Administrație
Tanczos Barna: Pregătim interzicerea centralelor de apartament în blocurile noi

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat, vineri, că este în pregătire o măsură de interzicere a instalării centralelor termice de apartament în blocurile care se construiesc acum, soluția fiind instalarea unei centrale comune sau conectarea la rețelele de încălzire ale orașelor.
”Pregătim la minister un set de măsuri care conține printre altele și interdicția de a instala centrale termice proprii în blocurile care se construiesc acum.
Aceste locuințe noi vor putea avea centrală comună sau vor trebui să fie conectate la rețelele de încălzire ale orașelor care trebuie să fie modernizate pe baza unui plan de acțiune. Doar astfel putem reduce semnificativ emisiile clădirilor”, anunță ministrul Mediului, pe contul său de Facebook.
Măsura este motivată prin nevoia de a avea ”un aer mai curat”. Cu toată această nevoie, măsurile nu vizează marii poluatori din România, singura țară care mai permite existența în mijlocul orașelor a unor fabrici care elimină în atmosferă substanțe chimice, în timp ce senzorii de măsurare sunt defecți cu lunile.
În plus, multe orașe din România au renunțat de mult timp la încălzirea centralizată. Comparația este simplă: orașe precum Bucureștiul și Timișoara au sisteme de încălzire nefuncționale, generatoare de costuri uriașe. Pe de altă parte, în orașe precum Alba Iulia, unde sistemul centralizat a fost desființat acum mulți ani, nu există asemenea probleme.
Avantaje și dezavantaje în cazul centrală de bloc vs centrală de apartament
În teorie, un sistem de încălzire centralizat ar trebui să fie mai ieftin pentru utilizatori, din cauză că energia termică utilizată se împarte între mai multe apartamente.
Cu toate acestea, autoritățile nu au arătat nici un calcul de eficiență, înainte de a anunța public măsura.
De asemenea, un sistem centralizat este mai ieftin de întreținut (dacă nu cumva are nevoie de un fochist angajat), iar cheltuielile legate de eventualele reparații se împart între locatari.
Pe de altă parte, centrala de apartament este mult mai confortabilă și permite un control mai bun al costurilor.
Căldura poate fi pornită doar la orele la care este nevoie, iar apa caldă nu este o problemă. De asemenea, cine deține o asemenea centrală nu este condiționat de plata utilităților de către ceilalți vecini.
-
Evenimentacum 2 zile
VIDEO / 224.000 de curcani vor fi sacrificați din cauza celor 3 focare de gripă aviară care au fost confirmate la Codlea. Unii localnici cred că virusul nu este real
-
Sportacum 2 zile
Rezultat istoric pentru CSU Braşov. Patinatoarea Julia Sauter, locul 10 la Campionatul European de patinaj artistic
-
Evenimentacum 3 zile
O copilă de 15 ani, din Făgăraş, a dispărut fără urmă
-
Evenimentacum 3 zile
Matei Dima, condamnat la amendă penală, după ce a fost prins drogat la Râşnov. Actorul şi-a recunoscut vinovăţia
-
Evenimentacum 3 zile
OPC Braşov a închis Pizza Station. Inspectorii au găsit produse expirate şi băuturi ţinute în vestiar, unde există şi un WC
-
Fapt diversacum 3 zile
VIDEO / Un jandarm braşovean supraveghează turiştii de pe pârtiile din Poiana Braşov direct de pe placa de snowboard
-
Administrațieacum 2 zile
Lucrările la Sala Polivalentă din Braşov continuă. Au fost turnaţi 600 de piloți forați din cei 1.800 pe care îi va avea construcţia
-
Evenimentacum 2 zile
Al doilea focar secundar de gripă aviară, confirmat la Peneş Curcanul, în Codlea. Ferma are peste 113.000 de curcani