Connect with us
Publicitate

Economic

Stadionul din Predeal a fost dărâmat. În locul lui va apărea o bază modernă, Compania Naţională de Investiţii bagă două milioane de euro

Publicat

pe

Publicitate

Stadionul din Predeal a fost dărâmat. Pe locul vechii arene, CNI va ridica două terenuri, unul exclusiv de fotbal, dar și unul pentru alte sporturi, care vor costa peste două milioane de euro, transmite gsp.ro.

Puțină istorie legată de micuțul stadion din Predeal, aflat vizavi de primăria din oraș, în marginea Drumului Național 1. Povestea a început în 1928. Atunci, colonelul Ioan Grigoriu a inaugurat arena din localitate. Asta după ce în urmă cu doi ani înființase Clubul Sportiv Predeal.

Micuțul stadion a fost construit la ideea lui Grigoriu chiar în curtea Batalionului IV Vânători de Munte pe care-l conducea. Tot de numelele colonelului se leagă și pârtiile din oraș. El a fost cel care a pus bazele pârtiilor de schi în vederea școlirii în special a militarilor, dar și a localnicilor.

„Laboratorul atletismului românesc”

Publicitate

Chiar dacă avea un teren cu iarbă naturală, pe stadionul din Predeal au avut loc în trecut mai frecvent evenimente din alte sporturi decât din fotbal. Pentru că arena beneficia de o pistă de atletism, și-a căpătat rapid renumele „Laboratorul recordurilor europene și mondiale din atletismul românesc”.

Era unul dintre cele mai căutate și apreciate stadioane pentru atletism din țară! Iar acest lucru este menționat în presa vremii, dar și în cărțile de specialitate. Virgil Ludu scrie în cartea „Oameni și atletism” despre arena din Predeal: „La noi, un stadion de tradiționale concursuri a fost cel de la Predeal. Altitudine: 1.050 metri. Culoare: șase în linie dreaptă, patru în turnantă. Spectatori nelipsiți: Piatra Mare și Postăvarul. Era stadionul pe care Ion Moina a alergat, într-o zi de august a anului 1945, primul nostru 10,4!”.

Recordul stabilit de Moina a rezistat nu mai puțin de 21 de ani!

Bani zero, mizerie peste tot

Revenim în prezent. Predealul nu are echipă în primele trei ligi din România, așa că arena s-a degradat treptat, din lipsa banilor și a interesului, devenind o ruină.

O groapă de gunoi, plină cu pet-uri de bere și alte mizerii aruncate de trecători și localnici. Cum fonduri pentru sport în conturile primăriei nu prea existau, conducerea orașului a solicitat ajutor pentru modernizarea stadionului.

Și l-a primit de la Compania Națională de Investiții. Care a aprobat construirea unei noi baze sportive, în valoare de peste două milioane de euro! Ce cuprinde proiectul? Un teren pentru fotbal cu dimensiunile de 75,5 x 117 m, plus o zonă de protecție perimetrală cu lățimea de 3 metri pe laturile lungi și de 6 pe cele scurte.

Gazonul poate fi marcat și pentru două terenuri de mini-fotbal. Suprafața de joc va fi formată dintr-un covor de gazon artificial, pe straturi de balast și piatră compactate.

Al doilea teren e dedicat sporturilor de echipă

Pe lângă acest teren, încă unul, multifuncțional, dedicat meciurilor de handbal, baschet, volei și tenis de câmp. Suprafața de joc va fi dintr-un covor de tartan, pe un planșeu din beton armat și balast compactat.

De asemenea, baza sportivă este prevăzută cu gradene pentru 500 de spectatori. Adiacent gradenelor vor exista locuri pentru 20 de persoane cu dizabilități locomotorii, dar și parcare pentru mașini și autocare, alei pietonale și spații verzi.

În acest moment, terenul vechiului stadion a fost readus la starea inițială și a fost predat Companiei Naționale de Investiții, care va începe în acest an construcția bazei. Termenul de finalizare este prevăzut a fi între 8 și 12 luni.

„După ani de zile de speranță, la Predeal vom avea din nou o bază sportivă modernă, la cele mai înalte standarde. Am primit cu bucurie aprobarea proiectului de către CNI, cea care se va ocupa de tot ce înseamnă construirea acestor terenuri. Predealul merita să fie pus pe harta sportului din România, mai ales că ne aflăm într-o zonă montană, liniștită, unde vom putea primi în pregătire inclusiv echipe din prima ligă.”, spune Marius Mateescu, viceprimar Predeal

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes