Connect with us
Publicitate

Social

Şoferii care nu îşi plătesc amenzile în termen de 60 de zile ar putea rămâne fără permis

Publicat

pe

Publicitate

Termenul maxim pentru plata unei amenzi de circulație va fi stabilit la 60 de zile de la sancționarea contravenientului, iar în cazul neachitării la termen, dreptul unei persoane de a conduce va fi suspendat până în momentul plății, prevede un proiect legislativ inițiat de reprezentanții actualei puteri.

De ce este important: Legislația prevede acum că o amendă poate fi achitată la jumătate dacă este plătită în termen de 15 zile de la data comunicării procesului-verbal, iar neatacarea acestuia în 15 zile de la comunicare precum și a hotărârii judecătorești prin care s-a soluționat contestarea amenzii constituie titluri executorii, fără vreo altă formalitate. Prin urmare, contravenientul riscă doar executarea silită după acest termen, transmite profit.ro.

Autorii proiectului arată că România are un nivel scăzut de achitare a amenzilor rutiere. ”Principala problemă este aceea că unitățile administrativ teritoriale nu au instrumente pentru a încasa amenzile și a le transforma, deci, în venit la bugetul local. Încasarea acestora este posibilă doar după perioade lungi de timp sau niciodată, ceea ce înseamnă o diminuare a bugetului local”, susțin inițiatorii.

Neplata amenzilor rutiere devine o problemă pentru bugetele locale, mai artă inițiatorii, în condițiile în care Curtea de Conturi sancționează neîncasarea acestor amenzi, deși primăriile nu au nicio vină în aceste situații. Plata amenzilor într-un termen stabilit ar fi și o formă de disciplinare a șoferului auto, absolut necesară pentru o țară precum România, care înregistrează în UE cel mai mare număr de morți în accidente rutiere raportat la populație, respectiv 85 de morți la un milion de locuitori.

Publicitate

Prin urmare, noul proiect propune modificarea Codului rutier cu prevederea că suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune ”până în momentul achitării amenzii, dacă aceasta nu a fost achitată în termen de 60 de zile de la sancționarea contravenientului”. Pentru a intra în vigoare, propunerea trebuie adoptată în ambele camere ale Parlamentului și promulgată de șeful statului.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes