Connect with us
Publicitate

Administrație

Tánczos Barna, ministrul Mediului: „România nu este de acord cu noua strategie pentru păduri propusă de UE”. Susține că „sistemul de gospodărire a pădurilor e bine reglementat şi sever”

Publicat

pe

Publicitate

România nu este de acord cu noua propunere de strategie a Comisiei Europene privind administrarea pădurilor.

Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Tánczos Barna, însă nu oficial, ci în presa maghiară.

Într-o declarație pentru ziarul Magyar Nemzet, ministrul spune că, „atunci când este elaborată o astfel de strategie, trebuie luate în considerare jurisdicţia statelor membre, principiul subsidiarităţii şi chestiunile practice privind diversitatea pădurilor şi exploatarea sustenabilă”.

Reacția acestuia vine după ce Comisia Europeană a adoptat la 16 aprilie noua strategie forestieră a Uniunii Europene pentru anul 2030. Noua strategie face parte din pachetul mai larg prevăzut de Acordul verde european (Green Deal).

Publicitate

Tánczos Barna spune că proiectul Comisiei Europene încalcă dreptul statelor membre UE de a-și decide politicile în domeniul pădurilor și susține că ”sistemul de gospodărire a pădurilor din România e bine reglementat şi sever”, potrivit Magyar Nemzet, citat de Rador.

„Atunci când este elaborată o astfel de strategie, trebuie luate în considerare jurisdicţia statelor membre, principiul subsidiarităţii şi chestiunile practice privind diversitatea pădurilor şi exploatarea sustenabilă (…) Nu au avut loc consultări în cadrul Comisiei permanente pentru păduri şi nici cu statele membre ale UE, iar proiectul nu a fost elaborat în comun. Solicităm să dezbatem strategia privind pădurile”, a spus Tánczos Barna.

Oficialul român a mai spus pentru presa maghiară că protejarea pădurilor reprezintă o povară financiară pentru un stat membru deoarece în momentul în care se interzice exploatarea unei păduri sunt îngrădite drepturile proprietarului, iar în aces caz trebuie acordate despăgubiri.

Poziția lui Tánczos Barna e similară cu cea a ministrului ungar al agriculturii, István Nagy, care a declarat că Bruxelles-ul doreşte să facă pe plac ”verzilor” în detrimentul acelora care gospodăresc pădurile, potrivit Magyar Nemzet.

Context

Comisia Europeană a adoptat, vineri, noua Strategie a UE pentru păduri pentru 2030.

Strategia contribuie la pachetul de măsuri propuse recent pentru atingerea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030 şi a neutralităţii climatice în UE până în 2050.

Ea contribuie, de asemenea, la îndeplinirea angajamentului UE de a accelera eliminarea carbonului prin absorbanţi naturali, aşa cum prevede Legea climei, scrie Agerpres.

Strategia pentru păduri este menită să asigure multifuncţionalitatea pădurilor din UE şi pune în evidenţă rolul fundamental jucat de silvicultori.

Ea este însoţită de o foaie de parcurs pentru plantarea a trei miliarde de copaci suplimentari în întreaga Europă până în 2030, cu respectarea deplină a principiilor ecologice – copacul potrivit la locul potrivit pentru scopul potrivit.

Între altele, strategia se angajează să protejeze cu stricteţe pădurile primare şi seculare, să refacă pădurile degradate şi să asigure gestionarea lor durabilă, într-un mod care să menţină serviciile ecosistemice vitale pe care le oferă pădurile şi de care depinde societatea.

surse: spotmedia.ro, g4media.ro, agerpres, rador

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes