Connect with us
Publicitate

Eveniment

Sindicaliștii Europol contrazic conducerea IPJ Brașov. Agentul reținut pentru trafic de droguri ar fi în continuare polițist, deși șefii lui au anunțat că l-au destituit din funcție. Care sunt explicațiile specialiștilor

Publicat

pe

Reținerea pentru trafic de droguri a polițistului în vârstă de 25 de ani, din Brașov, scoate la iveală un gest de neînțeles al conducerii Inspectoratului de Poliție Județean Brașov. Agentul de la ordine publică ar fi fost cunoscut ca distribuitor și consumator de droguri, iar aceste informații le-ar fi aflat chiar și șefii lui. Dar înainte cu două zile ca polițistul să fie reținut, reprezentanții IPJ Brașov pare că s-au grăbit să îl destituie pe motiv că acesta ar fi avut abateri disciplinare în trecut.

Publicitate

Gurile rele spun că Poliția Brașov ar fi vrut ca, prin acest gest, să nu păteze imaginea instituției și să anunțe în spațiul public că bărbatul reținut ar fi, de fapt, fost polițist. Pentru a se ajunge aici, în cadrul IPJ Brașov a fost constituită o comisie care a verificat activitatea polițistului din ultimii ani.

Surse din cadrul anchetei spun că agentul reținut ar fi fost cercetat disciplinar pentru că ar fi întârziat la serviciu, s-ar fi comportat urât cu colegii săi, dar și pentru faptul că ar fi fost prins în timp ce conducea mașina personală cu o viteză de 240 de kilometri la oră, pe străzile din Brașov. Dar deși superiorii săi știau despre suspiciunile de trafic și consum de droguri, acesta nu ar fi fost un motiv pentru care polițistul a fost destituit.

„Una dintre persoanele vizate a deținut calitatea de polițist, referitor la acesta, facem precizarea că, la data de 5 septembrie a.c., consiliul de disciplină din cadrul I.P.J. Brașov a dispus decizia destituirii din funcție a celui în cauză, pentru abateri disciplinare, prevăzute de Statutul polițistului. Decizia de destituire din funcție i-a fost adusă la cunosțință acestuia, la data de 7 septembrie a.c. Pe toată perioada documentării activității infracționale de care este bănuită persoana, un sprijin constant a fost acordat anchetei de către Inspectoratul de Poliție Județean Brașov. Astfel, inclusiv ieri, în cadrul acțiunii operative a polițiștilor de combatere a criminalității organizate și procurorilor D.I.I.C.O.T., polițiștii rutieri ai I.P.J. Brașov au oprit în trafic persoana în cauză, testându-l cu aparatul Drugtest, rezultatul fiind negativ”, au transmis reprezentanții IPJ Brașov, într-un comunicat de presă.

Publicitate

Dar președintele sindicatului Europol, Cosmin Andreica îi contrazice pe reprezentanții Poliției Brașov și spune că acest comunicat este o insultă la adresa inteligenței opiniei publice. Într-o declarație făcută pentru Știrile PRO TV, Andreica spune că procedura de distituire a polițistului brașovean nu ar fi fost respectată în totalitate.

„Comunicatul este greșit. Și asta pentru că nu corespunde prevederilor legale. Rigurozitatea cu care este consemnat lasă de dorit. Consiliul de disciplină nu dispune. Consiliul de disciplină formulează o propunere ca urmare a judecății, propunere care este însușită sau nu de către conducătorul unității care dispune prin act administrativ sancționarea polițistului. Deci este foarte important de precizat că nu consiliul de disciplină a dispus sancțiuni, așa cum se menționează în comunicat”, a declarat Cosmin Andreica pentru Știrile PRO TV.

Președintele Europol mai spun că decizia destituirii unui subaltern aparține, în totalitate, inspectorului șef care semnează documentele de demitere. Ceea ce nu a precizat IPJ Brașov este faptul că polițistul, care nu a fost anunțat că nu mai lucrează în cadrul instituției, poate face contestație. Practic, până la soluționarea cazului, tânărul de 25 de ani este în continuare polițist, spune șeful sindicaliștilor din poliție.

„Dacă consiliul de disciplină a venit cu această propunere de destituire și, în aceeași zi, în mod surprinzător, și inspectorul șef a fost de acord cu această propunere și a și emis actul administrativ de sancționare, care ulterior a fost adus la cunoștință în data de 7 septembrie, înseamnă că din acel moment acest polițist are la dispoziție 15 zile pentru a contesta sancțiunea. Pe perioada celor 15 zile este polițist. Este foarte important de precizat acest lucru. Dacă în intervalul celor 15 zile polițistul formulează o contestație împotriva sancțiunii de destituire, Inspectoratul General al Poliției Române are termen 20 de zile să se propunțe cu privire la contestație, interval de timp în care este în continuare angajat al IPJ Brașov. Doar după rezultatul deciziei Inspectorului General al Poliției Române asupra contestației, doar din acel moment, dacă se menține sancțiunea, doar atunci se emite actul administrativ de încetare a raporturilor de serviciu. Este polițist în continuare. Dacă pe perioada arestului preventiv se constată suspendarea raporturilor de serviciu de drept, pentru că el nu se poate prezenta la serviciu. Dar astăzi, în timp ce vorbim, este polițist al IPJ Brașov. Eu cred că acest comunicat insultă inteligența jurnaliștilor și a opiniei publice. Dacă cineva din conducerea IPJ Brașov a avut intenția de a crea o iluzie că acesta era polițist până ieri și astăzi nu mai era polițist când a fost prins, îmi cer scuze, dar așa ceva nu se face și cineva ar trebui să răspundă pentru această gafă cu premeditare pentru că e clar că vorbim despre un text ticluit intenționat ca să inducă în eroare”, a mai spus președintele Europol, pentru aceeași sursă.

În timpul conferinței de presă de vineri, susținută la sediul IPJ Brașov, purtătorul de cuvânt al instituției a spus, în repetate rânduri, că toate procedurile au fost respectate.

Publicitate

Dincolo de acest gest inexplicabil al reprezentanților IPJ Brașov rămâne ancheta deschisă de procurorii DIICOT față de polițistul de 25 de ani care este acuzat că vindea și consuma droguri de câțiva ani. Atât polițistul, cât și alți 7 suspecți în acest dosar au fost arestați preventiv pentru 30 de zile. Detalii despre acest caz puteți citi AICI.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes