Connect with us
Publicitate

Opinii

Strategii pentru o educație de calitate

Publicat

pe

Domnul profesor Octavian Florin Polexa – C.N.,,Dr.Ioan Meșotă” Brașov , membru în Consiliul Director al Alianței Colegiilor Centenare din România, va trata, beneficiind de imensa sa experienţă, subiecte arzătoare dintr-un domeniu extrem de important pentru orice naţiune: educaţia.

Publicitate

A face o radiografie a invățământului românesc, acum în această perioadă ,,altfel” decât cea normală, este desigur absolut necesar să arătăm ce ar fi trebuit să facem în trecut și ce va fi necesar să facem în continuare.

Mă voi referi în acest articol, în special la învățământul din școlile de elită din țara noastră, o parte dintre ele făcând parte din ACC (Alianța Colegiilor Centenare), despre care o să dau detalii în articolele următoare.

Excelența este în general definită ca fiind „ un înalt grad de perfecțiune”, având accepțiuni precum “deosebit”, “admirabil”, “minunat”și “calitate foarte bună”. Prin urmare, nu poate fi atinsă de toată lumea, ci numai de un număr restrâns de indivizi.

Publicitate

Excelența include implicit un sens al calității, asociind în fapt calitatea cu excepționalul. Pe de altă parte, elitismul este singura cale de a asigura o dezvoltare ascendentă, stabilitate și forță unei societăți. Ca și proces social profund, elitismul creează și menține în mod nemijlocit  intelectualitatea.

Dacă se va implementa o strategie sănătoasă de dezvoltare a învățământului românesc, daca va fi schimbată paradigma în conformitate cu timpul prezent, dacă totul se va face cu răbdare și profesionalism, de către specialiști în domeniu, învățământul va deveni eficient, iar școala își va îndeplini misiunea de a forma corect cetățenii societății viitoare.

Dacă s-ar aplica o politică de descentralizare adevărată a învățământului preuniversitar, dacă s-ar promova o mai mare flexibilitate, pornind de la alcătuirea planului cadru, a programelor școlare, a promovării autonomiei financiare și administrative, a elaborării de politici proprii de dezvoltare instituțională etc…, s-ar realiza o creștere a încrederii comunității în școală. 

Marile licee ale țării – dintre care cele mai multe sunt membre ale Alianței Colegiilor Centenare – au promovat în toată existența lor formarea elitei și își asumă și astăzi acest rol.    Orice persoană care îmbrățișează profesia nobilă de dascăl trebuie să fie convisă de la început că iubește copii, că are vocație și că trebuie să fie un profesionist în fiecare clipă.

Cred că pe un cadru didactic care intră în sistemul educațional l-aș sfătui să fie conștient că în fiecare zi îl privesc zeci de ochi ai unor copii pentru care ar trebui să fie un model în tot ceea ce face.

Publicitate

Relevante pentru reușita unei lecții sunt deopotrivă acuratețea științifică, rezonanța afectivă, cât și elementele de intuiție pedagogică. Pentru a efectua ore de calitate trebuie ca în permanență un profesor să fie bine informat și bine pregătit.

Pentru ca aceste deziderate să se materializeze , este nevoie de o analiză corectă și pertinentă a întregului sistem de educație, sub toate aspectele (structură, curriculă, strategii de dezvoltare ,etc…).

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes