Connect with us
Publicitate

Social

Tanczos Barna, despre urşii de pe pârtiile de schi: Contactul om-urs devine atât de frecvent încât trebuie să găsim soluţii

Publicat

pe

Publicitate

Contactul om-urs devine atât de frecvent încât trebuie să găsim soluţii, a afirmat miercuri Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, menţionând că rolul Ministerului Mediului este să găsească soluţii într-un program de gestionare a acestor populaţii de animale sălbatice.

Doi urşi au fost surprinşi, marţi, pe pârtiile din staţiunea Predeal, însă doar în cazul unuia dintre aceştia schiorii aflaţi la faţa locului au sesizat prezenţa lui prin apel la 112, a informat IJJ Braşov. Unul dintre urşi a fost văzut şi filmat pe pârtia Subteleferic, iar prezenţa acestuia a fost sesizată la 112 de către o persoană aflată în teleschi.

Întrebat dacă ursul de pe pârtia din Predeal va fi îndepărtat ministrul a menţionat că aceasta este soluţia cea mai simplă, însă problema cea mai mare este că se repetă şi „reprezintă un pericol iminent la adresa turiştilor”.

„Este soluţia cea mai simplă. Problema cea mai mare este că se repetă. Şi se repetă din ce în ce mai des, reprezintă un pericol iminent la adresa turiştilor. Sper să nu mai avem cazuri de genul acesta în sezonul de schi. Căutăm soluţii de îngrădire. Nu s-a gândit nimeni în ultimii 30 de ani că putem avea urs pe pârtie”, a menţionat ministrul.

Publicitate

Tanczos Barna a subliniat că Ministerul Mediului are obligaţia de a găsi soluţii într-un program de gestionare a acestor populaţii de animale sălbatice, astfel încât „metodele preventive să fie pe primul loc şi să nu mai ajungem în aceste situaţii critice”.

„Zi de zi lucrurile se agravează şi contactul om urs devine atât de frecvent încât trebuie să găsim soluţii. Ministerul are programe de subvenţionare a acestor cheltuieli. Am avut programe pentru gard electric pentru fermieri, putem găsi soluţii şi pentru administratorii de pârtii. Putem să ajutăm aceste autorităţi locale ca să implementeze măsuri preventive. Cea mai mare problemă de patru-cinci ani de zile, Ministerul nu a făcut nimic. Nu a făcut aproape nimic, Nici preventiv nu a făcut nimic pe evaluarea acestor populaţii. Nu avem un program care să fie operabil şi care să fie pus în practică. Nu avem acele zone de linişte asigurate pentru animalele sălbatice. Intervenim doar în cazul în care se întâmplă ceva. Lucrul este inadmisibil şi rolul nostru, al Ministerului şi obligaţia noastră este să găsim soluţiile într-un program de gestionare a acestor populaţii de animale sălbatice astfel încât metodele preventive să fie pe primul loc şi să nu mai ajungem în aceste situaţii critice”, a mai spus Tanczos Barna

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes