Connect with us
Publicitate

Cultural

Strada Sforii din Brașov, povestea uneia dintre cele mai înguste străzi din lume

Publicat

pe

Orașul istoric Brașov este de-a dreptul impresionant, fiind situat în zona centrală muntoasă a României și construit de Cavalerii Teutoni și germanii aduși de Regele Ungariei pentru a proteja rutele de negoț și pentru a dezvolta economia locală.

Brașov face parte din Țara Bârsei („Burzenland”), o regiune istorică din Transilvania. În timpul Evului Mediu, această zonă a căzut sub stăpânirea Regatului Ungar. În 1211, regele Andrei al II-lea a încheiat un acord cu cavalerii teutoni (germani) și le-a oferit acces nerestricționat în Burzenland.

Teutonii au construit cinci castele în regiune și au numit Brașov „Corona” (= nume latin pentru coroană). Saxonii (succesorii teutonilor) au numit orașul „Kronstadt”. Mai târziu au urmat numele Brasco, Stephanopolis și Orașul Stalin.

Istoria germano-maghiară a dus la faptul că până în primul război mondial aproape 70% din populația locală era maghiară sau germană. Cele două războaie mondiale și politicile Uniunii Sovietice au schimbat acest echilibru. Astăzi, peste 90% dintre brașoveni sunt români.

Publicitate

În afară de arhitectura spectaculoasă care a fost lăsată moștenire, orașul Brașov ascunde și alte „comori”, cum ar fi una dintre cele mai înguste străzi din Europa și din lume, Strada Sforii.

Strada Sforii a fost construită ca o cale de acces pentru pompierii din oraș, între Poarta Șchei și Strada Cerbului, fiind atestată documentar în secolul XVII, deși ar fi fost construită încă din secolul XV.

Strada Sforii, situată în apropiere de Piața Sfatului și Biserica Neagră

Având în vedere faptul că strada este situată în apropiere de Piața Sfatului și Biserica Neagră, un monument gotic important, Strada Sforii a ajuns în zilele noastre o atracție populară pentru turiștii care ajung aici.

Strada Sforii are o lungime de 80 de metri, iar lățimea sa variază de la 111 la 135 centimetri. Așadar, Strada Sforii este a treia cea mai îngustă stradă din Europa, după Spreuerhofstraße din Reutlingen, Germania (recunoscută de Cartea Recordurilor Guinness drept cea mai îngustă stradă din lume), și Strada Parlamentului din Exeter, Anglia.

Femeia învăluită în sfoară care arată spre Strada Sforii

Totodată, în cel mai îngust punct al străzii, vizitatorii pot atinge ambele ziduri de pe fiecare parte.

În septembrie 2018, Strada Sforii a fost redeschisă publicului după o perioadă de renovare în care au fost realizate picturi murale pe zidurile străzii. Tot atunci a fost dezvăluită și o statuie care înfățișează o femeie învăluită în sfoară care arată spre Strada Sforii dinspre Strada Cerbului. Din păcate, la scurt timp după redeschiderea punctului de atracție turistică, statueta a fost vandalizată, iar momentan îi lipsește brațul care arată spre Strada Sforii.

Legenda îndrăgostiților de pe Strada Sforii

Legenda spune că în perioada medievală, cuplurile se ascundeau aici să se sărute în intimitate, dar și tinerii îndrăgostiți ai căror părinți nu erau de acord cu relația lor. Legenda care a durat ani de zile mai spune că tinerii îndrăgostiți care se sărută pe strada Sforii vor rămâne pentru totdeauna împreună. Desigur, Brașovul are nenumărate alte străzi care captează vibrația orașului.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes