Connect with us
Publicitate

Cultural

Tabără de creație cinematografică pentru copii, în Rezervația Naturală Piatra Craiului. Cei mici vor învăța tainele filmelor de la specialiști în acest domeniu

Publicat

pe

Publicitate

La finalul lunii iunie, Rezervația Naturală Plaiul Foii devine platou de filmare. 18 copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, dornici de aventură și pasionați de cinematografie vor realiza două scurtmetraje în cadrul taberei cinematografice CineVentura, organizată de Scharf Film. Pe parcursul unei săptămâni participanții vor fi îndrumați de profesioniști în toate domeniile cinematografiei (scenarist, producător, actor, regizor, director de imagine, sunetist, scenograf, make-up artist, editor) într-un cadru natural de vis: Plaiul Foii, în Rezervația Naturală Piatra Craiului.

Tabăra își propune să introducă publicul tânăr în fascinanta lume a cinematografiei, unul din obiectivele organizatorilor fiind acela de a-i ajuta pe copii și adolescenți să experimenteze cum se realizează un film și să facă ei înșiși unul cap-coadă. Ei vor descoperi că „pentru câteva minute de film se lucrează mai multe zile, iar fiecare membru al echipei trebuie să fie constant implicat, atent și prompt pentru ca toate rotițele să se miște corect”, explică regizorul Liviu Mărghidan, unul din organizatorii taberei.

Participanții sunt împărțiți în două grupe mixte (fete și băieți), echilibrate după vârste. Copiii fiecărei grupe sunt, pe rând, atât actori-protagoniști, cât și membri ai echipei de filmare. Atunci când prima grupă de copii-actori filmează, cea de-a doua grupă este echipa de filmare și invers. Practic, o echipă o filmează pe cealaltă. La final, se vor obține două filme de scurt-metraj realizate exclusiv de copii, sub îndrumarea profesioniștilor.

„Profesioniști ghidează în permanență activitatea participanților, învățându-i câte puțin din tainele meseriei respective”, spune Ruxandra Flonta, co-organizatoarea taberei.

Publicitate

Scurt-metrajele vor fi proiectate și discutate de întreaga echipă înainte de încheierea taberei.

„La prima ediție CineVentura, care a avut loc vara trecută, am rămas foarte plăcut surprinși de entuziasmul, conștiinciozitatea și perseverența copiilor. Au pregătit fiecare cadru minuțios, au fost foarte atenți la toate detaliile. Au pregătit decorul, încadraturile, costumele, au înregistrat sunet cu microfoane și mixere, au asigurat liniște pe platoul de filmare, au fost fascinați de machiaj și post-producție. Foarte mult le-a plăcut și să preia rolul de actori. Și-au luat treaba foarte în serios, savurând totodată întreaga experiență”, își amintește co-producătoarea.

Unul din scopurile CineVentura este acela de a atrage către domeniul cinematografic cât mai mulți copii și tineri. Dar mai mult decât atât, se urmărește ca participanții să învețe să își îndrepte atenția către calitatea unui produs cinematografic. În urma acestor ateliere, participanții vor putea evalua subiectul, regia, jocul actoricesc, calitatea imaginii, decorurile, costumele, muzica sau montajul cu ochii unui cunoscător.

Organizatorii își propun încadrarea atelierelor-tabără într-un ciclu pe termen lung, cu caracter regulat, astfel ca participanții primelor tabere să devină în câțiva ani profesioniștii unor ateliere.

Printre tutorii CineVentura de anul acesta se află actorii Nicoleta Lefter și Dragoș Olaru. Nicoleta Lefter este actriță de teatru si film. A colaborat în teatru extensiv cu regizorul Radu Afrim, iar în film a avut roluri în filme precum: „Captura” (regia Adi Voicui) sau „Ghefilte Fish” (regia Andrei Cohn). Nicoleta a jucat și în producții în regia lui Francis Ford Coppola sau Cristian Mungiu.

Printre peliculele în care îl putem vedea pe actorul Dragoș Olaru se numără „Și băieții câteodata” (regia Matei Lucaci Grunberg), film selectat în secțiunea Short Corner de la Cannes, „Marocco” (regia Emanuel Pârvu), film selectat la Festivalul de Film de la San Sebastian, „Poarta Albă” (regia Nicolae Mărgineanu) sau „Castelul Crăiței” (regia Liviu Mărghidan).

Printre invitații speciali ai acestei ediții se numără actrița Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București Florentina Țilea și actorul Gabriel Spahiu, cunoscut publicului din cele peste 100 de producții cinematografice, dar și de pe scena Teatrului „Sică Alexandrescu“ din Brașov.

„Ideea CineVentura ne-a venit în sala de cinema, după proiecțiile filmului Străjerii Deltei (regia Liviu Mărghidan), pentru că la sesiunile de întrebări și răspunsuri ne întrebau copiii rămași în sală dacă pot participa și ei fie la un viitor film, fie la o tabară”, au completat organizatorii.

„Strajerii Deltei” arată cum niște copii, care îşi petrec vacanţa de vară într-o tabără din Delta Dunării, dau peste doi braconieri care pescuiesc ilegal folosind un dispozitiv electric. Producția se ragăsește în programul mai multor festivalurilor de film din țară.

Filmul „Strajerii” spune povestea unor copii aflați în vacanță, care trec printr-o mulțime de peripeții: învață orientarea, escaladează munți, construiesc diguri, spun povești de groază la focul de tabără, se îndrăgostesc.

CineVentura va avea loc în perioada 25 iunie – 1 iulie la Plaiul Foii. Filmările se desfășoară exclusiv în aer liber, cazarea fiind la corturi de tip glamping, care le asigură confort și siguranță. Mâncarea este pregătită zilnic la ceaun, serile terminându-se cu cântece în jurul focului de tabără.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes