Connect with us
Publicitate

Social

STUDIU / Cum se comportă românii atunci când ies în oraș? Transilvania este cea mai manierată regiune din țară, iar bucovinenii sunt cei mai nerespectuoși cu ospătarii

Publicat

pe

Un studiu realizat de site-ul bookingham.ro aduce în prim plan trăsăturile românilor în ceea ce privește comportamentul în societate. Acesta cuprinde și aspecte legate de ieșitul la restaurant, influențate de obiceiurile fiecărei comunități, dar și de vremuri.

Publicitate

Evaluarea manierelor românilor a fost făcută prin completarea unui chestionar în care peste 200 de persoane au răspuns întrebărilor celor de la Bookingham. Pentru a evita rezultatele subiective, participanții la studiu au fost rugați să descrie comportamentul celor din jur atunci când merg la restaurant.

Concluziile acestui studiu au fost următoarele:

  • Transilvania e cea mai manierată regiune din țară. Dobrogea se află la polul opus
  • În Maramureș și Bucovina se vorbește tare și cu gura plină
  • Bucovinenii sunt cei mai nerespectuoși cu ospătarii
  • Ce îi deranjează pe români când ies la restaurant?
  • 31% dintre români ciocnesc paharele la restaurant. Tradiție sau lipsă de bun simț?

Conform datelor, Transilvania se situează pe primul loc în topul bunelor maniere la restaurant, 52% dintre respondenții din această regiune îi descriu pe cei care iau masa în oraș ca fiind manierați sau foarte manierați. Aceasta e urmată de Banat (50%) și Crișana (45%), ultimele locuri fiind ocupate de Dobrogea, Maramureș, și Bucovina.

Publicitate

Românii cred că unul dintre cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face la masă e să vorbești cu gura plină. Datele arată că maramureșenii (67%) și bucovinenii (67%) întâlnesc cel mai frecvent persoane care vorbesc în timp ce mănâncă.

A fost analizat inclusiv tonul și nivelul de zgomot provocat de românii care ies în oraș. Conform codului bunelor maniere la restaurant, a vorbi tare nu e politicos. Punctualitatea e un alt lucru discutabil în codul bunelor maniere la restaurant. Unele persoane consideră esențial să ajungi la timp, altele preferă să ajungă înainte de ora stabilită, pe când alții iau în calcul sfertul academic. La acest capitol, rezultatele arată că 58,5% sunt punctuali.

Studiul a scos la iveală și comportamente mai puțin plăcute ale românilor. Bucovinenii sunt cei mai nerespectuoși cu ospătarii, arată datele celor de la Bookingham. Banatul, una dintre cele mai manierate regiuni din țară, se remarcă pozitiv și în ceea ce privește atitudinea față de angajații restaurantelor.

29% dintre români spun că sunt deranjați de prezența copiilor în localuri, 1 din trei clienți sunt deranjați de fumul țigărilor electronice, iar așezarea pe masă a telefonului este considerată lipsă de respect de 49% dintre respondenți.

Codul bunelor maniere la restaurant cuprinde reguli evidente, asumate de majoritatea oamenilor ca fiind de bun simț, dar și aspecte mai puțin cunoscute, care pot părea exagerate sau nepotrivite pentru o comunitate anume. De exemplu, codul bunelor maniere spune că e lipsit de respect să ciocnești paharele la masă. Teoretic, paharele se ridică și se închină doar la nivelul ochilor, fără a se atinge. Această regulă nu poate fi aplicată și în cazul românilor, care – dimpotrivă – percep ciocnitul drept un gest festiv.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes