Connect with us
Publicitate

Util

Sfatul nutriţionistului / Este iaurtul grecesc sănătos?

Publicat

pe

Daniela Furnea, inginer biotehnolog și nutriționist, consultant în cadrul Medlife Brașov explică cititorilor www.brasov.net despre iaurtul grecesc tradițional

Una dintre cele mai populare gustări este iaurtul grecesc. Cândva o raritate prin supermarketurile noastre, iaurtul grecesc a devenit acum din ce în ce mai căutat la nivel național.

Motiv: ideea că iaurtul grecesc este semnificativ mai sănătos decât majoritatea celorlalte tipuri de iaurt. Dar este adevărat? Își merită iaurtul grecesc reputația?

Ce este iaurtul grecesc?

Iaurtul grecesc tradițional se face prin eliminarea forțată a zerului și a lactozei după formarea iaurtului obișnuit. Această eliminare dă iaurtului grecesc o textură mai groasă, mai cremoasă decât a iaurtului obișnuit, îi crește concentrația de proteine și o scade pe cea de glucide.

Publicitate

Cu toate acestea, FDA (Food and Drug Administration) nu are în prezent reglementări pentru ceea ce poate și nu poate fi etichetat „iaurt grecesc”. Astfel, companiile pot folosi ingrediente suplimentare sau pot modifica rețeta, comercializând produsul sub formă de „iaurt grecesc”. Iaurtul grecesc adevărat conține doar două ingrediente – lapte și culturi „vii și active”. Cu cât se adaugă un brand (alte ingrediente) la acestea două principale, cu atât va fi mai modificată valoarea nutritivă a iaurtului.

Conform USDA (United States Department of Agriculture) o porție de 100g de iaurt grecesc tradițional conține aproximativ:

  • 100 calorii
  • 1g de grăsime
  • 61 mg de sodiu
  • 240 mg de potasiu
  • 6g de carbohidrați
  • 6g de zahăr
  • 17g de proteine

De asemenea, este bogat în calciu și în vitamina B12. Cele 6g de zahăr nu sunt o cantitate nesemnificativă, dar nici nu se califică drept „adaos de zahăr”, deoarece aceste glucide provin din lactoză, zahărul natural din lapte.

Iaurtul grecesc sursă de probiotice și proteine

Cea mai importantă caracteristică a iaurtului grecesc este conținutul ridicat de proteine. Iaurtul grecesc conține de obicei de două ori cantitatea de proteine găsită într-un iaurt obișnuit.

Un alt mare beneficiu al iaurtului grecesc este conținutul mare de probiotice. Probioticele sunt „bacterii bune” care trăiesc în interiorul intestinului nostru (în intestin se afla 3-4 kg de bacterii cu peste 5000 de specii) și care, împreună cu drojdii și ciuperci formează microbiomul intestinal. Echilibrul bacteriilor din interiorul intestinului nostru joacă un rol imens în sănătatea noastră generală.

Probioticele sunt organismele implicate în acțiuni precum furnizarea de nutrienți esențiali, sintetizarea vitaminelor vitale, digestia celulozei, promovarea funcției nervoase și distrugerea toxinelor.

În general, cu cât este mai divers microbiomul unei persoane, cu atât mai bine. Oamenii slabi și sănătoși au bacterii mai diverse în intestinul lor decât oamenii obezi, nesănătoși.

Starea microbiomului intestinal a fost deja legată de autism, diabet, obezitate, cancer, IBS, artrită, boala Parkinson, alergii, inflamații, acnee, depresie și multe altele. Faptul că probioticele îți pot reduce riscul acestor condiții vorbește despre puteri potențiale.

Iaurtul grecesc bogat în grasimi

Am putea spune că un iaurt grecesc fără grăsimi ar fi alegerea evident potrivită, dar există și alți factori de luat în considerare. Grăsimea din lapte este locul în care sunt concentrate multe dintre substanțele sale nutritive naturale precum vitamina A, vitamina K2 și acizii grași omega-3.

Totodată, grăsimea poate oferi senzație de sațietate pentru o perioadă mai lungă. Într-un articol din 2013 publicat în European Journal of Nutrition s-a constatat faptul că alimentele lactate cu un conținut ridicat de grăsimi a fost asociat cu o scadere a țesutului adipos.

Este iaurtul grecesc sănătos?

Da. Dacă optați pentru un iaurt grecesc autentic făcut din ingrediente de calitate, acesta este un aliment foarte hrănitor, cu un conținut mai scăzut de zahăr decât iaurtul obișnuit, dar cu de două ori mai multă proteină. Bogat în calciu (cheie pentru oase puternice și funcții optime ale inimii, nervilor și mușchilor) și vitamina B12 (care ajută la crearea globulelor roșii, la menținerea celulelor nervoase sănătoase și la producerea ADN-ului și ARN-ului), iaurtul grecesc este un câștigător nutrițional.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes