Connect with us
Publicitate

Administrație

Spitalul regional din Brașov ar putea fi construit printr-un parteneriat public – privat. Unitatea medicală ar putea fi inaugurată în 2028, iar costurile se ridică la 440 de milioane de euro

Publicat

pe

Autoritățile locale și centrale caută soluții pentru ca proiectul spitalului regional de la Brașov să devină realitate. După o nouă serie de discuții, municipalitatea și reprezentanții Guvernului României au ajuns la concluzia că cea mai bună soluție pentru construirea unității medicale este realizarea unui parteneriat public – privat.

Publicitate

Pentru a se putea trece la etapa de licitație pentru stabilirea partenerului care să fie responsabil de proiectarea, execuția, operarea și întreținerea spitalului este necesar ca Guvernul să adopte o hotărâre prin care să fie aprobată construirea unității medicale. Conform studiului de fezabilitate aprobat de Consiliul Local la sfârșitul anului trecut, viitorul spital va avea 31 de secții, 77 de specialități, 972 de paturi – din care 820 pentru spitalizare continuă, 96 de paturi de terapie intensivă, 56 pentru spitalizarea de zi. Capacitatea spitalului va fi de 370.000 de pacienți pe an, atât spitalizați, cât și cei tratați în ambulatoriu, și va dispune de cele mai noi aparate și echipamente medicale din România.

„După întrevederea avută cu domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, împreună cu experții BERD, am avut o întâlnire la Ministerul de Finanțe, pentru a discuta opțiunile finanțării prin PPP a noului Spital Regional Brașov. Discuția cu domnul secretar de stat Mihai Precup a fost tehnică și plină de întrebări, depășind două ore – un semn foarte bun. Miza proiectului nostru, din punctul de vedere al Ministerului de Finanțe, nu este doar construirea unui spital modern pentru Brașov, Covasna și Harghita, ci și validarea mecanismului PPP în dezvoltarea de proiecte mari în România. Despre acest mecanism doar s-a vorbit în ultimii 25 de ani, fără a se materializa ceva. Mă bucur că proiectul nostru, dus la finalul fazei SF prin efortul exclusiv al comunității brașovene și al partenerilor de la BERD (proiect demarat la inițiativa societății civile și a domnului doctor Dan Grigorescu), este acum considerat de către minister ca fiind matur și luat în calcul pentru a deveni primul PPP funcțional din România. Întâlnirea de astăzi va fi urmată de continuarea dialogului cu Ministerul Finanțelor: analize tehnice asupra diferitelor scenarii de finanțare, calcule privind optimizarea costurilor prin acoperirea din fonduri publice a unor procente din CAPEX, analiza oportunității unui mix de soluții de finanțare (PPP + fonduri europene). În concluzie, proiectul Spitalului Regional Brașov este bun și este matur și mă voi lupta până la capăt pentru a-l duce la îndeplinire”,a declarat primarul Brașovului, Allen Coliban.

Termenul estimat pentru realizarea lucrărilor este de 36 de luni, iar durata de operare este de minim 30 de ani. Inaugurarea spitalului este prevăzută în 2028, construcția lui fiind evaluată la 440 de milioane de euro, iar valoarea echipamentelor, aparatelor și dotărilor medicale, la 50 de milioane de euro (sumele sunt fără TVA).

Publicitate

Proiectul cuprinde următoarele obiective de construcție:

  • clădirea principală a spitalului (suprafață desfășurată de circa 141.000 m.p.);
  • parcare de mașini supraetajată (circa 41.500 mp, capacitate de 1.410 vehicule);
  • clădire servicii tehnice (11.000 m.p., 2 niveluri, panouri fotovoltaice pe acoperiș);
  • parc de agrement (circa 10.000 m.p., inclusiv bufet de aprox. 250 m.p.);
  • parc fotovoltaic (PV) (aprox. 7.500 m.p.; electricitatea generată de panourile fotovoltaice va fi de aprox. 1.850 MWh pe an).

Pentru ca acest spital să fie funcțional începând cu 2028 este necesar să fie aprobată hotărârea de guvern, iar în trimestrul IV lansată licitația. Procedura ar trebui finalizată la sfârșitul anului 2023, pentru ca până la sfârșitul anului 2024 să fie finalizată toată procedura pentru finanțare și demararea lucrărilor. În 2025 este prevăzută începerea lucrărilor de construire, care vor fi finalizate în 2028, dată la care Spitalul Regional Brașov ar trebui deschis.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes