Connect with us
Publicitate

Administrație

Spitalul regional din Brașov ar putea fi finalizat în 2028. Autoritățile locale cer sprijinul parlamentarilor pentru susținerea proiectului

Publicat

pe

Publicitate

Unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale Brașovului nu poate fi realizat fără implicarea autorităților locale, dar și centrale. Viitorul spital regional are nevoie de susținerea Guvernului, spun reprezentanții municipalității care au organizat o întâlnire cu parlamentarii brașoveni, dar și cu un oficial al Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare.

Pentru ca spitalul să devină realitate, specialiștii spun că este nevoie de realizarea unui parteneriat public-privat.

,,Asta înseamnă colaborarea cu o firmă privată specializată care să fie responsabilă de proiectarea, execuția, operarea și întreținerea spitalului pe o perioadă de 25-30 de ani, depinde cât consideră specialiștii că este necesar, timp în care partenerul privat este obligat să pună la dispoziția autorităților un spital complet funcțional, astfel încât autoritatea publică să poată să se ocupe doar de actul medical în sine. Practic, cele două roluri sunt separate. Ce se deleagă partenerului privat, asta rămâne în discuție și asta depinde de autoritățile locale și centrale, de Ministerul Sănătății în special, pentru stabilirea detaliilor. La acest moment, noi considerăm că proiectul este într-o situație matură, există un studiu de fezabilitate disponibil și este suficient de avansat, atât cât este necesar la acest moment. Însă pentru a trece la etapa următoare este nevoie de câteva decizii esențiale și de suportul Guvernului, al autorităților centrale. Acest suport înseamnă decizii privind proprietatea spitalului, operarea și întreținerea – cine, ce instituție este responsabilă de aceste lucruri – și cadrul de finanțare, structura finanțării. În mod normal, un parteneriat public-privat presupune finanțarea de către partea privată a spitalului, a construcției, urmând ca autoritatea publică să finanțeze spitalul prin așa numite plăți de disponibilitate, pe perioada de contract 25-30 de ani. Însă, pentru a reduce costurile de operare și întreținere – care în general rămân pe seama autorităților locale – este ideal să fie și o contribuție, care poate să fie din fonduri europene sau din bugetul de stat, pentru partea de construcție. Această structură de finanțare trebuie însă discutată cu autoritățile competente: cu Ministerul Sănătății cu Ministerul Finanțelor, al Fondurilor Europene și așa mai departe. Cert este că pentru a trece la etapa următoare este nevoie de o hotărâre de guvern care să decidă asupra acestor aspecte esențiale”, a precizat Venera Vlad, reprezentat BERD.

Potrivit studiului de fezabilitate aprobat de Consiliul Local la sfârșitul anului trecut, viitorul spital va avea 31 secții, 77 de specialități, 972 de paturi, din care 820 pentru spitalizare continuă, 96 de paturi de terapie intensivă, 56 sunt pentru spitalizarea de zi. Capacitatea spitalului va fi de 370.000 de pacienți pe an, atât spitalizați, cât și cei tratați în ambulatoriu, și va dispune de cele mai noi aparate și echipamente medicale din România.

Publicitate

Termenul estimat pentru pentru realizarea lucrărilor este de 36 de luni, iar durata de operare este de minim 30 de ani. Inaugurarea spitalului este prevăzută în 2028, construcția lui fiind evaluată la 440 de milioane de euro, iar valoarea echipamentelor, aparatelor și dotărilor medicale, la 50 de milioane de euro.

Proiectul cuprinde următoarele obiective de construcție:

  • clădirea principală a spitalului (suprafață desfășurată de circa 141.000 m.p.);
  • parcare de mașini supraetajată (circa 41.500 mp, capacitate de 1.410 vehicule);
  • clădire servicii tehnice (11.000 m.p., 2 niveluri, panouri fotovoltaice pe acoperiș);
  • parc de agrement (circa 10.000 m.p., inclusiv bufet de aprox. 250 m.p.);
  • parc fotovoltaic (PV) (aprox. 7.500 m.p.; electricitatea generată de panourile fotovoltaice va fi de aprox. 1.850 MWh pe an).

Pentru ca acest spital să fie funcțional începând cu 2028 este necesar ca în cel de al doilea trimestru din 2022 să fie aprobată Hotărârea de Guvern, iar în trimestrul IV lansată licitația. Procedura ar trebui finalizată la sfârșitul anului 2023, pentru ca până la sfârșitul anului 2024 să fie finalizată toată procedura pentru finanțare și demararea lucrărilor. În 2025 este prevăzută începerea lucrărilor de construire, care vor fi finalizate în 2028, dată la care Spitalul Regional Brașov ar trebui deschis. Proiectul, așa cum a fost dezvoltat și conceput, este pe deplin în conformitate cu obiectivele Strategiei Naționale de Sănătate din România și îndeplinește obiectivele și parametrii Strategiei regionale în domeniul sănătății.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes