Connect with us
Publicitate

Util

Subiectele de la proba de Limba și literatura română de la Bacalaureat

Publicat

pe

Subiectele de la proba de Limba și literatura română au fost primite de elevi la ora 9, iar timpul de rezolvare este de 3 ore. Vezi mai jos ce au avut de rezolvat elevii. La subiectul al III-lea, elevii au avut de redactat un eseu în care să prezinte particularitățile unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu, conform subiectelor confirmate pentru Edupedu.ro de elevii care au ieșit de la probă.

La subiectul I, absolvenții de liceu de la profilul real și tehnologic au avut un text la prima vedere de C. Călinescu, „Ion Creangă. Viața și opera”. Pe baza acestui text, candidații au rezolvat mai multe exerciții:

 1. „Indică sensul secvenței „de bună seamă”.
 2. Menționează două dintre sursele de venit ale lui Ion Creangă, utilizând informația din textul dat.
 3. Precizează o posibilă semnificație a curcubeului pentru Ion Creangă, justificându-ți răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat.
 4. Explică un motiv pentru care Ion Creangă călătorește la Târgu Neamț.
 5. Prezintă, în 30-50 de cuvinte, o trăsătură morală a lui Ion Creangă, așa cum reiese din textul dat.”

La subiectul I, punctul B, candidații au avut să argumenteze dacă oamenii trebuie sau nu să exprime recunoștință față de școlile în care au fost formați, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din volumul „Ion Creangă. Viața și opera” de George Călinescu, cât și la experiența personală sau culturală.

Subiectul III a fost un eseu în care să prezinte particularitățile unui text narativ studiat aparținând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu.

Publicitate

Timpul de redactare a subiectelor pentru fiecare probă scrisă este de 180 de minute și se calculează imediat după distribuirea, către candidați, a subiectelor, potrivit Ministerului Educației.

Timpul poate fi prelungit cu maximum două ore pentru candidaţii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Națională de Bacalaureat – 2023, în baza prevederilor Procedurii nr. 33576/31.10.2022 cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.

Calendar BAC 2023, sesiunea iunie-iulie:

 • 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
 • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
 • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
 • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
 • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
 • 4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
 • 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes