Connect with us
Publicitate

Eveniment

Statul Român a recuperat doar 45.000 de euro din paguba calculată în dosarul „Ferma Băneasa”. Procurorii estimau un prejudiciu de peste 145 de milioane de euro

Publicat

pe

Publicitate

Unul dintre cele mai răsunătoare dosare de corupție din România s-a finalizat cu condamnări penale pentru nume grele din țara noastră, cum ar fi autointitulatul prinț Paul al României și omul de afaceri Remus Truică. Procurorii români i-au acuzat pe cei doi, împreună cu alți 16 inculpați că au format o grupare infracțională care a prejudiciat Statul cu peste 145 de milioane de euro. Ei au fost acuzați că ar fi retrocedat ilegal hectare întregi din Pădurea Snagov și Ferma Regală Băneasa.

În decembrie 2020, judecătorii au dispus confiscarea a aproape 45 de hectare de teren, precum și a unor sume de bani din conturile deținute de inculpați și de două societăți comerciale controlate de aceștia. La nivelul ANAF, suma încasată în dosar a fost de aproape 220.000 de lei, de la momentul la care sentința în dosarul Ferma Băneasa a rămas definitivă, suma recuperată de instituție este de 45.000 de euro, scriu jurnaliștii fanatik.ro.

„La nivelul ANAF, până la data prezentei, în dosarul penal nr. 345/64/2016 a fost încasată suma de 219.137 lei, reprezentând echivalentul în lei a sumei de 45.000 de euro”, se arată în răspunsul ANAF pentru FANATIK.

Cel mai scump teren din acest dosar se află pe șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești nr 8A, cu o suprafață de 127.138 mp (aproape 13 hectare) și este evaluat la aproximativ 35 de milioane de euro. Imobilul este intabulat pe numele statului român și potrivit Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate a intrat într-un mecanism de reutilizare în interes public, prin transmiterea cu titlu gratuit în domeniul public al statului. Procedura a fost suspendată conform unei solicitări a Direcției Generale Executări Silite Cazuri Speciale, din cadrul ANAF.

Publicitate

De asemenea, ANAF a pus poprire pe conturi și a trecut la executarea silită în vederea recuperării sumelor datorate potrivit deciziei instanței din dosarul ferma Băneasa.

„Referitor la dosarul penal nr 345/64/2016, la nivelul ANAF s-a primit, pentru punere în executare, Sentința Penală nr 39/F din data de 27.06.2019 pronunțată de Curtea de Apel Brașov, rămasă definitivă prin Decizia penală nr 382/A din data de 17 decembrie 2020 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care s-a dispus confiscarea specială a sumelor de 4.000.000 de euro și de 45.000 de euro. Totodată, la cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție DNA – Serviciul Teritorial Brașov, s-a dispus instituirea măsurilor asiguratorii a popririi asupra conturilor deschise de unul dintre debitori la bănci, precum și instituirea măsurilor asiguratorii a sechestrului asupra părților sociale deținute de acesta la diverse societăți”, arată ANAF.

Instituția mai spune că pentru unul din debitori au fost instituite popriri asupra sumelor datorate de către terți și indisponibilizate bunuri imobile aflate în proprietatea acestuia. (ANAF nu poate dezvălui numele persoanelor asupra cărora s-au luat măsuri din cauza secretului fiscal, n.r.).

În același dosar, alți opt inculpați trebuie să plătească în solidar despăgubiri de 1.019.285,49 euro către Romsilva iar șase inculpați suma de 17.928,73 euro către Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Plantelor.

În dosarul Ferma Băneasa, procurorii susțin că Paul Phillipe al României revendicat în mod nelegal mai multe proprietăți care au făcut parte din domeniul regal, fiind ajutat de Remus Truică să le obțină prin intervenții pe lângă funcționarii implicați în procedurile de retrocedare. În schimb, Prințul Paul i-ar fi promis lui Truică o cotă de 60-80% din valoarea bunurilor revendicate, pe care i le-a transferat acestuia prin contracte fictive cu o societate comercială.

Prințul Paul este fugit în Franța, acolo unde, pe 18 ianuarie 2023, urmează să afle dacă va fi extrădat în România. El trebuie să execute 3 ani și 4 luni de închisoare. Remus Truică a primit 7 ani de închisoare cu executare, iar în prezent se află în spatele gratiilor.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes