Connect with us
Publicitate

Social

Şi Braşovul este pe harta reţelelor de apă clandestine din ţară

Publicat

pe

Colegii de la recorder.ro au demarat o anchetă la nivel national pentru a verifica cât de sănătoasă este apa pe care o consumăm. Astfel, beneficiind de ajutorul cititorilor cei de la Recorder au descoperit că „în multe comune din țară există rețele de apă pe care autoritățile centrale și județene nici măcar nu le au în evidență. Acestea le livrează oamenilor apă pe care nicio instituție a statului nu o verifică”.

În urmă cu o lună, Recorder a publicat o hartă a apei contaminate din România, pe baza analizelor efectuate de direcțiile de sănătate publică (DSP) din fiecare județ.

Pe hartă erau marcate cu alb localitățile în care nu s-au efectuat astfel de analize, întrucât, conform evidențelor DSP, nu există o rețea de apă potabilă avizată.

După publicarea materialului, aceştia au primit însă o mulțime de mesaje de la oameni care locuiesc în aceste comune, semnalându-le că în localitatea lor există o rețea de apă funcțională.

Publicitate

Așa că au început să verifice situația fiecărei comune în parte, mergând pe teren, dând telefoane la primării și solicitând informații suplimentare de la DSP. Au descoperit, astfel, că în România există peste 150 de localități în care oamenii sunt racordați la rețele de apă clandestine, care funcționează fără autorizație sanitară din partea DSP. Teoretic, acest aviz este obligatoriu și se eliberează numai după ce DSP recoltează probe din rețea și face analize prin care confirmă că apa respectă normele de potabilitate și poate fi consumată de cetățeni, se mai arată în ancheta recorder.ro.

Pe lista reţelelor clandestine figurează şi Braşovul, mai exact localitatea Feldioara. „Există rețea de mai bine de 50 de ani. Când eram mic, era una dintre cele mai bune ape. Acum, însă, de cele mai multe ori vine plină de nămol. Nu doar că nu mai este potabilă, dar strică și toate aparatele care folosesc apa, mașina de spălat, boilere, instalații solare”, a scris un cititor redacţiei Recorder. Primarul Sorin Taus a recunoscut că rețeaua nu are aviz sanitar, dar spune că apa este foarte bună: „Când sunt ploi torențiale, atunci vine mai tulbure, dar apa este potabilă”.

Aici puteţi citi ancheta completă.

foto:recorder.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes