Connect with us
Publicitate

Social

Sfatul medicului / De ce ne ajută şi cum purtăm masca facială corect

Știri Brașov

Publicat

pe

Dr. Ștefan Cătălin, medic primar ORL în cadrul campusului medical Regina Maria Brașov explică cititorilor brasov.net de ce este util şi cum se poartă corect masca facială

Vom aborda o problemă de actualitate în contextul pandemiei de Coronavirus şi anume de ce este neceasară purtarea măștii faciale.

În timpul reflexelor de apărare respiratorii gen strănut, tuse, dar şi al conversației liniştite chiar, corpul uman elimina o serie de compusi biologici înglobaţi sub forma de picături/ aerosoli.

Publicitate

Aceste picături, de secreție nazofaringiană, descoperite de Flügge, ce conțin germeni patogeni se reduc dimensional prin evaporare la nucleosoli – particule foarte mici (1–10 μm în diametru), uscate, și pot rămâne în aer pentru perioade lungi de timp, contribuind astfel la transmiterea unor boli infecțioase de la un individ la altul prin intermediul aerului. Bolile cel mai frecvent transmise sunt gripa, tuberculoza, oreionul, rujeola, rubeola, faringita streptococică, guturaiul comun, varicela, meningita, tusea convulsivă şi nu ultimul rând boala respiratorie ce are la origine infecţia cu Corona virusul.

Distanţa până la care aceste particule ajung în jurul unei persoane odată ce părăsesc zona nazală şi orală, înainte de a se evapora, este de aproximativ 1 metru în timpul unei conversaţii. De aici s-a ajuns la concluzia că ar trebui să stăm la o distanţă de cel putin 1 metru faţă de o altă persoană, pentru a fi în siguranţă mai mare. Această distanţă nu este suficientă dacă persoana tuşeşte sau strănută spre noi şi nu poartă mască facială sau nu face gestul în cot. De aceea este bine sa utilizăm o mască facială pentru o mai mare protecţie.

Publicitate

Cele mai eficiente măști sunt așa numitele FFP3, FF2 sau KN95, care conţin un filtru special, şi măștile chirurgicale care prezintă 3 pliuri și două straturi. Măștile artizanale făcute din diverse materiale au un grad de protecție mai mic, atât în a elimina aerosoli, cât și a recepționa aerosoli, dar bune totuşi dacă nu avem acces la cele de mai sus.

Înainte de utilizarea măştii trebuie să ne spălăm pe mâini cu apă şi săpun sau să ne dezinfectăm.

Masca facială trebuie să acopere complet gura şi nasul şi nu mai trebuie atinsă până la momentul când va fi dată jos complet. După aproximativ 3-4 ore masca se umezeşte şi se recomandă schimbarea ei. Mare atenție la manipularea măștii, în momentul acesta, pentru că ne putem contamina de la partea din faţă a măştii. Masca trebuie desfacută din spatele urechii sau capului fără să atingem partea din faţă şi aruncată corespunzator după care ne spălăm iarăşi pe mâini sau ne dezinfectăm.

Publicitate

Mastile de unică folosinţă se aruncă!

Măştile resterilizabile se pot refolosi după sterilizare, iar cele din materiale textile trebuie spălate la temperuturi înalte şi apoi călcate cu fierul de călcat.

Măștile faciale, indiferent de material ne pot proteja pe toţi în mod eficient- atât în a transmite, cât şi în a recepţiona infecțiile respiratorii amintite mai sus, dacă sunt folosite în mod corect.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea
Publicitate
Publicitate

De Interes

>