Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Statul plăteşte 12 euro pentru fiecare doză de vaccin Pfizer-BioNTech. Cât este valoarea totală a contractului

Redactia Brasov

Publicat

pe

102 milioane euro. Atât este valoarea contractului semnat de Ministerul Sănătății cu grupul Pfizer-BioNTech pentru livrarea a 8,5 milioane de doze de vaccin anti-Covid. Adică 12 euro fără TVA pentru fiecare doză de vaccin. Semnarea contractului nu este lipsită de controverse.

Publicitate

Contractul a fost semnat într-o manieră neprocedurală de ministrul Nelu Tătaru, care nu avea documente justificative la dosarul achiziției și nici măcar propunerea de angajare a cheltuielilor bugetare, susțin sursele Newsweek România din ministerul Sănătății.

Actualul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a fugit de responsabilitate și a aruncat „cartoful fierbinte” în brațele secretarului general Nicoleta Rusu pentru a rezolva problema.

Publicitate

Pe 11 decembrie 2020, într-o zi de vineri, ministrul Nelu Tătaru, aflat pe final de mandat, a semnat contractul pentru achiziționarea vaccinului anti-Covid cu Pfizer – BioNTech. Valoarea contractului a fost de 102 milioane euro, fără TVA, pentru 8,5 milioane de vaccinuri. Prețul unui vaccin a fost stabilit la 12 euro bucata. Surse din cadrul Ministerului Sănătății au declarat, sub protecția anonimatului, că „contractul a fost semnat doar ministrul Nelu Tătaru, de parcă ar fi o persoană fizică. Nu exista propunere de angajare pentru plata contractului din bugetul ministerului, nu existau avize de legalitate sau viză de control financiar preventiv. Fără nimic. Nu avea nici măcar număr de înregistrare. Nu se știe ce contracte s-au semnat cu celelalte firme producătoare de vaccinuri”.

Ministerul Finanțelor Publice a emis Ordinul nr. 1.792 din 24 decembrie 2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor instituţiilor publice, precum şi organizarea, evidenta şi raportarea angajamentelor bugetare şi legale. Acest ordin prevede că „angajarea şi ordonanţarea cheltuielilor se efectuează numai cu viza prealabilă de control financiar preventiv propriu, potrivit dispoziţiilor legale. (…) Ordonatorilor de credite li se interzice să ia cu bună ştiinţă măsuri care au ca obiect angajarea de cheltuieli peste sumele aprobate în buget, la partea de cheltuieli, cu excepţia angajamentelor multianuale efectuate în condiţiile legii. Ordonatorii de credite nu pot încheia nici un angajament legal cu terţe persoane fără viza de control financiar preventiv decât în condiţiile autorizate de lege”.

Publicitate

Newsweek România a încercat să obțină un punct de vedere de la fostul ministru Nelu Tătaru, noul șef al Comisiei de Sănătate de la Camera Deputaților, dar acesta a refuzat să răspundă și să spună care a fost motivul pentru care ar fi semnat în afara procedurilor contractul cu Pfizer-BioNTech.

Secretarul belgian de stat pentru Buget și Protecția Consumatorilor, Eva De Bleeker, a publicat din greșeală pe Twitter, un tabel cu prețul fiecărui vaccin contractat de UE și cât va cheltui în total Belgia pentru achiziția acestora. Postarea a fost ștearsă la scurt timp, însă jurnaliștii au avut timp să salveze informațiile. Belgia plătește 12 euro pentru un vaccin Pfizer – BioNTech, la fel ca România. Vaccinurile anti-Covid produse de Oxford – AstraZeneca costă1,78 Euro, Johnson & Johnson: 8,50 dolari, Sanofi-GSK: 7,56 Euro, CureVac: 10 Euro, iar Moderna: 18 dolari.

Elisabeth Schraepen, purtătorul de cuvânt Pfizer, a declarat pentru cotidianul belgian Le Soir că astfel de detalii sunt strict confidenţiale: „Aceste preţuri sunt confidenţiale, conform clauzei din contractul cu Comisia Europeană”. Surse din Comisia Europeană au declarat pentru Reuters că Uniunea Europeană agrease un preţ stabil pentru vaccinul Pfizer-BioNTech de 15,5 euro/ doză.

Publicitate

Pfizer România SRL este deținută de Pfizer Global Holdings B.V. din Olanda și Pfizer Shareholdings Intermediate din Luxemburg. Consiliul de Administrație al filialei din România este condus de Mirela Iordan. Conform datele de la Registrul Comerțului, în anul fiscal 2019, Pfizer România a raportat 205 angajați, o cifră de afaceri netă de peste 1,033 miliarde lei și un profit de aproximativ 27 milioane lei.

În anul fiscal 2018, Pfizer România a avut o cifră de afaceri netă de 803.162.839 milioane lei și un profit de 76.023.710 lei cu un număr mediu de 188 angajați.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Fapt divers

VIDEO / Operaţiune spectaculoasă în Munţii Bucegi. Un elicopter MAI transportă 144 de tone de materiale pentru reabilitarea staţiei meteo de la Vf. Omu. Zăpada are aproape 2 metri

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă o operaţiune dificilă în Munţii Bucegi pentru transportul materialelor necesare reabilitării Staţiei Meteorologice de la Vârful Omu. Un elicopter al MAI duce 144 de tone de materiale, la peste 2.500 de metri altitudine, unde zăpada are 180 de centimetri.

”În perioada 14-30 aprilie are loc transportul materialelor de construcţie pentru lucrările de reabilitare şi modernizare ale Staţiei Meteorologice de la Vârful Omu. Este o operaţiune anevoioasă pentru că se desfăşoară în condiţii de iarnă, la o altitudine de 2505 metri în Munţii Bucegi, unde stratul de zăpadă depăşeşte în această perioadă 180 de centimetri grosime. Această operaţiune dificilă a fost posibilă cu sprijinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne, al Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne care participă cu o resursă de zbor pentru a asigura transportul a 144 de tone de materiale de construcţie”, a transmis, miercuri, ANM.

Publicitate

Proiectul de reabilitare a Staţiei Meteorologice de la Vârful Omu prevede lucrări de reparaţii capitale,  recompartimentări, termoizolaţie, realizarea de trotuare şi feraferea instalaţiilor.

Valoarea totală a ăroiectului e apropie de 850.000 de lei.

video

Publicitate
Citește mai mult

Fapt divers

Cel mai vechi whiskey din România este scos la licitație. Ce preţ de pornire are băutura din 1937 care se vine într-o sticlă de cristal

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

Poate prea tare pentru masa de Paște, dar cu siguranță la înălțimea importanței și semnificației sărbătorii învierii pentru creștinii ortodocși, sticla de whiskey scoțian single malt Macallan din 1937 este scoasă la vânzare în cadrul Licitației intitulate «Pivnița Colecționarului», dedicată de Artmark vinurilor, șampaniilor și whiskey-urilor de colecție, săptămâna viitoare, miercuri 28 aprilie. Whiskey-ul, o raritate absolută, ediție 1 din 1, este îmbuteliat într-o excepțională carafă de cristal Baccarat de la 1880, are un preț de pornire de 2.500 de euro și este însoțită de certificatul de autenticitate al distribuitorului scoțian. Acest Macallan extraordinar nu vine singur în licitație, ci este acompaniat de alte whiskeyuri rare, precum un alt Macallan, cu 3 ani mai tânăr, așadar vechi «de numai» 81 de ani, îmbuteliat într-o sticlă din cristal de Boemia, pictată cu aur coloidal și datând din aprox. 1905, de asemenea însoțit de certificat de autenticitate (preț de pornire 2.000 de euro).

Aceste băuturi speciale pot fi vizionate fizic în crama expozițională deschisă la Palatul Cesianu-Racoviță, iar apoi licitate online, în seara de 28 aprilie, săptămâna viitoare. În aceeași expoziție și licitație vizitorii pot întâlni multe alte loturi de vin și șampanie rarisime, vechi, de poveste sau ediții speciale, dintre cele care nu se pot cumpăra din magazine sau de la dealeri, ci se pot identifica doar în pivnițele pasionaților.

Publicitate

Unul dintre cele mai impresionante loturi din licitație este format din trei sticle de vin Chateau Mouton Rothschild Premier Grand Cru Classé Pauillac, care a primit 100/100 de puncte din partea celebrului critic de vin Robert Parker. Lotul din 2016 are un preț de pornire de 1.500 de euro. Iar de la prețul de pornire de doar 1.000 de euro va începe licitarea ediției limitate a vinului considerat cel mai bun din lume, Romanée-Conti, anume un Échézeaux din 2009, dar și două sticle excepționale de champagne Krug – Clos D’Ambonnay și Clos du Mesnil.

De regulă, cele aproximativ 200 de loturi de vin scoase la licitație pe 28 aprilie au prețuri de pornire de cca. 30-50% din prețul pieței de vinuri românești și internaționale și provin majoritar din renumitele regiuni viticole ale Franței și Italiei. Cele 3 licitații de vinuri de colecție organizate pe an de Casa Artmark intenționează să ofere o platformă alternativă celei cunoscute a magazinului de vinuri, de aprovizionare accesibilă și regulată cu vinuri fine ori rare, fie cu caracter periodic/trimestrial, ori destinate stocării de către colecționari.

Publicitate

Proxima licitație „Pivnița Colecționarului” include și o vânzare caritabilă, anume fondurile colectate în urma vânzării lotului format dintr-o ediție limitată, proaspăt lansată internațional, de Glenfiddich Grande Couronne, single malt, maturat timp de 26 de ani, și o pereche de butoni unicat creați de designerul Alexandru Ciucu special pentru lansarea ediției Glenfiddich în România vor fi redirecționate către Fundația Art Society și încurajarea activității creatoare a tinerilor artiști români.

Selecția specială de vinuri șampanii și whisky-uri este păstrată în crama de la Palatul Cesianu-Racoviță și poate fi vizitată și admirată până săptămâna viitoare, miercuri, 28 aprilie, iar atunci licitată online pe platforma Artmark Live.

Publicitate
Citește mai mult

Fapt divers

VIDEO / Urşii din Piatra Craiului s-au pus pe joacă. Se tăvălesc în zăpadă şi fac plajă la soare

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

Un clip video inedit a a ajuns în mediul online. În filmarea făcută de o cameră de supraveghere a faunei din Piatra Craiului se vede cum mai mulţi urşi se joacă într-o poieniţă din parcul natural.

Pe filmare se vede cum doi urşi se tăvălesc în zăpadă în timp ce un al 3-lea se uită curios la ei. Când joaca se termină unul dintre blănoşi se întinde pe spate, în mijlocul zăpezi, şi se bucură de razele soarelui care cad printre crengile copacilor.

Publicitate

În final, după odihnă, cei doi urşi se iau la tăvălit din din nou.

video

Sursă video: Facebook / Parcul Naţional Piatra Craiului

 

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>