Connect with us
Publicitate

Social

Supermarket-urile ar putea fi închise duminica, iar sâmbăta vor avea un program scurt. Un proiect de lege depus în Parlament ar putea schimba programul de funcționare al marilor magazine

Publicat

pe

Parlamentarii din România sunt în fața unei decizii importante care îi va afecta pe majoritatea românilor. O inițiativă legislativă, similară cu măsurile luate și de alte țări europene, prevede limitarea accesului românilor la supermarketuri. Dacă proiectul de lege va fi votat de Parlament, atunci marile lanțuri de magazine ar putea fi închise duminica și ar trebui relocate la o distanță de cel puțin 5 kilometri în afara orașelor, anunță capital.ro.

Proiectul de lege vizează modificarea și completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare și conține mai multe prevederi. Inițiativa legislativă a fost propusă de deputații PNL, Nini Săpunaru și Tinel Gheorghe, și urmărește închiderea supermarketurilor în zilele de duminică și în sărbătorile legale.

Documentul prevede, printre altele, o definiție clară a supermarketului, precizându-se că este o unitate de vânzare cu autoservire ce oferă o gamă extinsă de produse alimentare și nealimentare și are o suprafață minimă de 800 mp.

De asemenea, sunt aduse clarificări și definiții termenilor de „produs alimentar proaspăt” și „produs alimentar congelat”. În ceea ce privește programul de funcționare, se propune ca supermarketurile să fie deschise de luni până vineri între orele 8 și 22, sâmbăta între orele 8 și 14, iar duminica să fie închise.

Publicitate

O altă prevedere importantă este aceea că supermarketurile vor avea obligația să își desfășoare activitatea în afara orașelor, la o distanță de minim 5 km față de marginea acestora.

Un alt aspect se referă la obligația supermarketurilor de a pune la dispoziție producătorilor români zone speciale pentru produsele alimentare, separate de produsele din import.

Tinel Gheorghe, unul dintre inițiatorii legii, a declarat că închiderea supermarketurilor în zilele de duminică ar ajuta însă producătorii români să-și vândă produsele, adăugând că „parcă dintr-o dată toți ne-am născut în supermarket. Am uitat când cumpăram din piață”.

Pe de altă parte, reprezentanții marilor magazine susțin că această propunere ar putea avea consecințe negative, cum ar fi concedieri în masă și pierderi semnificative în bugetul de stat.

Astfel de legi privind supermarketurile există deja în alte țări europene, precum Polonia și Germania. De asemenea, Croația ar putea implementa în curând o măsură similară pentru închiderea supermarket-urilor în weekend și de sărbătorile legale. Cu toate acestea, guvernul croat a stabilit un maxim de 16 duminici pe an pentru comercianți, în cazul în care doresc să mențină deschise magazinele.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes