Connect with us
Publicitate

Util

Sfaturi şi recomandări de la DSP Braşov pentru perioada cu temperaturi extrem de scăzute

Publicat

pe

În această perioadă cu temperaturi scăzute, DSP Braşov recomandă ca populația să asculte sfatul medicilor și recomandările Ministerului Sănătății privind perioadele cu temperaturi scăzute.

Expunerea prelungita la frig poate cauza hipotermie, degerături și probleme legate de starea psihică precum somnolență, pierderi de memorie, dificultăți de vorbire, iar pe vreme friguroasă se pierde până la 50% din căldura corpului prin extremități.

Se recomandă evitarea deplasărilor în spații deschise și expunerea la frig,  vor fi respectate regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor. Se recomandă consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume.

În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protectie adecvate -căciuli, mănuși etc. Trebuie evitată  expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături (în acest caz, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea unui medic).

Publicitate

Este recomandat ca, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute. De asemenea, trebuie evitat consumul bauturilor alcoolice.

Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.

Primul ajutor în caz de hipotermie (expunere la temperaturi joase)

  • Hipotermia apare când corpul uman se răcește şi pierde căldura într-o mai mare măsură faţă de capacitatea de încălzire.
  • Temperatura normală este între 36.4C (grade Celsius) şi 37C.
  • Hipotermia poate apărea şi în spaţiile de locuit, în special în cazul copiilor, adulţilor bolnavi sau vârstnici care nu sunt îmbrăcaţi corespunzător.
  • Hipotermia este o urgenţă medicală și poate duce rapid la pierderea conștienței şi deces, dacă pierderea de căldura continuă. Este foarte importantă cunoaşterea simptomelor hipotermiei pentru a putea aplica imediat tratamentul. În cazul în care frisoanele devin violente sau dacă persoana este incapabilă să răspundă la întrebări, trebuie suspectată hipotermia şi începută încălzirea cât mai rapid posibil.

Tratament

  • Tratamentul medical al hipotermiei depinde de severitatea hipotermiei.
  • Tratamentul hipotermiei uşoare include scoaterea din mediul care a determinat-o, folosind paturi calde, încălzitoare şi sticle cu apă fierbinte.
  • Hipotermia moderată sau severă este tratată, de preferat, intraspitalicesc de către medici specialişti. Se administrează fluide calde intravenos, oxigen cald şi alte tratamente pentru a ridica temperatura corporală.
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes