Connect with us
Publicitate

Economic

STS va construi un centru de date care va deservi inclusiv ANAF și va ajuta Fiscul la modernizarea centrului de date de la Brașov

Publicat

pe

Guvernul a decis ca Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) să sprijine Ministerul Finanțelor, prin Centrul Național de Informații Financiare (CNIF), în procesul de retehnologizare a centrului de date al MF din municipiul Brașov. De asemenea, ANAF va transfera către Fisc un teren în Bragadiru, unde STS va dezvolta un centru de date care va găzdui atât echipamente ale CNIF, cât și ale altor beneficiari ai STS. Până la finalizarea retehnjologizării centrului de la Brașov și a terminarea celui din Bragadiru, STS va susține ANAF, în funcție de necesități, și cu spații tehnice pentru funcționarea unor echipamente.

Publicitate

STS asigură unui număr mare de instituții de stat servicii în ce privește dezvoltarea de capacități IT și securitatea.

În proiectele de retehnologizare a ANAF este implicat și SRI. Recent Finanțele au anunțat că au pregătit înființarea Hub-ului Financiar, un centru de servicii și date financiare, fiscale și vamale, care să colecteze, gestioneze și să pună la dispoziția tuturor factorilor interesați informații fiabile, validate și actuale de natură financiară, patrimonială sau în legătură cu banii publici. Principalul motiv pentru înființarea Hub-ului este abordarea integrată a tuturor proiectelor de digitalizare, în mod special a celor din PNRR, în prezent fragmentate. Securitatea cibernetică a Hub-ului Financiar este asigurată de Centrul Național Cyberint din Serviciul Român de Informații (SRI), iar componentele Hub-ului Financiar, încadrate în categoria elementelor cu componentă de securitate națională se vor realiza prin Regia Autonomă “Rasirom”, regie a SRI, transmită profit.ro.

Actualul act normativ ar crea premisele prin care STS să sprijine Ministerul Finanțelor în procesul de retehnologizare centrului de date din Brașov.

Publicitate

Până la finalizarea procesului de retehnologizare, în funcție de necesitățile Ministerului Finanțelor, sistemele de comunicații și de tehnologia informației ale acestuia vor fi găzduite în centrele de date administrate de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) din București și județul Brașov, prin disponibilizarea spațiilor tehnice necesare funcționării echipamentelor menționate mai sus.

Din analizele tehnice efectuate, a rezultat că pentru asigurarea funcționării echipamentelor de comunicații de date și tehnologia informației aflate în administrarea Ministerului Finanțelor, sunt necesare cel mult 40 de rack-uri, astfel că STS va asigura disponibilizarea spațiilor tehnice necesare pentru un număr de maxim 40 de rack-uri distribuite în cele două centre de date existente.

Întrucât respectivele spații tehnice erau destinate nevoilor proprii ale Serviciului de Telecomunicații Speciale și ale altor beneficiari ai săi, Ministerul Finanțelor împreună cu structurile subordonate, după caz, întreprinde demersurile necesare emiterii unei hotărâri de guvern pentru trecerea din administrarea ANAF în administrarea Serviciului de Telecomunicații Speciale, în tot sau în parte, în funcție de necesități, a unui teren, aflat în proprietatea publică a statului, situat în localitatea Bragadiru.

Pe respectivul teren, Serviciul de Telecomunicații Speciale va construi, cu fonduri de la bugetul de stat în limita sumelor aprobate în bugetul STS cu această destinație, un centru de date în care vor fi găzduite atât echipamente ale CNIF, cât și ale altor beneficiari ai Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes