Connect with us
Publicitate

Administrație

Spitalul CFR Braşov ar putea fi preluat de autorităţile locale. Adrian Veştea: „Vom gândi un sistem ca această unitate medicală să fie integrată și pusă în funcțiune”

Publicat

pe

Spitalele și policlinicile CFR ar putea fi preluate de către autoritățile locale. Astfel de inițiative au existat și în trecut iar acum au fost reluate discuțiile pe această temă, în contextul în care aceste unități aparținând Ministerului Transportului nu au mai beneficiat în ultimul timp de investițiile necesare și nici de aparatură medicală potrivit nevoilor actuale.

Publicitate

La nivelul Guvernului s-a format de curând o comisie interministerială care va analiza posibilitatea descentralizării acestor unități medicale, transmite radiomures.ro.

Autoritățile intenționează transferul acestora în administrarea autorităților publice locale sau a universităților care dispun de rețea sanitară proprie, pentru realizarea unui sistem integrat de sănătate la nivelul fiecărui județ.

La o primă ședință de lucru care a avut loc la finele săptămânii trecute a participat și președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea: „Cum la nivelul județului Brașov singura instituție care astăzi se ocupă de sistemul sanitar, Primăria Municipiului Brașov neavând nici un spital în subordine, cu siguranță că vom gândi un sistem integrat în așa fel încât și această unitate medicală să fie integrată și pusă în funcțiune, în funcție de necesitățile pe care le avem la nivelul Sănătății brașovene.”

Publicitate

În municipiul Brașov există un spital cu 120 de paturi și un ambulatoriu CFR iar de Regionala Brașov mai aparțin încă două ambulatorii care se află în Târgu Mureș și Sfântu Gheorghe.

Acestea vor fi preluate tot autoritățile locale care trebuie să investească însă în noile unități, mai afirmă pentru RTM președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea: „Este o gândire care a mai existat de-a lungul timpului la nivelul Ministerului Transportului care, de altfel, după cum bine știm are în responsabilitate atât calea ferată, cât și infrastructura rutieră, cea maritimă și aeriană, evident, și atunci se consideră că au suficiente atribuții. De sistemul de sănătate s-a ocupat o bună bucată de timp Ministerul Sănătății iar ulterior, autoritățile locale iar pentru un management eficient, având în vedere că toate aceste unități medicale trebuie să ajungă la performanță, asta înseamnă atât echipamente de ultimă generație cât și reabilitarea spațiilor și condiții cât mai bune în unitățile medicale, au considerat de cuviință că ar putea descentraliza această activitate.”

După crearea unui cadru normativ în vederea transferului unităților medicale, în cea de-a doua etapă vor fi identificate măsurile privind capacitatea și resursele pentru ca autoritățile locale să poată consolida și dezvolta capacitatea de tratament oferită de aceste spitale.

Un rol important în acest sens îl vor avea universitățile de medicină, care vor contribui la pregătirea personalului medical din aceste rețele.

Rețeaua sanitară CFR din subordinea Ministerului Transporturilor este formată din 15 spitale și 21 de policlinici, înființate în perioada în care căile ferate erau considerate „a doua armată” a țării.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes