Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Singurul român care a ajuns în spaţiu, braşoveanul Dumitru Prunariu, face parte din echipa mondială care pregăteşte colonizarea pe Lună. „Va începe în 2025”

Redactia Brasov

Publicat

pe

După ce a fost primul român în spaţiu şi al 103-lea om care a părăsit atmosfera terestră, Dumitru Prunariu pregăteşte colonizarea Lunii şi face strategii pentru ca asteroizii care vin spre Pământ să fie deviaţi.

Publicitate

În luna mai se împlinesc 40 de ani de când Dumitru Prunariu devenea primul român care ajungea în spaţiu – la 14 mai 1981. Evenimentele politice ulterioare au făcut ca Prunariu să rămână singurul cosmonaut român, iar aceasta face din braşovean un personaj şi mai interesant.

Dumitru Prunariu spune că şi acum îşi aminteşte fiecare detaliu al acelui zbor în care căuta mereu să deseneze cu ochii minţii conturul României pe globul pământesc văzut din afara atmosferei. Deşi zborul spaţial a fost o misiune extrem de importantă, a însemnat doar punctul de lansare în cariera lui Prunariu.

Publicitate

„Este adevărat că acel zbor a fost punctul meu de plecare într-o nouă carieră. Mi-am ales această carieră şi au urmat activităţi la nivel tot mai înalt pentru că am dorit să dovedesc că investiţia care s-a făcut atunci în mine, când încă eram foarte tânăr şi nu eram specializat în domeniul cosmic decât prin antrenamentul pe care l-a efectuat în Orăşelul stelar, nu a fost făcută în zadar.   

Am început numeroase activităţi naţionale şi internaţionale. De la preşedintele Agenţiei Spaţiale Române, ambasador în Federaţia Rusă, reprezentant al României în delegaţiile noastre la Comitetul ONU pentru Explorarea Paşnică a Spaţiului Extraatmosferic – la care am fost de două ori şi preşedinte al acestui comitet – în foruri superioare ca reprezentant şi expert guvernamental în două grupuri de lucru de experţi guvernamentali ai Conferinţei pentru Dezarmare privind Aspecte legate de Spaţiul Cosmic, iar acum sunt vicepreşedinte al unui grup de lucru al acestui comitet al ONU, pentru elaborarea Agendei Spaţiale 2030 a ONU în domeniul cosmic”, dezvăluie cosmonautul activitatea sa ulterioară zborului spaţial.

Publicitate

Dumitru Prunariu s-a născut la 27 septembrie 1952, în cartierul braşovean Noua şi, ca locuitor al Braşovului, nu putea să nu viseze să devină pilot. Lângă Braşov era fabrica de avioane şi elicoptere de la Ghimbav şi o bună parte din activitatea oraşului avea legătură cu acest domeniu. A terminat actualul Colegiu de Informatică din Braşov, după care a plecat la Facultatea de Inginerie Aerospaţială de la Bucureşti. În armată a fost selecţionat pentru proiectul zborului spaţial comun româno-sovietic, împreună cu alţi zeci de tineri. A ajuns la Bucureşti, dar s-a întors la unitate, după efectuarea mai multor teste.

„Am şi uitat cele întâmplate, când m-au anunţat că trebuie să plec la Bucureşti pentru că am fost ales să continui procesul de selecţie. În cele din urmă, am plecat la Moscova doi tineri români, iar eu am fost, în cele din urmă, cel care a zburat”, îşi aminteşte Dumitru Prunariu.

Pentru ca filmul vieţii să fie unul desprins cu adevărat din science-fiction, Dumitru Prunariu studiază acum asteroizii care s-ar putea intersecta cu orbita Pământului şi modul în care orbita acestora ar putea fi uşor deviată, astfel încât impactul să nu se producă.

Publicitate

„Mă ocup, în cadrul unei organizaţii internaţionale, de asteroizii cu potenţial de impact cu Terra, de pregătirea noastră pentru a face faţă unor eventuale cataclisme legate de ciocnirea cu asteroizi, dar şi de elaborarea unor tehnologii care, aplicate în spaţiul cosmic cu ani înainte ca acei asteroizi să vină spre Pământ şi să ne pună în pericol, orbita lor să fie puţin modificată, astfel încât să ne lase în pace, să trăim în pace, aşa cum o facem acum”, explică expertul român în astronomie.

După aselenizarea din 1969, americanii îşi propun ca în viitorul apropiat să ajungă din nou pe Lună. De data aceasta, însă, nu va fi doar o misiune pentru ca omul să ajungă pe satelitul natural al Pământului, ci se vor face primii paşi pentru colonizarea acestuia, relatează adevarul.ro.

„Luna prezintă un obiectiv. Deja, peste 4 ani, un nou echipaj va ajunge pe Lună, un echipaj din care va face parte şi o femeie, iar, încet-încet, pe Lună, la Polul Sud vor fi construite baze permanente, unde oamenii vor veni, vor cerceta, vor lucra, vor exploata resursele naturale ale Lunii, iar aceste activităţi trebuie într-un fel reglementate pentru ca Luna să rămână un satelit natural al Pământului cu o activitate sustenabilă, protejată, realizată în bună înţelegere şi colaborare internaţională. Şi, astfel, am ajuns să fiu numit preşedintele unui club global de lucru pentru dezvoltarea sustenabilă a activităţilor lunare în cadrul Asociaţiei Moon Village, care este asociată acestui Comitet al Naţiunilor Unite pentru Explorarea Paşnică a Spaţiului Atmosferic”, a dezvăluit Prunariu preocupările în vederea colonizării Lunii.

Publicitate

Deşi a ajuns în multe locuri celebre din lume şi a lucrat şi lucrează pentru cele mai prestigioase instituţii de pe planetă în domeniul zborurilor spaţiale, Dumitru Prunariu spune că întotdeauna a căutat să se întoarcă la „pâinea rumenă de casă”, cum numea România atunci când încerca să-i traseze conturul din spaţiul cosmic.

Publicitate
Publicitate
1 Comentariu
 • Avatar Alexandru spune:

  Coliban de cand este primarul acestui oraș frumos, este tot timpul in SPAȚIU! El este aerian total!!!! Celor care l-au ales…..SA VA TRAIASCA !

 • Fapt divers

  Dracula vaccinează la Castelul Bran. În fiecare weekend aici se face maraton de vaccinare

  Redactia Brasov

  Publicat

  pe

  Începând de vineri, 7 mai 2021, Castelul Bran va găzdui maratoane de vaccinare cu doze Pfizer BioNTech, timp de o lună, în perioada weekendurilor, în clădirile Vămii Medievale din incinta Domeniului Bran.

  Publicitate

  Spațiul destinat vaccinării beneficiază de flux unidirecțional și este structurat astfel: camera de așteptare, cameră recepție / înregistrare, cameră vaccinare, camera observație post vaccinare, cameră personal medical. Acesta va fi dezinfectat periodic cu lămpi UV și nebulizator.

  Vaccinarea se va face cu echipa medicală mobilă, fără programare, iar orarul de funcționare al centrului este după cum urmează: vineri, între orele 14:00 – 20:00, sâmbătă, de la 10:00 la 20:00 și duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00. Este asigurată, de asemenea, parcare gratuită pentru beneficiari, în imediata vecinătate a imobilului.

  Publicitate

  Inițiativa a apărut ca urmare a intenției guvernului de a deschide centre de vaccinare în unități private și, totodată, în întâmpinarea perioadei în care deplasările între regiuni vor deveni mai frecvente, fapt ce va genera o creștere a numărului de vizitatori la Castelul Bran și la pensiunile din localitate. Acțiunea se adresează atât membrilor comunității și echipei Castelului Bran, însă mai ales turiștilor români care vizitează monumentul istoric sau sunt cazați în zonă. În cazul înregistrării unor cifre semnificative, perioada de desfășurare a maratoanelor se va prelungi până la 3 luni.

  Demersul este organizat în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Brașov, Centrul Rezidențial Pentru Vârstnici Maria și Prefectura Județului Brașov.

  Publicitate

  Toți beneficiarii vor primi “diplomă de vaccinat la Castelul Bran” și, în cazul în care vor opta și pentru vizita la Castel, vor avea acces gratuit la Expoziția cu Instrumente Medievale de Tortură.

  Accesul în centrul de vaccinare nu este condiționat de vizitarea Castelului Bran.

  Publicitate
  Citește mai mult

  Fapt divers

  O fetiţă de doar 10 luni, care mai avea de trăit doar câteva zile, a fost salvată de la moarte de o echipă de medici de la Spitalul „Sf. Constantin”

  Redactia Brasov

  Publicat

  pe

  Operație chirurgicală spectaculoasă la Braşov, după ce viața și inima unei fetițe de doar 10 luni au fost salvate de echipa medicului Victor Costache de la Spitalul „Sf. Constantin” din Brașov. A fost și prima misiune umanitară internațională de chirurgie cardiovasculară pediatrică de la Spitalul „Sf. Constantin” din Brașov, fiind demarată la inițiativa doctorului Victor Costache.

  Publicitate

  „Ne bucurăm de această premieră națională și de faptul că putem beneficia de sprijinul celor mai buni profesioniști din Germania. Este o săptămână în cadrul căreia facem intervenții chirurgicale la 15 micuți pacienți, le dăm o șansă la viață. Copiii provin din medii defavorizate, iar astăzi am intervenit la un copil de doar 10 luni care, foarte probabil, nu ar fi mai supraviețuit mai mult de 7-10 zile. Pe de altă parte, este esențial să continuăm dezvoltarea acestei zone a chirurgiei în România, deoarece la acest moment este un segment foarte vulnerabil. Totul a decurs normal. Copiii pe care-i operăm au o șansă unică la o viață normală”, a declarat conf. univ. dr. Victor Costache.

  Totul a avut loc la Spitalul „Sf. Constantin” din Brașov, unde activează chirurgul Victor Costache, iar astfel de operații sunt complet gratuite, sprijinite de două fundații private, una din România iar alta din Germania.

  Publicitate

  Ana Maria Ștefan, mama bebelușului, a venit special la Brașov tocmai din județul Timiș, iar în acest loc profesioniștii, care sunt aproape de medicul Victor Costache, reușesc să facă adevărate miracole, salvând vieți acolo unde nu par a mai fi șanse. Femeia provine dintr-o familie modestă, însă are o mare credință în Dumnezeu.

  „Iisus a făcut sacrificiul suprem pe cruce, pentru noi, iar acum, tocmai în «Săpatămâna Luminată», copila mea are parte de o minune divină. Eu mai am un băiețel de 7 ani, dar fără echipa doctorului Victor Costache, al meu copil nu ar mai fi trăit. Am emoții uriașe și nu doresc nimănui să treacă prin ceea ce trec eu acum. Speranța și credința îmi dau putere”, a declarat mama fetiței.

  Publicitate

  În acest sens, echipa medicală de la Spitalul „Sf. Constantin” a povestit detaliat despre ce operație și intervenție chirurgicală a putut să beneficieze fetița de doar 10 luni.

  „Este vorba despre o fetiță de 10 luni, 6 kilograme, cu defect septal ventricular tip membranos mare, o comunicare anormală la nivelul cavităților mari ale inimii; cel mai mic copilaș operat în cadrul acestei misiuni umanitare și cu starea cea mai gravă, care necesită corecția chirurgicală a malformației cardiace în regim de urgență. Amânarea intervenției ar fi făcut inoperabilă patologia cardiacă a micuței paciente.

