Connect with us
Publicitate

Administrație

Șoselele din România vor fi împânzite de radare fixe. Ministerul Transporturilor vrea să monteze 300 de astfel de aparate, iar vizat este și DN1, între Brașov și București

Publicat

pe

Publicitate

300 de radare fixe ar urma să fie montate pe șoselele din România. Alături de aceste echipamente, Ministerul Transporturilor vrea să cumpere și 500 de camere video, dar și peste 1.000 de limitatoare de viteză care să fie montate pe drumurile naționale, inclusiv pe DN1, Brașov – București. Autoritățile vor cheltui 35 de milioane de euro, bani oferiți de Uniunea Europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

În ultimii 10 ani, România nu a mai avut radare fixe pentru că acestea au fost declarate ilegale. Ministerul Transporturilor susține că România este singura țară din Uniunea Europeană în care nu există radare fixe. Demersul de a instala aceste dispozitive, face parte din Strategia Națională de Siguranță Rutieră 2022-2030 și include montarea a 300 de radare mobile și 500 de camere video pe șosele.

Potrivit weradio.ro, fiecare radar mobil va costa în medie 12.850 de euro, iar fiecare cameră de viteză are un preț mediu de 62.500 de euro. Ele vor face parte dintr-un sistem automatizat care va putea amenda șoferii conectându-se la bazele de date ale Poliției Române pentru a-i identifica pe cei care încalcă legea.

Operaționalizarea sistemului e-SIGUR, din care face parte această inițiativă se va face în maximum doi ani de la intrarea în vigoare a legii, care se află acum la faza de proiect.

Publicitate

Ministerul Transporturilor a anunțat că Valea Oltului va fi printre primele tronsoane rutiere unde vor fi din nou instalate radare fixe, ca parte a arterei București – Sibiu (A1 / DN7 / E81), unul dintre drumurile vizate alături de DN1, între Bucureşti – Braşov și Autostrada Soarelui, de la București până la Mangalia. Pe aceste trei artere intens circulate ar urma să se amplaseze 131 de radare fixe, potrivit adevarul.ro.

Legislația trebuie adoptată până în decembrie 2022, iar sistemul “e-SIGUR” să devină operațional în cel mult doi ani. Radarele fixe vor semnala comportamentul indisciplinat al șoferilor, dacă depăseșc limita legală de viteză sau dacă trec pe culoare roșie a semafoarelor. Numerele de înmatriculare ale autovehiculelor vor putea fi citite, iar toți cei care se vor abate de la lege vor fi automat amendați.

România ocupă primul loc în UE la numărul de decese și răniți grav pe drumurile publice. În 2021 au fost loc aproape 5.000 de accidente rutiere, soldate cu aproape 3.800 de răniți și 1779 de morți.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes