Connect with us

Economic

Spitalul Sf.Constantin sare de 60 milioane lei și 260 angajați în 2019. Veniturile scad cu 40% în perioada stării de urgență

Avatar

Publicat

pe

Spitalul Sfântul Constantin din Brașov, controlat indirect de antreprenorul brașovean Mihai Miron, acționarul majoritar Ropharma, a ajuns la afaceri de 62 mil. lei(13.1 mil euro*) în 2019, în creștere cu 16% fata de anul precedent, conform datelor de la Ministerul Finanțelor.

Publicitate

Echpa spitalului s-a mărit și ea, numărul mediu de angajați ajungând la 263, cu 32 mai mulți salariați faţă de 2018. Mai mult, anul acesta Spitalul Sf. Constantin a reușit să-l coopteze în echipa de chirurgie pe fostul ministru al Sănătății, conf. Univ. Dr. Victor Costache, după ce acesta și-a încheiat raportul cu Spitalul European Polisano din Sibiu.

Evoluția afacerilor Teo Health SA (Spitalul Sf. Constantin)

Conform Adevărul.ro, până la începutul anului curent, aici au fost internaţi peste 73.000 de pacienţi, au fost efectuate mai mult de 350.000 de servicii în regim ambulatoriu şi peste 18.000 de intervenţii chirurgicale. Spitalul privat a reuşit să se poziţioneze în topul medicinei româneşti prin intervenţiile chirurgicale complexe efectuate (multe din ele în premieră judeţeană sau chiar naţională), prin echipa medicală multidisciplinară şi prin recunoaşterea la nivel internaţional a standardelor de igienă spitalicească implementate: „Cel mai curat spital din Europa”, distincţie acordată în 2013 de OMS şi reconfirmată prin audit în 2018.

Publicitate

Spitalul Sf. Constantin, spital multidisciplinar, a fost inaugurat în 10 martie 2011, s-a extins în luna iulie 2019 într-o nouă locaţie din Braşov: Calea Bucureşti nr. 318, pe fosta platformă Pantex după investiții de 23 milioane euro

În primul semestru al anului 2019 a fost finalizat proiectul de extindere a Spitalului Sf. Constantin, extindere prin intermediul căreia acesta devine unul din cele mai mari spitale private din țară.

Spitalul a ajuns la o suprafață de 11.500mp (+10.000 mp). În plus, a crescut numărul specialităților medicale oferite pacienților (dintre care cele mai importante sunt: Cardiologie interventională, Laborator Agiografie și cateterism cardiac, Laborator radiologie și imagistică medicală), punând în continuare accent pe dezvoltarea tehnologiilor și inovațiilor medicale.

„Am inaugurat noul centru cu mai multe urgenţe cardiovasculare majore, dintre care trei au fost rezolvate prin tehnici inovative, trei premiere pentru medicina braşoveană: protezare valvulară aortică și minim-invazivă, video-asistată precum şi plastie de valvă mitrală endoscopică.

Aceste intervenţii nu se mai fac în afara Bucureştiului şi au ca mare avantaj pentru pacient faptul că sternul nu mai este deschis pentru operaţie, ci intervenţia se realizează printr-o incizie minimă în spaţiul intercostal. Aceasta face ca recuperarea să fie foarte rapidă, pacienţii fiind externaţi după 3-4 zile de spitalizare (comparativ cu 10-12 zile prin sternotomie).

Publicitate

De asemenea reinserţia în viaţa activă şi viaţa socială este practic imediată, se evită perioada de convalescenţă care ar fi fost de 4 până la 6 luni după o intervenţie clasică. Chiar şi la nivel mondial sunt foarte puţine centre care realizează astfel de intervenţii endoscopice.

Paradoxal, aceste intervenţii noi le numim minim-invazive, dar sunt de o complexitate mult mai mare decât cele clasice, pentru că practic trebuie să reuşeşti să faci aceeaşi reconstrucţie pe care ai face-o printr-o deschizătură mare, printr-o incizie de 4 cm“, a declarat dr. Victor Costache într-un interviu pentru Adevărul.

Centru integrat, ultramodern, pentru boli cardiovasculare

Odată cu venirea noii echipe de chirurgie cardiovasculară, condusă de Dr. Victor Costache, Spitalul Sfântul Constantin a devenit unul din cele mai importante centre pentru tratamentul complet al bolilor cardiovasculare din România.

„Echipa noastră realizează toată gama de intervenţii cardiovasculare, iar ca platformă tehnică, Centrul de boli cardiovasculare al Spitalului Sfântul Constantin are în acest moment printre cele mai bune dotări din ţară, dispunând de două săli perfect dotate cu ultima generaţie de console de circulaţie extracorporeală, cell savere, baloane de contrapulsaţie, unităţi endoscopice pentru chirurgia cardiacă minim-invazivă şi inclusiv robotul daVinci care poate fi folosit şi în chirurgia cardiacă.  

Publicitate

Este foarte important că beneficiem de această investiţie aici la Spitalul Sf. Constantin pentru a putea face medicină de înaltă performanţă şi că acest spital ultramodern asigură toate circuitele şi dotările necesare, platforma tehnică modernă îmbinându-se perfect cu o echipă deosebit de experimentată, în completarea realizărilor cu care acest spital s-a poziţionat în topul medicinei româneşti în cei 9 ani de activitate”, a explicat dr. Victor Costache.

Premieră medicală în 2020

Anul acesta la Spitalul Sf. Constantin, echipa condusă de dr. Costache a realizat o premieră medicală în România prin realizarea unei intervenții de chimioterapie intravasculară pe membru exclus unui tânăr de 21 ani.

Pandemia Covid-19

Din nefericire, pandemia de Covid-19 și-a lăsat amprenta pe afacerile Spitalului Sf. Constantin, veniturile scăzând cu 40% în perioada stării de urgenţă.

„Pandemia a afectat şi veniturile spitalului, care au scăzut în această perioadă, timp de mai bine de două luni, din martie până la jumătatea lui mai consultaţiile şi programările care nu reprezentau urgenţe fiind sus­pendate.

Din perspectiva businessului nu s-au mai putut urmări şi atinge obiec­tivele asumate pentru anul în curs, noile ipoteze de lucru fiind extrem de fluide, în termeni de cheltuieli, venituri, durata pandemiei precum şi dificultăţile de aprovizionare. În timp ce veniturile au scăzut spre 40%, din cauza res­trângerii activităţii, cheltuielile cu materialele destinate igienei, curăţeniei şi protecţiei au crescut aproape expo­nenţial, pe de o parte din cauza creşterii consumului şi pe de altă parte din cauza exploziei preţurilor”, au transmis pentru ZF.ro reprezentanţii companiei.

*euro calculat la 4.74 lei, preț mediu în 2019 conform BNR

Publicitate
Spune-ți părerea

Economic

După 30 de ani în România, Stefanel închide toate magazinele de la noi, inclusiv cel de la Brașov

Redactia

Publicat

pe

Publicitate

Grupul italian de modă Stefanel, primul retailer străin venit în România, în 1991, și, astfel, un deschizător de drumuri pentru retailerii străini din industria modei de pe piața locală, se pregătește să își închidă toate magazinele din România, afacerea fiind preluată de un alt retailer italian de modă, dar cu prețuri reduse, OVS, controlat de fondul de investiții italian Tamburi Investment Partners.

În contextul acestei tranzacții, toate cele circa 10 magazine din România vor fi închise în perioada următoare, afectând aproximativ 50 de angajați.

Publicitate

Stefanel, o afacere de familie lansată în 1959, a intrat în insolvență și administrare judiciară în septembrie 2019, fiind scoasă la vânzare în vara anului trecut. Luna trecută, brandul a fost cumpărat, cu 3,2 milioane euro, de OVS, care mai deține în portofoliu magazinul universal Upim și retailerul de articole pentru casă Croff. Imediat după semnarea tranzacției, Stefano Beraldo, CEO OVS, a anunțat că doar o parte dintre unitățile și angajații Stefanel vor fi păstrați. Acum, decizia este ca pe „lista neagră” să intre, în totalitate, și magazinele din România.

Aflați amănunte de pe profit.ro.

Citește mai mult

Economic

Profitul IAR Braşov a scăzut anul trecut cu 31%. Cu toate acestea, profitul companiei a fost de peste 34 de milioane de lei

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

IAR Braşov, companie ce realizează mentenanţă şi reparaţii pentru elicoptere, a raportat, pentru anul trecut, un profit net preliminar de 34,06 milioane de lei, cu 31% sub cel din 2019, în contextul diminuării veniturilor din exploatare cu 31%, la 261,64 milioane de lei, reiese din raportul emitentului publicat astăzi de companie pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Cheltuielile cu materiile prime, materialele şi mărfurile au fost de 178,32 milioane de lei, în scădere cu 33% faţă de cele din 2019, în timp ce cheltuielile cu personalul s-au ridicat la 46,59 milioane de lei, în creştere cu 13,4%, pentru aceeaşi perioadă de raportare. La finele anului trecut, cheltuielile totale de exploatare ale companiei aeronautice erau de 221,23 milioane de lei, cu 33% mai mici decât cele din anul anterior, în sumă de 329,78 milioane de lei.

Publicitate

În acest context, IAR Braşov a raportat pentru 2020 un profit din exploatare de 40,4 milioane lei, cu 22% mai mic decât cel din anul anterior, rezultat ce a fost deteriorat de o pierdere financiară de 3,48 milioane de lei (faţă de un profit de 4,44 milioane lei în 2019).

Acţionarul principal al IAR Braşov este Statul Român care, prin Ministerul Economiei deţine 64,89% din compania aeronautică, scrie bursa.ro.

Citește mai mult

Economic

Piaţa rezidenţială s-a schimbat în ultimul an. Autorizaţiile de construire pentru case au accelerat pe final de 2020 comparativ cu cele pentru blocuri

Redactia

Publicat

pe

Publicitate

Numărul autorizaţiilor de cons­trui­re pentru case a fost în decembrie 2020 de 13 ori mai mare faţă de al celor pentru blocuri. Diferenţa dintre cele două tipuri de construcţii era, în aceleaşi două luni din 2019, de nouă ori (în noiembrie) şi de şase ori (în decembrie), arată calculele făcute de Ziarul Financiar pe baza datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică.

Mai mult, în decembrie 2020 comparativ cu decembrie 2019, numărul autorizaţiilor de construire pentru case a fost cu 18% mai mare, în vreme ce al celor pentru blocuri – cu 41% mai mic. Deşi tendinţele abia acum se conturează, decizia de a construi o casă fiind una care necesită timp şi analiză îndelungată, datele Institutului Naţional de Statistică arată că interesul pentru spaţii verzi, curte şi aer curat în jurul casei este tot mai mare.

Publicitate

„Piaţa rezidenţială s-a schimbat în ultimul an în principal la nivel de percepţie şi din punctul de vedere al dorinţelor cumpă­răto­rilor. Poate cea mai importantă schimbare ţine de suprafaţa în sine a locuinţei. Tot mai mulţi cumpărători au căutat locuinţe cu un spaţiu exterior mai mare, fie că vorbim de terase şi grădini sau balcoane. Concomitent, a crescut şi nevoia pentru o suprafaţă interioară mai mare, spaţiul suplimentar fiind de regulă necesar pentru amenajarea unei zone dedicate desfăşurării activităţii profesionale. Aceste două nevoi au dus la o creştere a cererii pe segmentul de case“, spune Viorel Mohorea, condominium sales manager în cadrul agenţiei SVN România.

Per total, numărul autorizaţiilor de construire acordate în 2020 pentru locuinţe este cu 1% mai mic faţă de 2019. Astfel, în 2020 s-au eliberat 41.311 astfel de documente, faţă de 42.541 în 2019. Scăderea numărului de autorizaţii eliberate anul trecut produce efecte în lanţ, ajungând până la cei care fabrică materiale de construcţii.

„Declinul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale din 2020, coroborat cu nivelul ridicat al percepţiei de risc pe care consumatorii o au, va produce efecte şi pe piaţa de acoperişuri“, spune Horaţiu Ţepeş, proprietarul producătorului de acoperişuri Bilka Steel din Braşov.

Aceeaşi temere se resimte şi în alte sec­toa­re din piaţa extinsă a materialelor pentru cons­trucţii.

„În pofida evoluţiei bune de până acum, cu siguranţă că influenţa pandemiei îşi va arăta consecinţele în 2021 şi, foarte pro­babil, şi în 2022. Volumul deosebit de scăzut al soli­ci­tării au­to­ri­zaţiilor de construire repre­zintă un sem­­­nal timpuriu al volumului redus de pro­iecte ca­re vor demara“, spun şi reprezen­tanţii GEZE România, subsidiara locală a pro­du­că­torului german de uşi cu acţionare automată GEZE.

Publicitate

Această schimbare de trend, care se manifestă prin creşterea interesului pentru viaţa la casă, vine după ce, în ultimul deceniu, numărul autorizaţiilor eliberate anual pentru construirea blocurilor aproape s-a triplat, în timp ce avizele pentru case au cunoscut o scădere de 4% în acelaşi interval, potrivit unei analize a ZF. Astfel, dacă în 2010 s-au acordat mai puţin de 1.500 de autorizaţii pentru ridicarea blocurilor, în 2019 numărul lor a depăşit 3.700. În acelaşi timp, avizele pentru case au fost în 2019 în număr de aproximativ 38.800, faţă de aproape 41.000 în 2010.

Publicitate

Izolarea din timpul stării de urgenţă i-a făcut însă pe mulţi români să-şi dea seama cât este de important să aibă posibilitatea de a avea aer curat şi spaţiu în jurul casei. Încă din luna aprilie 2020 apăruseră multe anunţuri ale locuitorilor din oraşe care căutau să închirieze sau să cumpere case la curte. Dezvoltatorii imobiliari spun şi ei că oamenii devin mai interesaţi de case decât de apartamente în blocuri, singura problemă fiind că, de regulă, casele se găsesc în zone limitrofe marilor oraşe, iar cel puţin în zona Bucureştiului infrastruc­tura urbană pentru a avea acces la centrul oraşului este ineficientă.

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>