Cultural
Surprize pentru vizitatori la Castelul Bran, Castelul Peleș și Cetatea Făgăraș în Noaptea Muzeelor

Unele dintre cele mai vizitate obiective turistice din România, Castelul Bran, Castelul Peleș și Cetatea Făgăraș își deschid larg porțile, pentru turiști, sâmbătă, până în miez de noapte. Administratorii celor trei edificii au pregătit mai multe surprize pentru cei care participă la Noaptea Muzeelor, transmite radiomures.ro.
La Castelul Bran, de pildă, încăperile vor fi foarte puțin iluminate, tocmai pentru a înteți misterul și pentru a scoate în evidență, o dată în plus, legendele țesute în jurul monumentului istoric.
„Turul nocturn și gratuit la castelul Bran are, spunem noi, un element de particularitate, să vizitezi castelul noaptea prin prisma legendei care gravitează în jurul monumentului este o experiență aparte. Venim în paralel și cu lecția de istorie și cu momentul muzical, în sala de muzica a Reginei Maria, organizăm pe întreaga durată a evenimentului caffe concert susținut de celebrul nostru duet de vioară și acordeon. Accesul se face în regim de gratuitate începând cu ora 19.00, iar ultima intrare este programată pentru ora 23.00. Castelul se va închide la miezul nopții.”, a spus purtătorul de cuvânt al Castelului Bran, Alexandru Prișcu.
Cetatea Făgărașului se află în ultima parte e procesului de restaurare și nu poate fi vizitată integral, dar sâmbătă aduce în atenția turiștilor un tur gratuit la două etaje și un eveniment care va începe înainte de deschiderea oficială a nopții muzeelor.
„Începând cu ora 17.00, găzduim un eveniment educativ-cultural, Ioana Voicu Arnăuțoiu, împreună cu Fundația Culturală Memoria și Muzeul Ororilor Comunismului în România propun un proiect educațional extrem de interesant prin care vor să îl aducă în atenția publicului pe Toma Arnăuțoiu, liderul grulupui le rezistență anticomunistă de la Nucșoara, din Argeș, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea sa. Va fi un spectacol de muzică, versuri și literatură de detenție și un film documentar dedicat lui Toma Arnăuțoiu. Se poate vizita etajul unu al castelului, unde noi îi așteptăm pe turiștii care ne vor vizita în <<Noaptea Muzeelor>>, cu o istorie a Țării Făgărașului, etnografie și artă, și etajul al doilea, Sala Tronului, de fapt ceea ce numim noi Sala Tronului pentru că sunt patru încăperi, se poate vedea și curtea interioară, a cărei restaurare este aproape finalizată.”, a spus directorul Muzeului Țării Făgărașului, Elena Băjenaru.
Și Castelul Peleș așteaptă, sâmbătă, oaspeți. Etajul al doilea, deschis publicului în luna februarie a acestui an, poate fi vizitat contra cost, însă Castelul Pelișor este deschis turiștilor în regim de gratuitate.
„Castelul Pelișor, reședința de vară a principilor de coroană Ferdinand și Maria, se va vizita gratuit în intervalul orar 17:00 – 21:15, când se face ultima intrare. Turiștii pot vizita la castelul Peleș și cel de-al doilea etaj al castelului, mansarda așa cum o numim și unde sunt apartamente destinate în epocă doamnelor de onoare ale Reginei Elisabeta, artiștilor invitați de familia regală la Peleș, precum George Enescu, cel care a fost copilul spiritual al Reginei Carmen Silva, apartamenul lui Vasile Alecsandri, apartamentul violoncelistului Dimitrie Dinicu și camera Regelui Mihai. Este locul unde Regele Mihai a locuit în perioada 1926 – 1930. Turul complet costă 150 de lei pentru adulți, 75 de lei pentru seniori și 37,5 lei pentru elevi și studenți, turul complet incluzând parter, expoziția de bază și cele două etaje.”, spune şeful de secție relații publice al Muzeului Național Peleș, Gabriela Dascălu.
Ca în fiecare an, reprezentanții instituțiilor de cultură așteaptă mii de vizitatori, la Noaptea Muzeelor.
-
Evenimentacum 2 zile
„Lupul de la rutieră” din Râşnov, poliţistul anului 2022, reţinut pentru luare de mită
-
Evenimentacum 3 zile
EXCLUSIV / Un jandarm din Brașov a fost ucis, noaptea trecută, în urma unui scandal în care au fost implicați alți 3 bărbați. Agresorul ar fi încercat să își pună capăt zilelor
-
Evenimentacum 3 zile
Corupţie în Poliţia Braşov! Percheziţii la Serviciul de Permise şi la două sedii de Poliţie din Braşov. Oamenii legii luau bani pentru a nu-şi face treaba şi pentru a ajuta oamenii să ia permisul auto mai uşor
-
Evenimentacum 3 zile
Detalii din ancheta crimei de la Braşov! Jandarmul ucis sărise în apărarea celui care a fost atacat cu cuţitul
-
Evenimentacum 3 zile
FOTO – VIDEO / O femeie a căzut peste 150 de metri, într-o râpă, când cobora de la cabana Mălăieşti spre Diham, în Munţii Bucegi
-
Evenimentacum 3 zile
Trei cutremure în mai puțin de trei ore în România. Cel mai puternic a avut magnitudinea 3,9 şi a fost la 57 de kilometri de Braşov
-
Evenimentacum 3 zile
Aproape 4 milioane de ţigări de contrabandă descoperite într-un TIR pe ocolitoarea Braşovului
-
Evenimentacum 16 ore
Ce avere are „Lupul de la Rutieră”. Soţia lui a fost viceprimar la Râşnov şi are afaceri prospere