Connect with us
Publicitate

Prima pagină

Simulare realizată cu sprijinul BM privind deschiderea şcolilor în condiţii optime în Braşov

Publicat

pe

Conducerea Consiliului Judeţean Braşov estimează că, în actualul context, din toamnă, aproximativ 75% dintre elevi vor fi prezenţi în şcoli, iar primăria municipiului reşedinţă aşteaptă concluziile unei simulări realizate de eprezentanţii Băncii Mondiale, privind modalităţile optime de a deschide şcolile şi grădiniţele.

Publicitate

O problemă aparte va fi în ceea ce priveşte creşele de stat unde, din cele 1.100 de solicitări, vor putea fi onorate, dacă se va permite prin lege deschiderea acestora, în condiţiile unei frecvenţe prin rotaţie, doar aproximativ 600.

Vicepreşedintele CJ Braşov, Imelda Toaso, a declarat că, la discuţiile cu furnizorii din cadrul programului naţional “Laptele şi cornul”, a fost aproximată o prezenţă de 75% a elevilor înscrişi în unităţile de învăţământ la cursuri, ea menţionând că, în anul şcolar care a trecut, furnizorii produselor lactate au rămas cu o parte din produse pe stoc, iar din cauza unor întârzieri în reglementarea de la nivel central a situaţiei, acestea au au ajuns, în final, sub formă de donaţie, la mai multe unităţi de asistenţă socială.

„CJ Braşov are un acord-cadru încheiat pe o perioadă de patru ani, cu patru furnizori diferiţi, pentru produse de panificaţie, lactate şi mere. În acest an urmează să se facă reofertarea pentru următorul contract subsecvent şi noi am aproximat că vor prezenţi în şcoli 75% din numărul de elevi şi am luat în calcul această cifră tocmai pentru a nu ajunge în situaţia în care am fost în perioada pandemiei, când furnizorii au rămas cu stocuri de produse lactate”, a precizat Imelda Toaso.

Publicitate

Pe de altă parte, viceprimarul municipiului Braşov, Costel Mihai, a precizat că, în prezent, în lipsa unei metodologii din partea ministerului Educaţiei şi al Sănătăţii, administraţia locală ia în calcul mai multe variante privind redeschiderea unităţilor de învăţământ, însă a menţionat că, în unele şcoli din oraş, care au spaţii reduse, varianta amenajării unor module exterioare va fi dificilă.

“Aşteptăm reglementările ministerelor Sănătăţii şi al Educaţiei, sigur că nu stăm într-o pasivitate, la rectificarea bugetară am alocat bani de rezervă pentru achiziţionarea de materiale sanitare, dezinfectanţi, măşti şi, de asemenea, am luat în calcul şi varianta achiziţionării unor dispozitive electronice pentru a se ţine cursuri la distanţă, dar şi a realizării acelor module în care să se poată organiza clase. Zilele trecute, am solicitat Inspectoratului Şcolar Judeţean o situaţie la zi cu numărul de elevi şi cadre didactice, pentru a face o estimare şi, în paralel, dăm drumul la achiziţii pentru materialele sanitare. (…) Lucrez în paralel cu reprezentantul Băncii Mondiale la o simulare pe ce înseamnă şcolile în municipiu şi modalitatea în care am putea deschide unităţile de învăţământ în condiţii optime. (…) Semnalele dinspre ministerul Educaţiei sunt că şcolile se vor deschide, însă, probabil, vor pasa această responsabilitate administraţiei locale şi rugămintea mea către ei, prin IŞJ, a fost să primim cât mai repede normele metodologice, să putem face achiziţiile necesare”, a afirmat viceprimarul braşovean.

Totodată, el a precizat că, în urma discuţiei cu directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică, Andrea Neculau, s-a stabilit ca personalului cabinetelor medicale să i se încheie detaşarea la DSP.

“Am căzut de acord cu doamna Neculau ca detaşarea lor să se închidă pe 7 septembrie, astfel încât aceştia să se poată întoarce, pentru că vor trebui să stabilească fluxurile şi celelalte măsuri impuse de pandemie. Am solicitat din nou, la sfârşitul lunii iulie, Ministerului Sănătăţii să dea curs suplimentării numărului de posturi medicale în unităţile de învăţământ şi, din surse neoficiale, am înţeles că va da curs acestei solicitări. În cei patru ani de mandat am făcut 35 de solicitări, argumentate de fiecare dată, dar se pare că în aceste condiţii de pandemie vom rezolva problema”, a spus Costel Mihai.

În ceea ce priveşte creşele, toate înscrierile vor fi reevaluate dacă acestea vor putea fi deschise, în baza unui regulament adoptat de CL Braşov. “Creşele vor fi deschise dacă ni se va permite printr-un act normativ, însă, din păcate, nu vom putea asigura decât un număr de 467 de locuri prin condiţiile impuse”, a mai spus Mihai Costel.

Publicitate

Sursa: Agerpres

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes