Economic
Stadionul din Predeal a fost dărâmat. În locul lui va apărea o bază modernă, Compania Naţională de Investiţii bagă două milioane de euro

Stadionul din Predeal a fost dărâmat. Pe locul vechii arene, CNI va ridica două terenuri, unul exclusiv de fotbal, dar și unul pentru alte sporturi, care vor costa peste două milioane de euro, transmite gsp.ro.
Puțină istorie legată de micuțul stadion din Predeal, aflat vizavi de primăria din oraș, în marginea Drumului Național 1. Povestea a început în 1928. Atunci, colonelul Ioan Grigoriu a inaugurat arena din localitate. Asta după ce în urmă cu doi ani înființase Clubul Sportiv Predeal.
Micuțul stadion a fost construit la ideea lui Grigoriu chiar în curtea Batalionului IV Vânători de Munte pe care-l conducea. Tot de numelele colonelului se leagă și pârtiile din oraș. El a fost cel care a pus bazele pârtiilor de schi în vederea școlirii în special a militarilor, dar și a localnicilor.
„Laboratorul atletismului românesc”
Chiar dacă avea un teren cu iarbă naturală, pe stadionul din Predeal au avut loc în trecut mai frecvent evenimente din alte sporturi decât din fotbal. Pentru că arena beneficia de o pistă de atletism, și-a căpătat rapid renumele „Laboratorul recordurilor europene și mondiale din atletismul românesc”.
Era unul dintre cele mai căutate și apreciate stadioane pentru atletism din țară! Iar acest lucru este menționat în presa vremii, dar și în cărțile de specialitate. Virgil Ludu scrie în cartea „Oameni și atletism” despre arena din Predeal: „La noi, un stadion de tradiționale concursuri a fost cel de la Predeal. Altitudine: 1.050 metri. Culoare: șase în linie dreaptă, patru în turnantă. Spectatori nelipsiți: Piatra Mare și Postăvarul. Era stadionul pe care Ion Moina a alergat, într-o zi de august a anului 1945, primul nostru 10,4!”.
Recordul stabilit de Moina a rezistat nu mai puțin de 21 de ani!
Bani zero, mizerie peste tot
Revenim în prezent. Predealul nu are echipă în primele trei ligi din România, așa că arena s-a degradat treptat, din lipsa banilor și a interesului, devenind o ruină.
O groapă de gunoi, plină cu pet-uri de bere și alte mizerii aruncate de trecători și localnici. Cum fonduri pentru sport în conturile primăriei nu prea existau, conducerea orașului a solicitat ajutor pentru modernizarea stadionului.
Și l-a primit de la Compania Națională de Investiții. Care a aprobat construirea unei noi baze sportive, în valoare de peste două milioane de euro! Ce cuprinde proiectul? Un teren pentru fotbal cu dimensiunile de 75,5 x 117 m, plus o zonă de protecție perimetrală cu lățimea de 3 metri pe laturile lungi și de 6 pe cele scurte.
Gazonul poate fi marcat și pentru două terenuri de mini-fotbal. Suprafața de joc va fi formată dintr-un covor de gazon artificial, pe straturi de balast și piatră compactate.
Al doilea teren e dedicat sporturilor de echipă
Pe lângă acest teren, încă unul, multifuncțional, dedicat meciurilor de handbal, baschet, volei și tenis de câmp. Suprafața de joc va fi dintr-un covor de tartan, pe un planșeu din beton armat și balast compactat.
De asemenea, baza sportivă este prevăzută cu gradene pentru 500 de spectatori. Adiacent gradenelor vor exista locuri pentru 20 de persoane cu dizabilități locomotorii, dar și parcare pentru mașini și autocare, alei pietonale și spații verzi.
În acest moment, terenul vechiului stadion a fost readus la starea inițială și a fost predat Companiei Naționale de Investiții, care va începe în acest an construcția bazei. Termenul de finalizare este prevăzut a fi între 8 și 12 luni.
„După ani de zile de speranță, la Predeal vom avea din nou o bază sportivă modernă, la cele mai înalte standarde. Am primit cu bucurie aprobarea proiectului de către CNI, cea care se va ocupa de tot ce înseamnă construirea acestor terenuri. Predealul merita să fie pus pe harta sportului din România, mai ales că ne aflăm într-o zonă montană, liniștită, unde vom putea primi în pregătire inclusiv echipe din prima ligă.”, spune Marius Mateescu, viceprimar Predeal
-
Evenimentacum 3 zile
FOTO – VIDEO / Avalanșă de mari dimensiuni, în munții Făgăraș. Zăpada a spart geamurile cabanei Capra și a pătruns în dormitoare. Cei aproximativ 50 de turiști care se aflau acolo au scăpat teferi
-
Evenimentacum 3 zile
Vine gerul, în România. Meteorologii anunță temperaturi de -20 de grade, în următoarele zile. Au fost emise și două coduri galbene de vreme rea, inclusiv pentru județul Brașov
-
Socialacum 2 zile
Directorul Poştei Române, întrebat cât face o scrisoare de la Bucureşti la Braşov: „Cinci zile”
-
Utilacum 11 ore
A fost anunţată oficial şi cea de-a 3-a destinaţie pentru avioanele care vor decola de la Braşov, după Antalya şi Creta
-
Evenimentacum 2 zile
Turiștii surprinși de avalanșă, în munții Făgăraș, riscă amenzi usturătoare. Ei ar putea rămâne și fără permis pentru că drumul spre cabana Capra era oficial închis
-
Evenimentacum 2 zile
România s-a zguduit, noaptea trecută. 5 cutremure s-au înregistrat în țara noastră, în doar câteva ore. Un seism puternic, de magnitudine 7,8, s-a înregistrat și în Turcia
-
Evenimentacum 2 zile
Frații Andrew și Tristan Tate au început să își clădească imperiul în județul Brașov. Povestea celor doi milionari a ajuns în atenția jurnaliștilor BBC
-
Evenimentacum o zi
VIDEO / Imagini cumplite, filmate din dronă, cu dezastrul produs de cutremurele din Turcia. Un al doilea seism, de magnitudine 7,5, a fost înregistrat la prânz