Connect with us
Publicitate

Economic

Ștefan Țînț, proprietar Teleferic Grand Hotel: Poiana Brașov a intrat pe harta competițiilor internaționale de schi. Vrem să extindem domeniul schiabil

Redactia

Publicat

pe

România face, în acest moment, eforturi constante pentru a intra în anticamera performanței pe segmentul de ski alpin, un sport de elită și foarte costisitor, a declarat pentru GÂNDUL FINANCIAR Ștefan Țînț, proprietarul Teleferic Grand Hotel. Omul de afaceri este unul dintre cei mai puternici susținători al celor două competiții internaționale organizate la Poiana Brașov: FIS Children Trophy 2021, aflată la a patra ediție și SES Race 2021, la a doua ediție. Și al unui proiect de extindere a domeniului schiabil în Poiană, aflat pe masa primarului Brașovului, Allen Coliban. 

Publicitate

Este vital ca România să atragă competiții internaționale pentru a dezvolta acest domeniul al sportului, explică Ștefan Țînț, unul dintre cei mai puternici și influenți oameni de afaceri din zonă, care a investit timp, energie și bani în proiectul său de a pune Poiana Brașov pe harta competițiilor internaționale de schi. Și, în acest scop, a reușit să adune în jurul acestui proiect comunitatea locală a hotelierilor, sportivi animați de aceeași viziune de la Federaţia Română de Schi şi Biatlon, dar și autorități locale.

„Și asta putem face numai sponsorizând copiii, tinerii care investesc energie și efort și care cred în acest sport”, a declarat pentru GÂNDUL FINANCIAR Ștefan Țînț, din mijlocul tinerilor sportivi care, alături de antrenori și de sponsori s-au adunat la o ciorbă fierbinte după efortul de pe pârtia de schi.

Publicitate

Românii au cucerit patru medalii la FIS Children Trophy, competiție internațională organizată la Poiana Brașov

Iar proiectul crește, de la an la an. Tinerii care participă la competiție FIS Children Trophy, competiție internațională cu o licență de 5 ani (2018-2022) de la Federația Internațională de Schi, beneficiază de cazare și masă gratuită, asigurate exclusiv din sponsorizări. Spre exemplu, la ediția din februarie 2021, s-au strâns 110.000 de euro de la sponsori precum Mastercard, BCR sau Total, bani investiți în organizarea și promovarea competițiilor.

Publicitate

Peste 70 de adolescenți (categoriile de vârstă 12-14 ani şi 14-16 ani) din Ucraina, Bulgaria, Ungaria, România, Grecia, Slovacia, Bosnia şi Herţegovina, au concurat anul acesta la probele de Slalom şi Slalom Uriaş în cadrul FIS Children Trophy, eveniment, organizat de către Asociaţia de Turism Poiana Braşov, Federaţia Română de Schi şi Biatlon şi de Primăria Braşov. Românii au cucerit patru medalii, iar organizarea a fost impecabilă, fiind lăudată la final de către participanţi.

„Sunt deja patru ediții ale acestui concurs. E greu să emitem, deocamdată pretenții pentru a intra în prima grupă valorică. România, în acest moment, pe segmentul de ski alpin – acest sport elitist – și foarte costisitor, face eforturi constante pentru a intra în anticamera performanței. Și asta putem face numai sponsorizând copiii, tinerii care investesc energie și efort și care cred în acest sport. Anticamera marii performanțe este Cupa Europei, echivalentul Champions League în fotbal, ca să fac această comparație. Cupa Mondială este maximum.  Avem șanse, după cum s-a văzut și la competiția FIS Children Trophy de la finalul lunii februarie: chiar și în condiții de pandemie am avut o participare însemnată.  Este vital ca România să atragă competiții internaționale pentru a dezvolta acest domeniul al sportului”, a declarat Ștefan Țînț pentru GÂNDUL FIANCIAR.

Proiect de milioane de euro pentru extinderea domeniului schiabil la Poiana Brașov

Publicitate

„Datorită dezvoltării programului schiabil în etapa I a ajuns să fie considerată o stațiune de schi mică de lux, din 2013. Acum are aproximativ 26 de kilometri de pârtii dotate cu tot ce trebuie – instalații de produs zăpada, mașini de pregătire a pârtiilor, tot ce trebuie pentru a atrage competiții dar și turiști, chiar din străinătate. În a doua etapă a dezvoltării stațiunii avem un program – Asociația noastră a plătit un studiu de prefezabilitate în valoare de 74.000 de euro- bani privați de la hotelierii din stațiune, pe care l-a pus la dispoziția Primăriei Brașov pentru a lua în considerare și a oferi spre licitație cu alte fonduri, probabil europene, extinderea domeniului skiabil. Se vede ce cozi uriașe sunt la toate pârtiile din Poiana Brașov. Cererea este imensă. Este vorba despre o extindere spre zona Cheișoara, 7 noi kilometri de pârtie, din municipiul Râșnov. – a declarat Ștefan Țînț pentru GÂNDUL FINANCIAR.

Ce înseamnă asta pentru turistul obișnuit? Mai multe ore la schi, mai puțin timp de așteptare la telegondolă, pârtii mai multe și a căror calitate să nu mai depindă atât de mult de condițiile meteo. Planul aflat pe masa primarului din Brașov, Allen Coliban, ar aduce următoarele îmbunătățiri:

  • Extinderea capacității domeniului schiabil de la 4.300 la 6.200 schiori pe zi,
  • Creșterea suprafeței schiabile de la 75 hectare, la 100 hectare (+33%),
  • Creșterea lungimii cumulate a pârtiilor de la 20 km la 30 km (+50%),
  • Construirea a două noi telescaune fixe de 4 locuri,
  • Construirea unei gondole de 10 locuri, cu o capacitate de 2.400 de persoane/oră,
  • Două parcări cu un total de 600 de locuri în zona stației Cheișoara,
  • Acoperirea întregului domeniu schimabil existent cu instalații de produs zăpadă artificială,
  • Noi instalații de nocturnă pe pârtiile Drumul Roșu și Subteleferic.

„Vrem să folosim fonduri nerambursabile pentru acest proiect, din Programul Național de Reziliență și din Programul Operațional Regional. Cred că în 1-2 ani vom vedea nocturna și instalațiile din Postăvaru. Pentru restul este nevoie de mai mult timp, iar despre costuri exacte putem vorbi doar după studiul de fezabilitate pe care îl vom desfășura” a declarat, în februarie, Allen Coliban, primarul municipiului Brașov.

Publicitate

Vrem în primul rând să dăm tinerilor schiori români șansa de a participa la un concurs de nivel internațional la ei acasă, explică și Ștefan Țînț. De asemenea, astfel de competiții promovează stațiunea la nivel internațional și astfel Poiana Brașov intră în anticamera schiului de performanță mondială, iar toate organizațiile implicate speră ca după finalizarea unor proiecte de modernizare să poată organiza o competiție de talia unei cupe mondiale.

Peste 180.000 de români se duc la schi doar în Austria în sezonul de iarnă

Infrastructura de schi slab dezvoltată din ţară trimite la schi în străinătate peste 180.000 de români doar în Austria în sezonul de iarnă, potrivit datelor de la Oficiul Naţional de Turism al Austriei. La un preţ mediu de 1.000 de euro, bugetul de vacanţă pentru Austria se apropie de 200 milioane euro.

Publicitate

Domeniul schiabil din România este format din 189 de pârtii omo­logate, ce au o lungime tota­lă de 164 de kilometri. Dintre acestea, doar 55 de pârtii au o lungime de peste un kilometru, două pârtii au peste trei kilometri lungime şi una singură depășește 4 kilometri lungime, arată da­tele din baza Ministerului Turismului.

În prezent, tot domeniul schiabil din România este cât cel dintr-o singură staţiune de schi din Austria sau Franţa, unde se investesc zeci de milioane de euro anual în infrastructura de schi. Spre exemplu, în staţiunea Risoul din Franţa sunt 180 de kilometri de pârtii şi funcţionează peste 100 tunuri de zăpadă şi 50 de aparate de instalaţii de transport pe cablu.

Judeţele cu cele mai multe pârtii sunt Prahova şi Braşov, unde este şi cel mai mare trafic de turişti în sezonul de iarnă dar şi cele mai mari preţuri, după deschiderea sezonului de schi.

Puteți citi integral articolul în Gândul

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Economic

Compania Naţională de Investiţii se reorganizează şi face 135 de angajări pentru a derula noi proiecte de dezvoltare cu fonduri europene

Redactia Brasov

Publicat

pe

Compania Naţională de Investiţii (CNI), societate comercială în subordinea Ministerului Dezvoltării şi Lucărilor Publice, va fi reorganizată şi va angaja aproximativ 135 de persoane pentru a derula noi proiecte cu fonduri europene, potrivit Hotărârii de Guvern pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial.

Publicitate

CNI explică angajarea personalului suplimentar şi creşterea cheltuielilor cu salariile – cu 227% faţă de nivelul bugetat în 2020 – prin numărul tot mai mare de obiective de investiţii pe care le derulează, din iulie 2020 şi până în prezent fiind depuse peste 3.000 de solicitări noi pentru diverse tipuri de lucrări în domeniul construcţiilor.

Lucrări pentru şcoli şi spitale, drumuri şi canalizare

Astfel, în Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social, au fost incluse subprograme noi care se referă la lucrări pentru şcoli, spitale, drumuri şi canalizare.

Publicitate

Această majorare de personal este determinată de modificările aduse la ordonanța privind înființarea CNI SA, respectiv includerea în PNCIPS a unor subprograme noi (Subprogramul „Unități şi instituţii de învăţământ de stat”, Subprogramul „Unităţi sanitare” Subprogramul „Drumuri de interes local şi drumuri de interes judeţean”, Subprogramul „Fose septice, microstaţii de epurare, sisteme de alimentare cu apă şi sisteme de canalizare”, potrivit companiei.

„Ținând cont de toate aceste modificări legislative, se impune atât o reorganizare a activității CNI prin crearea de noi departamente care să implementeze noile subprograme, cât și suplimentarea cu noi activități a departamentelor care implementează subprogramele care au fost extinse”, notează CNI.

Publicitate

Angajările se vor face până în luna iulie inclusiv, Compania de Investiţii urmând să ajungă la un număr total de 350 de angajați, de la 215 în prezent.

Cheltuielile pentru investiţii sunt estimate la 1,4 miliarde lei, alocaţii de la buget.

Printre cele mai importante obiective de interes naţional în derulare la CNI sunt construirea noului stadion „Rapid”, cu aproximativ 100 milioane lei (n.r. Arenele Steaua şi Arcul de Triumf au fost finalizate şi recepţionate), reabilitarea şi consolidarea Colegiului Naţional Carol I şi a Operei Române din Craiova – 98 milioane lei şi restaurarea Cazinoului de la Constanţa – 57 milioane lei.

Publicitate

De asemenea, CNI îşi propune şi construirea a 30 de cămine studenţeşti (7 cămine sunt deja în implementare) în 15 oraşe centre universitare, cămine care vor avea o capacitate totală de peste 10.000 de noi locuri de cazare.

CNI, în calitate de unitate de implementare proiecte, poate realiza proiecte finanțate din fonduri europene în cadrul următoarelor programe operaționale finanțate în perioada de programare 2014-2020: Programul operațional Infrastructură mare, Programul operațional Competitivitate și Programul operațional Regional, precum și în perioada de programare 2021-2027.

Publicitate
Citește mai mult

Economic

ProdLacta Braşov estimează în acest an venituri totale mai mari cu 34% şi un profit în creştere cu 74%

Redactia Brasov

Publicat

pe

Fabrica de lactate ProdLacta din Braşov estimează venituri totale de 132,59 milioane lei în acest an şi un profit de 2,79 milioane lei, arată indicatorii aprobaţi săptămâna trecută de acţionari.

Publicitate

În anul 2020, ProdLacta a înregistrat un profit de 1,6 milioane lei şi venituri totale de 99,12 milioane lei. Exportul a avut o valoare de 24,84 milioane lei.

În anul 2020, compania a pus în funcţiune investiţii de 3,8 milioane lei. La 31 decembrie 2020 au rămas investiţii în curs în valoare de 8,59 milioane lei. Cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare stabilite pentru acest an se ridică la 5.000 lei.

Publicitate

Principalele pieţe de desfacere sunt: judeţul Braşov, Bucureşti şi judeţele Prahova, Harghita, Argeş, Buzău, Iaşi, Bacău, Suceava.

Compania are circa 340 de angajaţi şi o capitalizare de 41,06 milioane lei.

Publicitate

Prodlacta s-a înfiinţat în 1991 prin reorganizarea fostei întreprinderi de Colectarea şi Industrializarea Laptelui, scrie news.ro.

Publicitate
Citește mai mult

Economic

Fabrica de hârtie DS Smith, din Zărneşti, investeşte 11 milioane de euro în dezvoltare durabilă

Redactia Brasov

Publicat

pe

DS Smith a anunţat planul de investiţii pe termen scurt şi mediu ce urmează a fi implementat la nivelul fabricii din Zărneşti.

Publicitate

Prin acest demers, compania urmăreşte dezvoltarea operaţiunilor de fabricare a hârtiei, cu un impact pozitiv asupra economiei locale şi a mediului înconjurător, dar şi atingerea obiectivelor cheie definite de către Grup, în materie de sustenabilitate.

Astfel, în perioada 2021 – 2023, DS Smith Zărneşti va investi 11 milioane de Euro pentru înlocuirea sistemului de canalizare, achiziţia şi punerea în funcţiune a unei noi staţii de epurare a apelor tehnologice, dar şi a unui incinerator, acesta din urmă permiţând scăderea consumului de gaz la nivelul fabricii şi a amprentei de dioxid de carbon cu până la 20% pe an. În acelaşi timp, noile echipamente vor contribui la reducerea consumului de apă proaspătă cu până la 20%, respectiv reducerea cu 60% a cantităţii de deşeuri tehnologice, printr-o mai bună valorificare internă a acestora. Calendarul final al implementării va putea fi stabilit în funcţie de perioada necesară eliberării avizelor de către autorităţile de resort.

Publicitate

Obiectivul planului nostru de investiţii este acela de a creşte eficienţa activităţii de producţie a hârtiei, şi, totodată, de a minimiza impactul asupra mediului înconjurător, printr-o mai bună gestionare a resurselor şi un nivel mai redus de emisii de dioxid de carbon. Vrem să aducem în fabrică tehnologie de ultimă generaţie, pentru a continua să ne desfăşurăm activitatea la un nivel de performanţă ridicat. DS Smith şi-a asumat un angajament pe termen lung faţă de bunăstarea comunităţii locale din Zărneşti – fie că vorbim despre oameni sau despre ecosistem – aşa că toate demersurile noastre se îndreaptă în această direcţie şi ne bucurăm să creăm perspective pentru dezvoltări ulterioare.”, spune Marius Juncanariu, Director, DS Smith Zărneşti.

Pe lângă locurile de muncă asigurate şi susţinerea economiei locale, fabrica de hârtie DS Smith Zărneşti dezvoltă şi o serie de iniţiative menite să susţină educaţia şi biodiversitatea, noi proiecte urmând să fie lansate pe parcursul anului 2021. Anul trecut, compania a încheiat un parteneriat cu şcolile gimnaziale din Zărneşti, prin intermediul căruia peste 300 de elevi au participat la sesiuni interactive pe teme precum protecţia mediului, colectarea selectivă a deşeurilor şi economia circulară.

Publicitate
Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>