Connect with us
Publicitate

Social

Studenții ar putea rămâne fără reducerea de 90% la călătoria cu trenul. CFR Călători și companiile feroviare private refuză să elibereze astfel de bilete sau abonamente la preț redus

Publicat

pe

Operatorii feroviari CFR Călători, Transferoviar, SoftTrans și Astra Trans Carpatic refuză să elibereze bilete/abonamente pentru studenți cu reducerea de 90%, conform Legii învățământului superior 198 și 199/2023, care a intrat în vigoare, duminică, 3 septembrie 2023, ci doar pentru elevi. Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) subordonată Ministerului Transporturilor acuză un boicot, inclusiv al CFR Călători, operatorul feroviar de stat, de asemenea, Companie a Statului de care răspunde tot Ministerul Transporturilor, scrie economedia.ro.

Publicitate

În timp ce Autoritatea pentru Reformă Feroviară arată că facilitățile trebuie să se acorde atât pentru elevi cât și pentru studenți de duminică 3 septembrie, iar normele metodologice sunt doar pentru a clarifica procedura de acordare a reducerilor, CFR Călători susține că, este nevoie de o Hotărâre de Guvern care să includă normele metodologice pentru aplicarea Legii învățământului superior 199/2023.

Iată poziția Autorității pentru Reformă Feroviară:

„În contextul intrării în vigoare a Legilor învățământului preuniversitar și învățământului superior nr. 198 și 199/2023, de la data de 03 septembrie 2023, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) face următoarele precizări privind acordarea facilităților de transport pentru elevi și studenți pentru transportul feroviar intern:

Publicitate

1. În conformitate cu prevederile art. 248 alin (2) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, Ministerul Educației va elabora metodologiile, regulamentele și alte acte normative care decurg din aplicarea prezentei legi în termen de 8 luni de la data intrării în vigoare (03 septembrie 2023).

2. Având în vedere faptul că:

a. Proiectele de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport intern feroviar și cu metroul pentru elevi și respectiv studenți se află, la ora actuală, în consultare publică pe site-ul Ministerului Educației,

b. Prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, nu sunt abrogate în totalitate,

c. HG 42/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi, cu modificările şi completările ulterioare, nu este abrogată în mod expres,

Publicitate

precizăm că, până la intrarea în vigoare a noilor Norme metodologice prevăzute în Legile nr. 198/2023 și nr. 199/2023, gratuitățile stabilite pentru transportul elevilor, precum și reducerile și gratuitățile stabilite pentru transportul studenților se acordă, începând cu data de 3 septembrie 2023:

– în cuantumul prevăzut de cele două legi;

– conform normelor stabilite prin HG 42/2017.”

Poziția CFR Călători:

„CFR Călători informează că, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, vor fi abrogate, parțial, prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011, respectiv cele referitoare la facilitățile acordate studenților la transportul pe calea ferată, odată cu intrarea în vigoare a noilor acte legislative privind învățământul valabile de la data de 3 septembrie 2023 – Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și Legea învățământului superior nr. 199/2023. Drept urmare, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, se vor elibera legitimații de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată doar pentru elevi, urmând ca pentru studenți acestea să fie disponibile după publicarea prin Hotarare de Guvern a normelor metodologice aferente Legii învățământului superior nr. 199/2023.”

Precizări SoftTrans :

Publicitate

„Stimați călători, Vă informăm că începând cu data de 03.09.2023 intră în vigoare legea 199/2023 privind acordarea de noi facilități studenților. Din cauza faptului că pentru legea mai sus menționată nu există norme metodologice, începând cu data de 03.09.2023 SE SUSPENDĂ eliberarea legitimațiilor de călătorie cu reducere/gratuitate pentru studenți. Studenții ce au achiziționat în avans legitimații de călătorie vor beneficia de reducerea acordată. Va mulțumim pentru înțelegere!”

Sâmbătă, după anunțurile operatorilor feroviari privind suspendarea acordării redeucerilor pentru studenți, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a acuzat CFR Călători și Softrans de încălcare a legii. Până acum, doar compania Regio Călători a anunțat că va oferi reducerea de 90% pentru studenții care învață la universitățile din România și care au vârsta de până la 30 de ani.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes