Social
Soluția CNAIR pentru deblocarea DN 1 – Valea Prahovei: pasarele pietonale cu lift la Comarnic, Sinaia, Bușteni și Azuga

În lipsa autostrăzii Comarnic-Brașov, CNAIR propune ca soluție pentru evitarea blocajelor pe DN 1, Valea Prahovei, montarea de pasarele pentru pietoni cu lift.
CNAIR a scos la licitație documentația tehnică pentru realizarea a opt pasarele pentru pietoni pe DN 1, în localitățile unde se produc zilnic ambuteiaje.
Este vorba de stațiunile Comarnic, Sinaia, Bușteni și Azuga.
Potrivit anunțului de licitație postat de CNAIR, citat de Telegrama, pasarelele trebuie să fie dotate cu lifturi de acces, cu geamuri anti vandalism, cu o capacitate care să permisă transportul a minimum șase persoane, dar și al bicicletelor sau trotinetelor.
Acestea vor fi dotate cu camere de supraveghere video conectate la dispeceratele autorităților locale.
De asemenea, pasarelele trebuie să aibă copertine de protecţie pentru a-i feri pe pietoni de ploaie şi zăpadă și să nu permită formarea țurțurilor deasupra șoselei.
CNAIR nu a precizat când vor fi montate efectiv aceste pasarele.
Cele patru pasaje pietonale noi vor fi amplasate astfel:
Cel de la Primăria Comarnic va avea 18 metri lungime, două accesuri pietonale, fiecare cu lift, escalator și scară fixă, potrivit memoriului de prezentare realizat de Metroul SA – Italrom, depus la Agenția Națională pentru Protecția Mediului(APM) Prahova. Valoarea estimată a construcției este de 4,11 milioane de lei, fără TVA.
Pasajul de la piața Comarnic va avea o lungime de aproximativ 30 de metri, două accesuri pietonale, fiecare cu lift, escalator și scară fixă. Valoarea estimată a construcție este de 4,67 milioane de lei, fără TVA, potrivit memoriului de prezentare publicat pe site-ul APM Prahova.
Perioada de implementare propusă pentru cele două pasaje din Comarnic este de 12 luni de la semnarea contractului de execuție, la care se adaugă două luni pentru proiectul tehnic de execuție.
Bulverdul alpin din Bușteni
Pasajul din zona Poiana Țapului va fi situat în intravilanul localității Bușteni, la intersecția str. Gloriei, Urlătoarei, Nicolae Bălcescu. Acesta va subtraversa DN 1 pe o lungime de 29 m. Accesul în pasajul subteran se va realiza de pe cele două trotuare aferente DN1, astfel încât să se realizeze trecerea prin subteran pe o distanță optimă, cât mai scurtă. Ambele accesuri dispun de scară și de ascensor, pentru a asigura accesibilitatea pentru toate categoriile de utilizatori. Valoarea estimată a investiției este de 5,28 milioane de lei, fără TVA, iar perioada de implementare este de 20 de luni, potrivit memoriului depus la APM Prahova.

Cel de-al patrulea pasaj va fi construit în intravilanul localității Bușteni, la intersecția str. Telecabinei cu DN 1. Obiectivul va subtraversa DN 1 pe o lungime de 24,20 m. Accesul în pasajul subteran se va realiza de pe cele două trotuare aferente DN1, astfel încât să se realizeze trecerea prin subteran pe o distanță optimă, cât mai scurtă. Ambele accesuri dispun de scară și de ascensor, pentru a asigura accesibilitatea pentru toate categoriile de utilizatori. Valoarea estimată a investiției este de 5,68 milioane de lei, fără TVA, iar perioada de implementare este de 20 de luni, potrivit memoriului de prezentare.
Datorită localizării în centrul țării, în apropierea marilor orașe, București, Brașov, Ploiești și Târgoviște și a accesibilității sale facile, masivul Bucegi reprezintă cea mai vizitată destinație turistică din Carpații României, fapt pentru care a fost denumit “Bulevardul alpin al României”, fiind vizitat anual de peste un milion de turiști, se mai arată în documentațiile privind pasajele din Bușteni.
Realizarea investiției în pasaje se impune si din următoarele motive:
– sporirea eficienței economice a rețelei de transport din România;
– îmbunătățirea în ceea ce privește viteza de călătorie între Comarnic și Predeal;
– decongestionarea traficului pe ruta existentă (DN1), îmbunatățind astfel și conectivitatea la nivel regional;
– imbunătățirea mediului ambiant al zonei;
– desfășurarea circulației auto și pietonale în condiții de siguranță.
Anul trecut, Compania de Drumuri a scos la licitație studiul de fezabilitate și proiectarea pentru pasaje pietonale și rutiere pe DN1. Anul acesta, au fost atribuite către Metroul SA – Italrom și NV Construct contracte pentru pasaje pietonale pe Valea Prahovei.
-
Evenimentacum 3 zile
FOTO – VIDEO / Avalanșă de mari dimensiuni, în munții Făgăraș. Zăpada a spart geamurile cabanei Capra și a pătruns în dormitoare. Cei aproximativ 50 de turiști care se aflau acolo au scăpat teferi
-
Evenimentacum 3 zile
Vine gerul, în România. Meteorologii anunță temperaturi de -20 de grade, în următoarele zile. Au fost emise și două coduri galbene de vreme rea, inclusiv pentru județul Brașov
-
Socialacum 2 zile
Directorul Poştei Române, întrebat cât face o scrisoare de la Bucureşti la Braşov: „Cinci zile”
-
Evenimentacum 2 zile
Turiștii surprinși de avalanșă, în munții Făgăraș, riscă amenzi usturătoare. Ei ar putea rămâne și fără permis pentru că drumul spre cabana Capra era oficial închis
-
Utilacum 11 ore
A fost anunţată oficial şi cea de-a 3-a destinaţie pentru avioanele care vor decola de la Braşov, după Antalya şi Creta
-
Evenimentacum 2 zile
România s-a zguduit, noaptea trecută. 5 cutremure s-au înregistrat în țara noastră, în doar câteva ore. Un seism puternic, de magnitudine 7,8, s-a înregistrat și în Turcia
-
Evenimentacum 2 zile
Frații Andrew și Tristan Tate au început să își clădească imperiul în județul Brașov. Povestea celor doi milionari a ajuns în atenția jurnaliștilor BBC
-
Evenimentacum o zi
VIDEO / Imagini cumplite, filmate din dronă, cu dezastrul produs de cutremurele din Turcia. Un al doilea seism, de magnitudine 7,5, a fost înregistrat la prânz