Connect with us
Publicitate

Util

Sfatul medicului / Vaccinarea antigripală

Publicat

pe

Dr. Ștefan Cătălin, medic primar ORL în cadrul campusului medical Regina Maria Brașov

Gripa este boala care apare în urma infecţiei cu virusurile gripale. Acestea sunt de mai multe tipuri, dar responsabile de cele mai multe infectări sunt virusurile gripale A şi B. 

Publicitate

Este o infecţie ce se manifestă în general cu stare generală alterată, cu slăbiciune, febră, cefalee, dureri musculare şi inflamarea căilor respiratorii – obstrucţie nazală, rinoree, otalgii, dificultăţi la respirat şi în înghiţit, tuse seacă. Infecţiile virale pot „deschide calea” infecţiilor bacteriene prin scăderea imunităţii şi la apariţia infecţiilor plurimicrobiene ce pot evolua spre complicaţii importante cardio- respiratorii şi chiar la deces.

Frecvenţa cea mai mare a bolii apare în lunile de toamnă şi iarnă şi se datorează rezistenţei mai mari a virusului la temperaturi mai mici.

Transmiterea se face atât prin aer, de la distanţă – cu particule de secreţii pline cu virus care se elimină din corpul uman prin tuse, strănut – şi de la apropiere prin îmbrăţişat şi sărutat, dar şi de pe suprafeţe/jucării care au fost atinse de mâinile murdare cu secreţii din zona nasului şi gurii şi atingerea feţei ulterior cu mâinile. Ca atare, recomandăm în continuare spălarea responsabilă pe mâini cu apa şi săpun 30 de secunde, purtarea măştii şi distanţarea socială, în special faţă de persoanele cu infecţii respiratorii acute.

Publicitate

Categoriile cele mai expuse la infecţie sunt vârstele extreme – copiii mici, adulţii peste 65 de ani – personalul medical, gravidele şi persoanele cu sistem imunitar afectat de diverse alte boli preexistente,  precum bolile cardiace, diabetul, afecţiunile pulmonare, tratament imunosupresoare etc.

Conform OMS (Organizatia Mondială a Sănătăţii) gripa determină între 3 şi 5 milioane de îmbolnăviri grave şi peste 650.000 de decese anual.

Tratamentul gripei este în general unul nespecific cu tratarea simptomelor şi a complicaţiilor ca atare şi cu antiretrovirale nespecifice. Însă un sistem imunitar bine pregătit este cea mai bună apărare contra gripei, iar o imunitate sigură se poate obţine doar prin vaccinare!

Datorită mutaţiilor ce survin de-a lungul timpului în structura virusului, acesta se poate schimba şi atunci este necesară dezvoltarea unui nou vaccin în fiecare an, adaptat la cele mai frecvente şi mai agresive tipuri de virus gripal.  De aceea, se recomandă vaccinarea anuală!

Vaccinul din sezonul de toamna-iarna 2020-2021 conţine 4 tipuri de valenţe (tetravalent): 2 de virus gripal A şi 2 de virus gripal B. Vaccinul prezintă elemente neinfecţioase ale virusului care declanşează formarea de anticorpi la aproximativ 2 săptămâni de la administrare.

Publicitate

Infectia cu COVID-19 poate fi mai rapidă în cazul persoanelor cu gripă datorită scăderii imunităţii organismului şi apariţia infecţiilor plurimicrobiene ce pot avea efecte devastatoare asupra sănătăţii. Practic vaccinarea împotriva gripei ne poate da o mână de ajutor în evitarea infecţiei cu SARS-COV2. Spor la vaccinare!

foto: rohealthreview.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes