar putea fi plafonate. Guvernul ia în calcul această variantă pentru a stopa creșterea galopantă a prețurilor la polițele de asigurare

Publicat

pe

Guvernul României a anunțat că ia în calcul plafonarea tarifelor la polițele RCA. Această măsură ar putea fi luată doar pe o anumită perioadă de timp, însă o decizie clară va fi luată în zilele următoare, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară va prezenta concluziile unui control realizat la compania de asigurări Euroins.

Publicitate

Potrivit adevarul.ro, reprezentanții ASF spuneau, în urmă cu câteva zile, că iau în calcul o posibilă plafonare a tarifelor RCA, în vederea protecției consumatorilor, deja afectați puternic de creșterea inflației. Anterior, ASF ceruse firmelor de asigurări să nu facă speculații și să nu impună tarife exagerate la RCA, ca urmare a publicării tarifelor de referință.

„Este drept ca oamenii să fie îngrijorați cu privire la creșterea tarifelor RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiara atrage atenția tuturor companiilor de asigurări să nu speculeze piața, să nu impună tarife exagerate la RCA”, afirma sursa citată.

Autoritatea subliniază că aceste tarife de referință sunt calculate independent pe baza daunalității înregistrate în ultimii 5 ani, iar ASF are atribuții legale doar în a le face publice. Este drept că se constată o majorare de tarife față de perioada anterioară, dar este greșit să ne raportăm doar la scumpirea exclusiv pe cel mai riscant segment al pieței, adică segmentul tinerilor sub 30 de ani care conduc autoturisme puternice.

Publicitate

Pentru exemplificare, creșterea medie a tarifelor pe categoriile de vârstă și de tipuri de autoturisme care ocupă 90% din piață este de doar 14%. Mai mult, la cea mai reprezentativă categorie – între 1400 cmc și 1600 cmc, tarifele au crescut cu circa 14% pe întreaga categorie și cu doar 3% pentru cei cu vârsta peste 50 de ani.”, a declarat Daniel Apostol, purtător de cuvânt al ASF.

Amintim că ASF a mai avut o inițiativă de plafonare a tarifelor RCA în urmă cu un an, proiectul fiind înaintat Ministerului de Finanțe în luna februarie 2022.

„În urma analizelor realizate cu privire la evoluţia pieţei RCA şi la impactul unor tendinţe speculative asupra consumatorilor, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis să înainteze Ministerului de Finanţe o propunere de Hotărâre de Guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referinţă. Pentru protejarea consumatorilor şi pentru stabilitatea pieţelor pe care le supraveghează, Autoritatea face uz de toate resursele legislative şi de reglementare de care poate dispune, împreună cu Guvernul României şi cu alte autorităţi ale statului. Credem că Guvernul va lua în calcul cât de curând propunerea înaintată, tocmai în scopul protejării populaţiei în faţa tendinţelor inflaţioniste sau speculative”, a transmis, într-un comunicat de presă, Nicu Marcu, preşedintele ASF.

ASF a publicat noile tarife de referință pentru polițele RCA, majorate substanțial față de anul trecut, de la 1.286 lei pentru un autoturism cu capacitate egală sau mai mică de 1.200 mc, la 1.822 lei.

Conform tabelului de mai jos, asigurarea RCA pe un an pornește de la tariful minim de 1.822 de lei în cazul asiguraților cu vârstă mai mică de 30 de ani, dacă aceștia au o mașină cu capacitate cilindrică de până în 1.200 de centimetri cubi, dar ajunge la 4.709 lei dacă automobilul are peste 2.500 cmc.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes