Administrație
Spații expoziționale, în interiorul Cetățuii de pe dealul Straja. Consiliul Județean Brașov vrea să se implice în demersurile de recuperare a monumentului istoric

Continuă demersurile pentru preluarea Cetățuii în administrarea Primăriei Brașov. Autoritățile locale sunt sprijinite și de aleșii județeni care vor ca situația monumentului istoric să fie reglementată cât mai curând, iar cetatea să fie deschisă pentru vizitatori.
Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea a anunțat că se implică în punerea în valoare a Cetățuii de pe dealul Straja. Într-o postare făcută pe pagina oficială de Facebook, Veștea a anunțat că a propus Primăriei Brașov ca Muzeul Județean de Istorie să deschidă spații expoziționale, în interiorul fortificației.
„În urma discuţiei purtate cu domnul primar Allen Coliban, în şedinţa ordinară de plen desfăşurată joi, 27 aprilie, am aprobat hotărârea prin care, în numele Consiliului Județean Brașov și al Muzeului Județean de Istorie Brașov, ne-am exprimat intenția de a ne implica în demersurile privind reintroducerea în circuitul turistic şi cultural a Cetăţuii de pe Dealul Straja. Consider că acest monument istoric trebuie să (re)devină un simbol pentru oraşul nostru, aşa cum sunt Biserica Neagră, Casa Sfatului sau Prima Şcoală Românescă. Termenii concreţi ai contribuţiei noastre la acest proiect important pentru comunitatea braşoveană vor fi stabiliţi de comun acord cu conducerea administraţiei locale. Propunerea pe care o înaintăm Primăriei este ca Muzeul Judeţean de Istorie să amenajeze în interiorul Cetăţuii spaţii expoziţionale în care să fie prezentate obiecte reprezentative din colecţiile sale. Sperăm ca noul proprietar al Cetăţuii, şi anume Municipalitatea braşoveană, să înceapă cât mai curând posibil lucrările de restaurare de care acest monument istoric are stringentă nevoie, în urma cărora să fie create toate condiţiile microclimat pentru păstrarea şi expunerea obiectelor de patrimoniu deţinute de Muzeul Judeţean de Istorie”, a declarat Adrian Veștea, președintele CJ Brașov.
La începutul lunii martie, Primăria Brașov a obținut în instanță, în urma unui proces care s-a întins pe o perioadă de 7 ani, revenirea Cetățuii în proprietate publică. La nivelul Guvernului a fost demarată o acțiune prin care acest monument să fie dat în administrarea ministerelor interesate.
După ce atât primarul Allen Coliban cât și membrii comunității brașovene au protestat împotriva acestei decizii, care ar fi fost o nedreptate față de Brașov și față de cetățenii săi, Guvernul a retras de pe ordinea de zi acest proiect, premierul Nicolae Ciucă luând decizia ca discuțiile să se desfășoare, la nivelul Cancelariei primului ministru, cu Municipalitatea brașoveană.
Primăria Brașov a demarat în 2015 un proces prin care solicita instanței de judecată să constate că acest monument istoric trebuie să fie în domeniul public, fiind bun de interes public, și să îl treacă, din proprietatea Aro Palace SA, în proprietate publică – fie a municipiului, fie a statului. Procesul s-a întins pe o perioadă de 7 ani și trei instanțe de judecată: Tribunal, Curtea de Apel și Înalta Curte de Casație și Justiție.
În acest proces, municipiul Brașov s-a judecat atât cu proprietarul – Aro Palace SA și acționarii acestei societăți comerciale, SIF Transilvania și SIF Muntenia – cât și cu mai multe ministere care au avut un rol în trecerea acestui monument istoric în patrimoniul unei societăți comerciale, privatizate în anii ’90: Ministerul Economiei, Ministerul Turismului, Ministerul Afacerilor Interne.
Pe tot parcursul procesului, Statul Român și-a manifestat intenția ca, la final, municipiul Brașov să primească, în domeniul său public, propria cetate. În acest sens au fost toate pozițiile exprimate în dosar, dar și în demersurile prealabile, demarate în noiembrie 2018, când s-au făcut primele proceduri de adoptare a unei Hotărâri de Guvern, în scopul transferului monumentului simbol al orașului, din domeniul public al statului român, în cel al municipiului Brașov.
-
Evenimentacum 3 zile
VIDEO / Un pui de urs a intrat în curtea unei case din cartierul Noua. O femeie care stătea în faţa casei a fost salvată de un căţeluş curajos care a fugărit animalul
-
Fapt diversacum 3 zile
Pensiunile din Viscri au fost rezervate în proporție de 100% pentru perioada vizitei Regelui Charles. Monarhul britanic va ajunge în România pe 2 iunie
-
Socialacum 3 zile
VIDEO / Un grup de copii din judeţul Brașov i-a cântat lui Iohannis „O lume minunată”. Preşedintele întâmpinat ca în „Epoca de Aur” în ziua când 15.000 de cadre didactice au protestat
-
Evenimentacum 3 zile
Pui de urs, omorât de o maşină în juţeul Covasna. Al doilea animal ucis în trei zile
-
Utilacum 3 zile
Cod galben de viituri pe bazine hidrografice din 15 judeţe, şi în Braşov
-
Administrațieacum 3 zile
Şeful Poliției Locale Brașov a fost demis
-
Socialacum 3 zile
Reacţia unui profesor de la Colegiul Național „Andrei Șaguna” după oferta guvernului: „Am luat-o ca pe o jignire personală. Poate că oamenii ăștia nu își dau seama în ce pericol ne aflăm”
-
Economicacum 3 zile
ANPC a sancționat alte 8 bănci din România pentru practici comerciale înșelătoare