Connect with us
Publicitate

Social

Tarifele polițelor RCA vor fi plafonate pe o perioadă de 6 luni. Cât vor trebui să plătească șoferii pentru a-și asigura mașinile

Publicat

pe

Guvernul a aprobat în ultima ședință proiectul de plafonare a tarifelor RCA. Conform acestui document, care a fost redactat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, prețurile pentru asigurările de tip RCA vor fi plafonate la nivelul din 28 februarie 2023 și vor fi valabile pentru o perioadă de 6 luni.

Potrivit antena3.ro, reprezentantul ASF, Cristian Ruşu a spus în şedinţă că elementele acestei hotărâri de Guvern se referă la modul de vânzare efectivă a poliţelor RCA pentru următoarele şase luni, iar aceste tarife calculate şi ofertate către asigurători vor fi cele de la sfârşitul lunii februarie 2023.

„De asemenea, se vor plafona şi comisioanele de distribuţie, la nivelul de 8%, iar toţi asiguratorii vor calcula aceste tarife la nivelul B0, însemnând baza de la care se porneşte orice calcul care ulterior va fi bonusat sau malusat în funcţie de istoricul de daune şi de comportament a acestora în anii ulteriori. Aceste lucru se va aplica şi BAR-urilor, Biroul asigurătorilor din România. Am convenit cu toţii, ne-am luat angajamentul şi toată lumea a agreat această măsură, cu aplicabilitate pe şase luni de zile”, a afirmat reprezentantul ASF.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă, a declarat că este inacceptabil să continuăm să ne jucăm cu dezechilibrele produse în piaţă de companiile de asigurări.

Publicitate

„Consider că este inacceptabil să continuăm să ne jucăm cu aceste dezechilibre produse de o companie sau alta, motiv pentru care ASF împreună cu celelalte instituţii, cu Consiliul Concurenţei şi cu ceilalţi actori din piaţa asigurărilor trebuie să aibă un dialog transparent, foarte clar vizavi de modificările legislative care trebuie să fie realizate”, a declarat Nicolae Ciucă.

Potrivit notei de fundamentare, prin proiectul adoptat de Guvern se propune „îngheţarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de către aceştia la data de 28 februarie 2023, tarife care au fost practicate anterior publicării tarifelor de referinţă de către ASF în luna martie 2023, astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări”.

Înghețarea prețurilor mult promisă de Guvern nu îi ajută însă prea mult pe șoferi să rămână cu mai mulți bani în buzunare. Variația medie, de exemplu, între tariful din acest an și media din februarie 2023 este de aproximativ 12 procente. Evident, în funcție de capacitatea cilindrică a motorului dar și de vârsta șoferului.

Mai exact, un tânăr de 23 de ani, ar putea să plătească pentru o poliță RCA undeva în jur de 1900 de lei, în timp ce unul în vârstă de 68 de ani ar scoate din buzunare 1080 de lei pentru aceeași poliță, conform Antena 3.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes