Connect with us
Publicitate

Social

Situaţie gravă pentru oamenii din cinci comune braşovene. În localităţi nu există medici de familie

Publicat

pe

Publicitate

Un număr de cinci comune din judeţul Braşov nu au medic de familie, această situaţie fiind luată în discuţie luni, la Prefectura Braşov, împreună cu reprezentanţii autorităţilor sanitare.

Este vorba de localităţile Augustin, Beclean, Buneşti, Şoarş şi Ticuşu, iar pe această listă a fost iniţial şi Caţa. Ulterior, Primăria comunei Caţa a comunicat Instituţiei Prefectului că a încheiat contract cu un medic de familie.

„Urmare a unei modificări legislative, a apărut acum o şansă în plus pentru acoperirea acestui deficit, prin posibilitatea deschiderii unor puncte de lucru ale medicilor de familie. În cursul discuţiilor, a reieşit faptul că, în unele unităţi administrativ-teritoriale din cele cinci, există spaţii amenajate ca şi cabinete medicale. Primăriile respective pot pune la dispoziţie şi locuinţă de serviciu şi se pot acorda, prin hotărâre de Consiliu Local, şi alte forme de sprijin, dar cu toate acestea nu au găsit medici de familie dispuşi să profeseze acolo. Am convenit ca reprezentanţii organizaţiilor profesionale ale medicilor de familie să aducă la cunoştinţa membrilor atât ceea ce pot oferi cele cinci primării, cât şi facilitatea introdusă prin modificarea legislativă şi sperăm să rezolvăm situaţia”, a declara prefectul Mihai Cătălin Văsii, ulterior întâlnirii.

El a menţionat că şi-a exprimat dorinţa de a participa la viitoarea şedinţă a Patronatului Medicilor de Familie Braşov, „în speranţa rezolvării situaţiei”.

Publicitate

La rândul său, directorul CASJ Braşov, Ancuţa Daisa, a subliniat că peste 100 de medici de familie din judeţ au atins vârsta de pensionare.

„La nivelul judeţului Braşov avem un număr de 35 de norme neacoperite în privinţa asistenţei medicale primare în relaţie cu Casa Asigurărilor de Sănătate. Aceasta înseamnă că asiguraţii din anumite localităţi sunt înscrişi la medici de familie din alte localităţi şi trebuie să facă efortul de a se deplasa acolo atunci când au nevoie, fiind situaţii în care distanţele sunt destul de mari. În plus, la nivelul judeţului Braşov, peste 100 de medici de familie au atins vârsta de pensionare şi este necesar ca medicii tineri să înceapă să-şi desfăşoare activitatea cel puţin acolo unde există dorinţă şi sprijin din partea autorităţilor administraţiei publice locale. Precizez că recent a fost modificată Legea nr. 95/2006, privind reforma în domeniul Sănătăţii, în sensul creării posibilităţii ca medicii de familie să deschidă maximum două puncte secundare de lucru, cu activitate de cel mult 10 ore pe săptămână”, a afirmat Ancuţa Daisa.

La întâlnirea convocată de prefectul Braşovului au mai fost invitaţi directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, Claudia Bularca, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Braşov, Ana Şestacova, primarii sau reprezentanţi din acele comune în care nu există cabinete de medicină de familie.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes