Connect with us
Publicitate

Social

STATIATICĂ / Braşovul, printe judeţele unde se dă cea mai puţină şpagă în spitale. Vaslui, judeţul minune, nici un medic nu a cerut mită, conform pacienţilor care au participat la sondaj

Publicat

pe

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, centralizate de Dragoș Vana, fondatorul Graphs.ro. În luna octombrie, procentul pacienților care reclamau către Ministerul Sănătății că le-a fost cerută şpagă sau favoruri în spitalele din Braşov este de doar 0,58%, locul 4 la nivel naţional în ceea ce priveşte cele mai mici procente, după Vaslui, Bistriţa şi Alba, cu procente ceva mai mici. 

Publicitate

Vaslui este județul minune, unde nici un medic nu a cerut șpagă, conform datelor centralizate de Dragoş Vana. În Vaslui nici un pacient nu a trans mis în platforma Ministerului Sănătăţii că i s-a cerut şpagă.

Procentul de șpagă la nivel național a continuat să scadă și în luna octombrie, ajungând la 1.59% (de la un maxim în anul acesta de 2.06% – luna august).

În mod surprinzător în ultima lună, județul Vaslui conduce cu 0%, din peste 200 de răspunsuri ceea ce nu e chiar puțun. Urmat de bine-cunoscutele Bistriță (0.39%), Alba (0.46%), Brașov (0.58%), Cluj (0.90%).

Publicitate

La polul opus, prietenii noștri: Brăila (5.26%) la egalitate cu Giurgiu (5.26%) și Teleorman (5.17%).

Bucureștiul aproape de media tarii cu 1.36%.

Ministerul Sănătății dorește să schimbe întrebările din Chestionarul Mecanismului de Feedback al Pacientului.

Întrebarea 9 și 10, despre spaga…

9. „Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?”

Publicitate

10. „Doriţi să raportaţi responsabilului anticorupţie al Ministerului Sănătăţii faptul că vi s-au solicitat bani sau atenţii?”
…vor deveni întrebarea 8:

8. „Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?”

„Eu unul mi-am consumat enorm de mult timp, energie și bani cu „Harta Spăgii” și toate datele aferente. A însemnat ore întregi de development, nopți nedormite peste exceluri încurcate, participări la conferințe și interviuri.

Acum s-au trezit brusc, după 7 ani, tocmai când datele au fost scoase la lumină, să schimbe întrebările. Coincidență? Aia e, am făcut și eu ce-am putut, sunt curios ce ne rezervă viitorul.”, a notat pe Facebook Dragoş Vana, fondatorul graphs.ro.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes