Connect with us

Social

Sfatul medicului / De ce ne ajută şi cum purtăm masca facială corect

Știri Brașov

Publicat

pe

Dr. Ștefan Cătălin, medic primar ORL în cadrul campusului medical Regina Maria Brașov explică cititorilor brasov.net de ce este util şi cum se poartă corect masca facială

Publicitate

Vom aborda o problemă de actualitate în contextul pandemiei de Coronavirus şi anume de ce este neceasară purtarea măștii faciale.

În timpul reflexelor de apărare respiratorii gen strănut, tuse, dar şi al conversației liniştite chiar, corpul uman elimina o serie de compusi biologici înglobaţi sub forma de picături/ aerosoli.

Publicitate

Aceste picături, de secreție nazofaringiană, descoperite de Flügge, ce conțin germeni patogeni se reduc dimensional prin evaporare la nucleosoli – particule foarte mici (1–10 μm în diametru), uscate, și pot rămâne în aer pentru perioade lungi de timp, contribuind astfel la transmiterea unor boli infecțioase de la un individ la altul prin intermediul aerului. Bolile cel mai frecvent transmise sunt gripa, tuberculoza, oreionul, rujeola, rubeola, faringita streptococică, guturaiul comun, varicela, meningita, tusea convulsivă şi nu ultimul rând boala respiratorie ce are la origine infecţia cu Corona virusul.

Distanţa până la care aceste particule ajung în jurul unei persoane odată ce părăsesc zona nazală şi orală, înainte de a se evapora, este de aproximativ 1 metru în timpul unei conversaţii. De aici s-a ajuns la concluzia că ar trebui să stăm la o distanţă de cel putin 1 metru faţă de o altă persoană, pentru a fi în siguranţă mai mare. Această distanţă nu este suficientă dacă persoana tuşeşte sau strănută spre noi şi nu poartă mască facială sau nu face gestul în cot. De aceea este bine sa utilizăm o mască facială pentru o mai mare protecţie.

Publicitate

Cele mai eficiente măști sunt așa numitele FFP3, FF2 sau KN95, care conţin un filtru special, şi măștile chirurgicale care prezintă 3 pliuri și două straturi. Măștile artizanale făcute din diverse materiale au un grad de protecție mai mic, atât în a elimina aerosoli, cât și a recepționa aerosoli, dar bune totuşi dacă nu avem acces la cele de mai sus.

Înainte de utilizarea măştii trebuie să ne spălăm pe mâini cu apă şi săpun sau să ne dezinfectăm.

Masca facială trebuie să acopere complet gura şi nasul şi nu mai trebuie atinsă până la momentul când va fi dată jos complet. După aproximativ 3-4 ore masca se umezeşte şi se recomandă schimbarea ei. Mare atenție la manipularea măștii, în momentul acesta, pentru că ne putem contamina de la partea din faţă a măştii. Masca trebuie desfacută din spatele urechii sau capului fără să atingem partea din faţă şi aruncată corespunzator după care ne spălăm iarăşi pe mâini sau ne dezinfectăm.

Publicitate

Mastile de unică folosinţă se aruncă!

Măştile resterilizabile se pot refolosi după sterilizare, iar cele din materiale textile trebuie spălate la temperuturi înalte şi apoi călcate cu fierul de călcat.

Măștile faciale, indiferent de material ne pot proteja pe toţi în mod eficient- atât în a transmite, cât şi în a recepţiona infecțiile respiratorii amintite mai sus, dacă sunt folosite în mod corect.

Publicitate
Spune-ți părerea

Social

VIDEO / Un microbuz cu 10 oameni s-a răsturnat în urma unui accident petrecut pe DN 13, între Braşov şi Feldioara

Redactia Brasov

Publicat

pe

Foto/Video: Alex

Publicitate

Un accident în care au fost implicate un microbuz cu zece pasageri, între care şi cinci copii, şi un autoturism a avut loc, marţi după-amiază, pe DN 13, între Braşov şi Feldioara. Unsprezece persoane primesc îngrijiri medicale. Traficul în zonă se desfășoară pe un singur fir, alternativ, de la orele 14:30.

Accidentul s-a produs pe DN 13, între Braşov şi Feldioara, între un microbuz şi un autoturism.

Publicitate

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a transmis că acolo au ajuns cinci echipaje SMURD şi două ambulanţe SAJ.

În microbuz erau 10 persoane, între care şi cinci copii, cu vârste cuprinse între 1 şi şase ani, toate fiind conştiente, a precizat ISU Braşov.

Publicitate

„Conducătorul autoturismului este în stare mai gravă. Se intervine pentru acordarea asistenţei medicale şi evaluarea victimelor”, a arătat sursa citată.

Şi reprezentanţii Poliţiei Braşov au precizat că 11 persoane primesc îngrijiri medicale la locul accidentului şi că doar unul dintre şoferi a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0. Cel de-al doilea şofer nu a putut fi testat până în acest moment.

Comunicatul INFOTRAFIC:

Publicitate

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, pe DN 13 Brașov – Sighișoara, la kilometrul 14+500 metri, în zona localității Feldioara, județul Brașov, un autoturism a fost implicat într-un impact cu un microbuz. În urma coliziunii, trei persoane din microbuz au fost rănite, primind îngrijiri medicale la locul producerii accidentului.

Traficul se desfășoară pe un fir, alternativ, prin dirijare, estimându-se reluarea circulației în condiții normale în 45 de minute.

video

Citește mai mult

Social

Ministrul Educației consideră că elevii au nevoie de ore de educație sexuală

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, consideră că elevii au nevoie de ore de educație sexuală în școli și totodată, anunță că astfel de ore au loc și în prezent, în cadrul disciplinei Educație pentru sănătate, dar care este opțională și la care nu participă un număr mare de elevi, potrivit Digi24.

„Cu siguranţă este nevoie de educaţie sexuală, există şi în acest moment în cadrul disciplinei Educaţie pentru sănătate care este însă o disciplină opţională, urmată de un număr relativ redus de elevi”, a declarat ministrul Educației pentru Digi24.

Publicitate

De asemenea, ministrul a afirmat faptul că subiectul privind educația sexuală în școli a fost deja inclus în planurile-cadru pentru licee, care stabilesc ce materii se predau și numărul de ore aferent fiecărei materii în parte în clasele de liceu.

„Este vorba de curriculum, este vorba de planurile cadru de liceu. Ştiţi foarte bine că au fost lansate în dezbatere planurile cadru pentru întregul învăţământ liceal. În urma consultării publice au rezultat mai bine de 1.000 de propuneri de modificare, lucru care ne-a condus la concluzia că este bine să analizăm în amănunt, în ansamblu, planurile cadru, adică lista de discipline şi numărul de ore alocat fiecărei discipline, inclusiv disciplina despre care vorbiţi şi în urma acestei consultări să pornim cu dreptul într-un mod în care să avem acceptul întregii societăţi, să avem planuri cadru adaptate cerinţelor societăţii, cerinţelor angajatorilor şi, bineînţeles, adecvate secolului XXI”, a mai adăugat Sorin Cîmpeanu.

Citește mai mult

Social

Incidența la Brașov a ajuns la 4,33 – Situația pe toate localitățile

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Incidența la nivel județean a ajuns la 2,94 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a crescut din nou. Marți, 02 martie, incidența la nivelul municipiului este de 4,33, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.

În prezent, cea mai mare valoare o are rata de incidență în comuna Sânpetru, și anume 5,15 la mie.

Publicitate

Totodată, în ultimele 24 ore au fost depistate 180 noi cazuri de COVID-19 în județul Brașov dintre care 116 au fost din Municipiul Brașov.

În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>