  Din cauza acestui defect mare, s-a format un șunt semnificativ de la nivelul cavității stângi cu presiune mare la nivelul celor drepte cu presiune mică, ducând la supraîncărcarea importantă de volum și presiune a cavităților drepte ale inimii și circulației pulmonare și insuficiența cardiacă; fetița prezintă dificultăți de respirație la eforturi foarte mici, retard în dezvoltare. Pacienta a urmat un tratament special cu vasodilatatoare pulmonare în zilele anterioare intervenției, pentru a se putea realiza corecția chirurgicală. Operația a fost un succes, defectul a fost reparat cu un petec special de pericard modificat genetic, fără complicații intraprocedurale, starea micuței paciente fiind în prezent foarte bună, au spus medicii de la Spitalul „Sf. Constantin din Brașov”, potrivit BZI.

  Publicitate
  Publicitate
  Citește mai mult

  Fapt divers

  15 copii cu boli cardiovasculare grave sunt operaţi la Spitalul „Sf. Constantin” de o echipă de medici din Germania

  Redactia Brasov

  Publicat

  pe

  La inițiativa lui Victor Costache, șeful secției de chirurgie cardiovasculară a Spitalului „Sf. Constantin” Brașov, marţi, 4 mai 2021 a început prima misiune umanitară de chirurgie cardiovasculară pediatrică organizată cu sprijinul „Fundaţiei Inimii” din Germania și a „Fundaţiei Polisano” găzduită de Spitalul „Sf. Constantin”. Este cea mai importantă misiune umanitară de acest tip, organizată în România cu un număr de 20 de medici și asistente medicale de renume din München, Stuttgart și Hanovra – Germania.

  Publicitate

  Pe parcursul acestei săptămâni vor fi operați 15 copii cu boli cardiovasculare și luați în evidentă încă aproximativ 40

  Scopul principal al acestui proiect, pe lângă reușita actului medical, este ca echipa medicală de la Spitalul „Sf. Constantin Brașov” să beneficieze de expertiză colegilor din Germania. Pe de altă parte, pentru întărirea proiectului cardiovascular pediatric din Braşov vor fi organizate sesiuni de formare profesională în următoarele domenii: anestezie, cardiologie, nursing, terapie intensivă, circulație extracorporeala, imagistica în chirurgia cardiovasculară pediatrică. Această misiune umanitară coincide cu aniversarea unui an de chirurgie cardiovasculară la Spitalul „Sf. Constantin” din Braşov. De reamintit că, în România decedează anual aproximativ 1000 de copii cu boli cardiovasculare în lipsa operațiilor, iar expertiza care s-a dezvoltat în spitalul nostru, mai există în țara doar în centrele din Târgu-Mureș, Cluj și București.

  Publicitate

  În acest context, de precizat că în anul 2019, la Sibiu de data aceasta, 11 copii diagnosticaţi cu malformaţii cardiace grave au fost trataţi de către echipe medicale din România, Germania şi Anglia. Acţiunea a făcut parte din programul „Inimi Sănătoase pentru Copii” al cărui obiectiv principal este de a da o şansă la viaţa copiilor cu malformaţii cardiace grave şi care provin din medii defavorizate. Coordonatorul medical al programului „Inimi Sănătoase pentru Copii” este medicul primar în chirurgie cardiovasculară şi toracică, universitarul dr. Victor Costache, autor a numeroase premiere naţionale şi internaţionale.

  Tragic este că, datele oficiale de acum 2 ani arătau că România ocupa locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 108.9 decese la 100.000 de locuitori, faţă de Uniunea Europeană (UE) cu 43.8 la 100.000 locuitori. Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), anual se nasc circa 1.500 de copii cu malformaţii cardiace, şi numărul acestora este în creştere. Având în vedere toate cele reliefate, acţiunea de acum şi tot ceea ce a construit, de aproape un deceniu de la momentul în care a revenit în România, conf. univ. dr. Victor Costache este o „misiune” unică de a salva vieţi a zeci şi zeci de micuţi care, altfel, nu ar fi ar fi avut nicio şansă!

  Publicitate
  Publicitate
  Citește mai mult
  Publicitate
  Publicitate

  De Interes

  >