Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Sunt două săptămâni de când Silvia, alpinista din Braşov, şi-a pierdut viaţa pe munte. Trupul ei încă nu a putut fi recuperat din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din Bucegi

Publicat

pe

Trupul Silviei Mungescu, alpinista care a murit în urmă cu două săptămâni, în timp ce încerca să parcurgă traseul Albişoara Gemenelor în munții Bucegi, nu a putut fi recuperat până la această dată din cauza condiţiilor meteo.

Imediat după producerea accidentului în urma căruia femeia a murit, s-a încercat extragerea cu ajutorul elicopterului a trupului neînsufleţit, însă operaţiunea a fost abandonată din cauza rafalelor puternice de vânt.

Publicitate

„Făcând analiza riscurilor, am ajuns la concluzia că cea mai bună soluţie pentru recuperarea victimei din Bucegi este inserţia a trei salvatori montani cu elicopterul în zona respectivă prin troliere, efectuarea punctelor necesare de amaraj, pregătirea victimei şi evacuarea aero.

Am solicitat oficial DSU alocarea unei resurse de zbor, lucru ce s-a întâmplat, având alocat un elicopter H 135 pentru perioada 20-27 ianuarie.

La începutul acestei săptămâni am avut o şedinţă tehnică în care am hotărât, împreună cu colegii de la formaţia locală Salvamont Buşteni, ca în cazul în care, din cauza condiţiilor meteo nu este posibilă intervenţia aero până la data de 27 ianuarie, să încercăm o intervenţie terestră”, a transmis Salvamont Prahova, potrivit Antena 3.

Publicitate

În aceste condiţii, echipele s-au pregătit pentru a interveni terestru vineri, dar acţiunea a fost anulată din cauza rafalelor de vânt de peste 100 km/h.

„Cum timp de două săptămâni elicopterul nu a putut efectua misiunea, fiind puţin probabil să reuşească din cauza condiţiilor meteo (vânt şi/sau vizibilitate scăzută), în viitorul apropiat, am decis să intervenim tot terestru în zilele următoare, atunci când vremea va permite”, mai transmite Salvamont Prahova.

Silvia, o alpinistă de 38 de ani, a murit pe 13 ianuarie, în Munții Bucegi, pe Albișoara Gemenelor, chiar de ziua ei, în timpul parcurgerii unui traseu prin care și-a propus să marcheze aniversarea ei și a surorii sale gemene.

Era a doua oară în cinci zile când mergea pe Albișoara Gemenelor, după ce urcase acolo și pe 7 ianuarie.

„Planul era să urc Albișoara Crucii 2A pentru că găsisem un articol în blogul meu și am salvat toate info în iPhone ca să mă informez, dacă nu găsesc continuarea. Dar am nimerit în Albișoara Gemenilor 2A. Și am continuat așa! Am ales să urc pe porțiunea cu gheață și puțină zăpadă, evitând porțiune cu mai multă zăpadă. Îmi place așa, deși teoretic e riscant”, a scris Silvia pe blogul ei.

Publicitate

În aceeași zi, pe Facebook, fata a mai postat un mesaj, în care anunța o nouă urcare pe același traseu: „Ce experiență solo. Vreau să mă mai duc să mai încerc o dată, căci condițiile mi s-au părut f f bune și faine. Poate solo, sau poate se oferă cineva să vine cu mine….”.

Fata a plecat de la Brașov pentru o nouă ascensiune, din nou singură. La amiază, Silvia nu a mai răspuns la telefon.

O echipă Salvamont, aflată deja pe munte, a încercat să ajungă la ea, dar nu a reuşit din cauza viscolului. O altă echipă a plecat din Buşteni. Deși a fost folosit și un elicopter, salvamontiștii nu au reușit să recupereze corpul fetei joi, acest lucru întâmplându-se abia vineri de dimineață.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes