Connect with us
Publicitate

Eveniment

„Spitalul groazei”, de la Brașov. Cum arată una dintre unitățile medicale din oraș unde pacienților le este teamă să ajungă

Publicat

pe

Merg la spital ca să se trateze, dar se tem că nu vor mai pleca de acolo. Este sentimentul pe care îl au mii de pacienți care au trecut, măcar o dată, pe la secția de oncologie a Spitalului Județean Brașov. Clădirea în care funcționează acest pavilion arată ca după război. Mucegaiul și igrasia sunt la orice pas, pereții sunt scorojiți, iar mizeria este la orice pas. Și totuși, aici sunt internați bolnavi de cancer.

Jurnaliștii Digi 24 au intrat în spital, iar imaginile filmate de ei nu mai au nevoie de niciun comentariu. Deși ar trebui să fie un loc al vindecării, de cum intri, te cuprinde un sentiment de groază. Deja măcinați de o boală care te distruge mai întâi psihic, apoi fizic, acești oameni sunt obligați să îndure și condiții greu de imaginat pentru anul 2023. Spitalul e o văgăună. Pereții sunt scorojiți, podelele sunt vechi, ușile sunt din lemn. Nimic din ce te înconjoară nu ar trebui să mai existe într-un spital.

„Sunt mulți pacienți care vin și când ajung, zic: nu pot să stau aici, că și așa sunt deprimați și supărați. Pacienții care sunt mai bine financiar merg din start la sistem privat. Cei care n-au bani vin aici. De 11 ani suntem aici, am fost mutați dintr-o clădire monument istoric și am fost mutați aici. Am încercat să facem frumos, să ne fie drag. Nu putem schimba clădirea, scările”, a declarat un medic pentru digi24.ro.

Și când credeai că ai văzut ce poate fi mai rău într-un spital, te lovește imaginea vestiarului secției de oncologie. Condițiile depășesc orice imaginație. Aflat într-un subsol, locul e folosit de pacienți, care își schimbă aici hainele după ce sunt internați. Accesul la garderoba din subsol se face cu liftul. Un beci al groazei unde cobori cu un lift al groazei.

Publicitate

„Un infern al sistemului de sănătate din România, normal că pacienții când intră în această secție, după ce e dărâmat din cauza bolii, mai vede și această clădire asemuită cu morga sau capela, care arată mult mai bine ca secția asta”, spune Cezar Irimia – președinte FABC.

Personalul spitalului încearcă să compenseze lipsa condițiilor prin bunăvoință și empatie, dar nu este suficient. Secția de oncologie din Brașov este exact așa cum arată… a nimănui. Spitalul Județean, care o folosește, spune că este a spitalului de Pneumoftiziologie și invers. Așa că nimeni nu investește. În acte, secția aparține de Spitalul de Pneumoftiziologie, dar este folosită de cel județean.

„Este o clădire foarte veche și este o clădire în care Spitalul Clinic Județean Brașov este tolerată. Nu este în proprietatea noastră, nu este în proprietatea Consiliului Județean, nu putem atrage fonduri europene pentru că noi nu suntem proprietarii, nici măcar pentru reabilitare termică. Noi am investit foarte mulți bani în igienizare”, a declarat, pentru aceeași sursă, Florin Orțan – director medical al Spitalului Județean Brașov.

Secția de oncologie din Brașov ar urma să fie mutată într-o clădire nouă până la finalul anului.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes