Connect with us
Publicitate

Social

Tăierile ilegale de păduri ar putea fi monitorizate prin satelit. Pentru acest proiect, Ministerul Mediului a alocat peste 37 de milioane de lei

Publicat

pe

Statul român va monitoriza tăierile ilegale de păduri din satelit. Este un proiect prin care autoritățile încearcă să lupte împotriva defrișărilor, care au devenit un fenomen național. Totul, în contextul în care mafia lemnului ajuns să facă legea în aproape fiecare zonă împădurită din țară, scrie adevarul.ro.

Publicitate

Ministerul Mediului a anunţat câştigătorul contractului pentru dezvoltarea sistemului de monitorizare, sistem care va fi plătit cu bani din PNRR. Vorbim despre o sumă de aproape 37 de milioane de lei.

„Ieri, a fost publicat în SICAP raportul procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică pentru realizarea sistemului ce va utiliza imagini satelitare pentru monitorizarea tăierilor din pădurile României. Din acest moment începe termenul legal de 10 zile pentru depunerea contestaţiilor”, a anunţat Ministerul Mediului, potrivit News.ro.

Comisia de evaluare a desemnat oferta prezentată de asocierea RARTEL S.A. (Leader), ESSENSYS SOFTWARE, TERRASIGNA SRL, e-GEOS S.p.A ca ofertă câştigătoare. Firmele care au participat la licitație au câștigat-o după aplicarea criteriului de atribuire „cel mai bun raport calitate preţ” şi verificarea documentelor suport aferente.

Publicitate

„Acest contract presupune dezvoltarea unui sistem care va analiza imagini satelitare succesive pentru a identifica zonele din care a dispărut pădurea. Acestea vor fi comparate cu baza de date SUMAL pentru a stabili legalitatea tăierilor efectuate în perimetrele respective. În suprafeţele tăiate pentru care nu se găsesc date în SUMAL, vor fi generate alerte ce presupun verificări suplimentare cu ajutorul unui set secundar de imagini satelitare de înaltă rezoluţie sau a personalului de teren. Echipele de teren vor fi dotate cu 4 autovehicule de teren şi 4 drone echipate cu camere optice, termice şi senzor LiDAR”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Aplicația SUMAL 2.0 pune la dispoziție informații despre actele de punere în valoare, locațiile de unde se încarcă transporturi de masă lemnoasă și informațiile aferente acestor puncte.

Potrivit ministrului, capacitatea tehnică a ministerului şi a gărzilor forestiere va fi întărită prin dotarea cu 15 staţii de lucru performante, cu răcire pe apă, şi 15 laptopuri ce vor permite efectuarea de analize avansate în teren, la locul faptei. „Toate aceste investiţii vor duce România alături de ţările ce utilizează cele mai moderne tehnologii pentru monitorizarea stării pădurilor”, a explicat ninistrul Mircea Fechet.

Potrivit ministerului, contractul, cu o valoarea totală de 31.590.677,18 lei fără TVA, respectiv 37.592.905,84 lei cu TVA, este parte a proiectului „Capacitatea sporită de supraveghere, control şi monitorizarea pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat”, din cadrul PNRR.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes