Connect with us
Publicitate

Eveniment

„Sporul UE”, încasat ilegal de mai mulți primari și viceprimari din județul Brașov. Curtea de Conturi a început să verifice veniturile edililor

Publicat

pe

Lefurile primarilor și viceprimarilor din județul Brașov au ajuns în vizorul auditorilor de la Curtea de Conturi. Aceștia au descoperit, în urma unor verificări făcute la primării, că edilii și-ar fi oferit ilegal unele drepturi salariale, în anul 2021.

Publicitate

Potrivit bzb.ro, în urma unor analize ale documentelor financiare ale primăriilor Crizbav, Hălchiu, Şercaia, Tărlungeni, auditorii Curţii de Conturi au constatat „majorarea indemnizaţiilor pentru funcţiile de demnitate publică (primar şi/sau viceprimar) cu un spor pentru proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile în procent superior celui corespunzător numărului de proiecte aflate în implementare la nivelul unităţii administrativ-teritoriale sau acordarea acestui spor în perioadele în care nu se implementează astfel de proiecte sau implementarea este suspendată”.

În pls, la primăriile Augustin şi Şercaia, Curtea de Conturi a stabilit că indemnizaţiile primarului sau viceprimarului au fost majorate prin utilizarea unui salariu minim brut pe ţară superior celui prevăzut de dispoziţiile legale pentru calcul indemnizaţiei persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică.

De asemenea, în raport se mai arată că în comunele Augustin, Ormeniş, Moieciu şi Şercaia viceprimarii şi unii salariaţi ai primăriilor au beneficiat de o majorare a veniturilor lunare prin acordarea unor adaosuri salariale (indemnizaţie de hrană, spor pentru exercitare control financiar preventiv).

Publicitate

Totodată, în comuna Vulcan, auditorii Curţii de Conturi au constatat „plata unor venituri salariale de natura indemnizaţiei de concediu odihnă, pentru întreg personalul din aparatul de specialitate al primarului, aferentă unui număr de 5 zile de concediu de odihnă suplimentar stabilit printr-un act de decizie internă a primarului şi a unei clauze din contractul colectiv de muncă, fără existenţa aprobării autorităţii publice deliberative şi a stabilirii existenţei condiţiilor deosebite-vătămătoare, grele sau periculoase la locurile de muncă de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Braşov, pe baza determinărilor efectuate de către personalul încadrat în unităţile specializate ale Ministerului Sănătăţii”.

Tot în ceea ce priveşte concediile de odihnă, în raportul Curţii de Conturi se arată că la Primăria Vulcan au fost identificate cazuri în care a fost plătită indemnizaţia de concediu de odihnă aferentă unui an în condiţiile în care persoanele beneficiare şi-au încetat raporturile de muncă în cursul anului.

„În urma misiunilor de audit financiar s-a constatat că, majoritatea unităţilor administrativ-teritoriale au continuat practica acordării de venituri salariale fără bază legală, fie prin majorarea indemnizaţiei funcţiilor de demnitate publică/a salariului de bază sau acordarea unor venituri salariale în Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu modificările şi completările ulterioare, fie prin acordarea de sporuri care prin cumularea cu celelalte venituri salariale au condus la depăşirea indemnizaţiei viceprimarului localităţii, exclusiv majorarea cu 25% pentru implementare proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile”, se mai arată în raportul Curţii de Conturi.

Rapoartele privind finanţele publice locale pe anul 2021 au fost publicate zilele trecute de Curtea de Conturi, pe site-ul instituţiei.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes