Connect with us
Publicitate

Util

Sfaturi utile, recomandate de experții salvamont, atunci când te întâlnești cu ursul. Lucrurile care nu ar trebui să-ți lipsească din rucsac

Publicat

pe

Urșii au fost tot mai des văzuți în ultima perioadă, fie în preajma pensiunilor, fie de-a lungul unor drumuri intens circulate.

Turiștii sunt sfătuiți să fie pregătiți de o întâlnire cu animalele sălbatice. Să nu le hrănească și să aibă la îndemână fluierul și spray-ul pentru urși.

Și dacă ați dat nas în nas cu ursul, trebuie să țineți cont de anumite sfaturi, arată un material Digi24.ro.

„Să nu se panicheze, să încerce să trateze situația cu calm, să vadă dacă ursul este agresiv sau pur și simplu e în trecere sau mănâncă. Să încerce să se retragă foarte ușor, dar cu fața spre urs, să nu se uite în ochii lui” Eu recomand fluier, un spray de urs ar fi foarte bine, să umble în grupuri mai mari, singuri în niciun caz.” spune Laurențiu Paraschiv, coordonator Salvamont Bușteni.

Publicitate

Turiștii care campează trebuie să fie atenți și să nu țină mâncarea în cort. Este recomandat ca mâncarea să fie pusă în copac, la o distanță de aproximativ 100 m de cort.

„Eu mă fac cât mai mare posibil și încep să țip, să urlu. Dacă văd că e ursoaică cu pui, atunci pun rucsacul jos eventual și merg ușor cu spatele”.

Sunt și persoane care nu au știut sau nu au mai avut cum să scape din ghearele animalelor sălbatice. În 2019, 76 de persoane au rămas mutilate după întâlnirea cu periculosul animal.

„Pentru că capacitatea de suport a pădurii este limitată, ursoaicele cu pui, care voiau să își ferească puii, urșii mai slabi au fost împinși în intravilanul localităților, în stațiile agricole, unde bineînțeles că au ajuns să fie în conflict cu omul. Ursul trebuie lăsat în pace. Este un animal mult mai puternic decât omul și poate crea surprize total neplăcute” a declarat pentru sursa citată Ovidiu Ionescu, profesor Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere.

În România, numărul oamenilor uciși de urși crește de la an la an. În 2019 au fost 8 victime, iar în 2020 – 12. Anul acesta, 5 persoane și-au pierdut viața în urma întâlnirilor cu ursul.

Un material Digi24:

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes