Connect with us
Publicitate

Turism

Târgurile de Crăciun din România, atracție pentru turiștii străini. Brașovul, Sibiul sau Craiova, printre destinațiile preferate ale vizitatorilor de peste hotare

Publicat

pe

Străinii care ajung în România vor neapărat să viziteze târgurile de Crăciun din țară, iar la mare căutare sunt cele din Brașov, București, Oradea, Sibiu sau Craiova. În vreme ce mulți români se plâng de prețurile piperate de la chioșcurile comercianților, pentru străini produsele tradiționale de sărbători sunt foarte accesibile. În plus, agențiile de turism spun că în perioadele cu astfel de evenimente, în orașele mari nu prea mai sunt locuri de cazare, ceea ce înseamnă că turismul crește, semnificativ, scrie jurnalul.ro.

Publicitate

România a devenit atractivă pentru ofertele de distracții similare cu cele din zonele turistice de top din Europa, pentru că prețurile de la noi sunt mai mici decât în celelalte destinații. Astfel, prin organizarea unor târguri de Crăciun pe placul turiștilor străini, acest concept ar putea aduce, în următorii ani, un număr din ce în ce mai mare de vizitatori din alte țări, contribuind la creșteri pe segmentul city break și pe incoming.

Vinul fiert este cel mai cerut produs la târgurile de Crăciun din România, iar prețurile variază, în funcție de oraș, între 10 și 15 de lei – adică 2 sau 3 euro. Românii consideră că produsele care se vând la aceste târguri au prețuri piperate, dar o comparație cu târgurile din celelalte țări europene arată că la noi e totul mai ieftin cu 20-30%.

În general, băuturile de sezon costă cel mult 4 euro paharul (20 de lei), iar pentru o porție de mâncare tradițională – pomana porcului și cârnați sau sarmale – se ajunge și la 100 de lei (adică 20 de euro). Dar același preț este pentru o porție similară, nu la un târg de Crăciun, ci la o autoservire de pe autostradă, într-o zi obișnuită, în Austria, în timp ce un meniu similar, dar cu produse tradiționale austriece, la târgul de Crăciun de la Viena e de 3 ori mai scump.

Publicitate

„Mie mi se par prețurile sub cele de la anumite benzinării și mai ales față de cele de la restaurantele din centrul orașelor. Târgurile de Crăciun sunt considerate produse premium. În Ungaria, prețurile sunt duble față de cele de la noi, iar în orașele din vestul Europei, prețurile produselor sunt cam de trei ori mai mari. Toate prețurile au crescut, anul acesta, la târgurile de Crăciun din Europa, dar au crescut și la magazine și la cazări. Comparativ cu târgurile de Crăciun din celelalte țări europene, în general, la noi, un turist plătește pe produsele specifice – vin fiert, mâncare și dulciuri – cam un sfert din cât ar cheltui în alte părți. Într-un top european, târgul de Crăciun de la Sibiu a fost dat ca fiind cel mai ieftin din Europa”, spune Traian Bădulescu, specialist în turism.

Un alt produs foarte căutat în toată Europa este ciolanul. Dacă la un târg de Crăciun din România se poate cumpăra o porție de 500 de grame (o jumătate de kilogram) de ciolan afumat, preparat la tarabele în aer liber, cu 50 de lei (10 euro), la același preț se poate cumpăra un sandvici, în Germania. În România, aceleași produse costă cu circa 2 euro mai puțin.

Față de paharul de vin pe care-l găsim la 2 euro, la un târg de Crăciun din România, diferența de preț ar fi de circa 5-6 euro, care ar corespunde cănii, ca suvenir, în timp ce în România se poate cumpăra o cană de ceramică la un preț de 3-4 euro, dar separat, pentru că la noi încă nu s-a introdus acest concept de marketing.

Întregul articol poate fi citi AICI.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes