Connect with us
Publicitate

Social

Străini din 12 ţări participă la cursurile Şcolii de Vară organizate de Institutul Cultural Român la Braşov

Publicat

pe

Programul Şcoala de Vară de la Braşov, în cadrul căruia sunt organizate cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească pentru străini, a fost reluat după o pauză de trei ani, anunţă Institutul Cultural Român.

Ediţia din acest an a programului, cu numărul 26, se desfăşoară în perioada 2-23 iulie şi a fost inaugurată printr-un eveniment organizat pe 3 iulie la Universitatea „Transilvania” din Braşov, în prezenţa prof. univ. dr. Adrian Lăcătuş, decanul Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Transilvania“, a directorul Centrului Cultural Reduta, Adrian Văluşescu, şi a coordonatoarei programului, Ana Borca (ICR). Cu acest prilej, a fost vernisată expoziţia de fotografie „in memoriam Andrei Bodiu şi Marius Cisarˮ, două repere ale vieţii culturale braşovene care au marcat Şcoala de Vară de-a lungul timpului, ce reuneşte o serie de fotografii realizate de participanţi în anii precedenţi.

În 2023, la Şcoala de Vară de la Braşov participă 22 de cursanţi din Argentina, Brazilia, Belgia, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Polonia, Portugalia, Slovenia, SUA şi Ucraina.

Programul evenimentului cuprinde 50 de ore de cursuri intensive de limbă română predate de profesori cu o bogată experienţă în româna ca limbă străină, precum şi o serie de expuneri pe tematici diverse: o prelegere despre literatura română, susţinută de scriitorul Dan Lungu şi o incursiune în istorie, realizată de prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, managerul Bibliotecii Naţionale a României.

Publicitate

Irina Margareta Nistor, critic de film, va prezenta impactul cinematografiei româneşti în lume. Cursurile vor fi completate de ateliere de jurnalism şi publicitate, de dans, de actorie, precum şi de programele de documentare culturală în câteva locuri pitoreşti ale României: Transfăgărăşan, Drăguş, Făgăraş, Sighişoara, Richiş şi Azuga.

Potrivit mărturiilor mai multor participanţi ai ediţiilor anterioare, Şcoala de Vară nu se rezumă doar la o simplă parcurgere a unor cursuri şi prelegeri, ci reprezintă o experienţă de viaţă memorabilă.

Programul este organizat în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universităţii „Transilvania” din Braşov şi cu Muzeul „Casa Mureşenilor”, parteneri tradiţionali ai Şcolii de Vară. La terminarea cursurilor, participanţii susţin un test în urma căruia pot obţine un certificat de competenţă lingvistică, oferit de Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov şi un certificat de evaluare a nivelului de cunoaştere a limbii române, eliberat de Institutul Cultural Român.

În 2023, Institutul Cultural Român împlineşte 20 de ani de la înfiinţarea sa prin Legea nr. 356/11 iulie 2003, având drept scop „reprezentarea, promovarea şi protejarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în străinătate”.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes