Fapt divers
Sute de activități de voluntariat și peste 4.000 de brașoveni implicați în activităţile Fundației Comunitare Brașov

Răspuns civic remarcabil al comunității brașovene la provocări locale în mediu și educație. 14 inițiative comunitare mobilizate de Fundația Comunitară Brașov, coordonate de Federația Fundațiile Comunitare din România și finanțate de Lidl România s-au concretizat, în mai puțin de 7 luni, în sute de acțiuni de voluntariat de care au beneficiat indirect peste 30.000 de brașoveni.
Fundația Comunitară Brașov anunță finalizarea cu succes a 14 inițiative comunitare prin care s-au implementat soluții civice creative la provocări locale în domeniile mediu și educație. Inițiativele au beneficiat de mentorship din partea fundației comunitare și de microgranturi nerambursabile în valoare 238.775 RON din partea Lidl România, sub umbrela programului „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, program național desfășurat simultan în alte 5 orașe din țară.
Cele două direcții strategice ale programului implementat la Brașov – educație și mediu – au fost traduse în practică în peste 230 de activități inovatoare și variate pentru comunitatea din Brașov, care au însumat peste 2300 ore de voluntariat. În căutarea unor „răspunsuri locale la provocări de mediu” au fost susținute acțiuni eco-aware, implementate prin colaborare deschisă a cetățenilor cu autoritățile locale, activități de punere în valoare a arborilor remarcabili din Brașov sau de încurajare a mobilității cu impact redus asupra mediului. În ceea ce privește direcția „soluții locale pentru o educație mai bună”, în cadrul proiectelor susținute au avut loc aproape 200 de activități non-formale prin școala online sau practice, în aer liber, care au vizat încurajarea elevilor în contextul provocărilor actuale, prin dezvoltarea abilităților digitale, emoționale și ecologice.
Dintre numeroasele acțiuni, s-au evidențiat rezultate precum:
-
Primul manual video gratuit din România de mișcare creativă pentru dezvoltarea socio-emoțională a copiilor. Manualul este o resursă valoroasă pentru educatorii și părinții din toată țara.
-
Conceperea unui model de program alternativ de științele mediului cu ateliere interdisciplinare în aer liber, de astronomie, muzică, biologie, și desen. Programul este rezultatul colaborării a 14 specialiști din diferite domenii, a fost implementat cu succes pentru 240 de copii de la Școala Gimnazială 31, și poate fi replicat și în alte școli.
-
Realizarea unei biblioteci virtuale de materiale educaționale open source în domeniul biologiei și al fizicii, gândite de elevi și coordonate de profesori. Inițiativa va continua și după luna mai a acestui an și are la bază colaborarea unei echipe de 30 de elevi și profesori de la Colegiul Național Andrei Șaguna, Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil și Liceul de Muzică Tudor Ciortea.
-
Prototiparea virtuală 3D a „intersecției de la Onix” prin ateliere de design thinking la care au participat 52 de specialiști urbaniști, arhitecți, reprezentanți ai administrației locale și cetățeni. La finalul lunii mai, rezultatul acestui proces va fi expus publicului într-un pop-up exhibition care va ilustra idei precum reîmpărțirea spațiului carosabil, zone multifuncționale sau parcări subterane cu spații verzi și grădini urbane de legume deasupra. Prototipul virtual va fi apoi transferat către Primăria Brașov pentru studiu și pentru evaluarea posibilităților de implementare.
”Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, desfășurat la Brașov, a venit ca un răspuns pentru nevoile reale ale comunității în domeniile mediu și educație, acestea fiind identificate de Fundația Comunitară Brașov pe parcursul a 2 luni de cercetare și dialog cu administrația locală și societatea civilă. Programul s-a desfășurat simultan în mai multe orașe din țară și este o măsură prin care Lidl România și Federația Fundațiile Comunitare din România își propun să sprijine acțiuni relevante, cu impact pe termen lung.
„Este o șansă extraordinară să construim alături de un finanțator cu viziune care și-a dorit să se implice activ în cele două domenii-cheie pentru un viitor sustenabil: educație și mediu. Suntem entuziasmați că am reușit împreună să implementăm proiecte care au venit cu soluții locale la problemele locale din cele două arii vizate.” – Laura Popeea – director executiv Fundația Comunitară Brașov
„E o plăcere să vedem atâtea inițiative din partea cetățenilor și a organizațiilor din comunitate de a oferi alternative educaționale și de dezvoltare durabilă, adaptate la contextul mai dificil al pandemiei, dar cu mult potențial și multă investiție și deschidere către viitor.“ – Alina Porumb – specialist în dezvoltare și facilitare comunitară Inspire, membru juriu.
-
Evenimentacum 2 zile
„Lupul de la rutieră” din Râşnov, poliţistul anului 2022, reţinut pentru luare de mită
-
Evenimentacum o zi
Ce avere are „Lupul de la Rutieră”. Soţia lui a fost viceprimar la Râşnov şi are afaceri prospere
-
Utilacum 2 zile
Atenţionare meteo! Cod roşu de vânt puternic în zona de munte a Braşovului
-
Economicacum o zi
O fermă din Făgăraş lansează un suc de afine care va fi distribuit în state precum Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Qatar, Germania sau Marea Britanie
-
Administrațieacum 3 zile
Spitalul din Săcele va avaea un nou corp de clădire. Contractul de finanţare a fost semnat
-
Utilacum 2 zile
Consultație gratuită la Eximia City Clinic în Brașov! (P)
-
Evenimentacum 2 zile
Cine este jandarmul ucis în atacul sângeros de la Râşnov. Marian lucra de 16 ani în Jandarmerie şi urma să se căsătorească la vară
-
Sportacum 2 zile
Unele dintre cele mai mari superstaruri ale atletismului mondial vin la Brașov Running Festival